Costa Doradan parhaat rannat

Suosittu Costa Dorada (suom. kultarannikko) on täynnä toinen toistaan kauniimpia rantoja, joiden joukosta löytyy niin pitkiä hiekkarantoja kuin pienempiä, turkooseja merenrantapoukamiakin. Vaikka Costa Dorada jääkin suomalaisten ykkössuosikkien Costa del Solin ja Costa Bravan jälkeen kakkoseksi, löytyy tältä upealta rannikolta loistokohteita rennon rantaloman viettoon. 

Olemme koonneet listan kultarannikon parhaista rannoista, jotka esitellään järjestyksessä pohjoisesta etelään. Mukana on perheille sopivia rantoja, syrjäisempiä merenrantapoukamia ja nudistien suosimia piilopaikkoja. Espanjan rantaloman suunnittelu saattaa helpottua huomattavasti tämän esittelykierroksen jälkeen.  

1. Cunitin ranta, Tarragona

Cunitin ranta, Tarragona, Costa Dorada

Cunitin kultahiekkainen ranta on jopa 2 kilometriä pitkä ja se sijaitsee noin 50 kilometriä Tarragonan keskustasta itään. Rannalla on seitsemän puolikuun muotoista aallonmurtajaa, joiden sisällä myös lapset voivat temmeltää huoletta matalassa ja rauhallisessa vedessä. Jokaisen seitsemän mini-rannan varrella on ainakin yksi ravintola sekä muita palveluita, kuten aurinkotuolien- ja varjojen vuokrauspiste, yleiset wc-tilat ja vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteitä.  

Kultturelli, upeiden rantojen reunustama Tarragona on Costa Doradan pohjoisimmassa osassa, noin tunnin junamatkan päässä Barcelonasta. Ranta on sen verran syrjäisessä paikassa, että täällä ei juurikaan tapaa matkailijoita ja alue on muutenkin pysynyt verrattain koskemattomana. Cunitin rannalla viihtyvät ulkoilma-aktiviteeteista, patikoinnista ja rauhasta pitävät reippailijat ja lapsiperheet. 

2. Calafellin ranta, Tarragona

Calafellin ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Calafellin ranta on toinen upea ranta Tarragonan provinssissa, pienessä mutta historiallisesti rikkaassa Calafellin kylässä. Kylä itse sijaitsee noin 1,5 kilometriä sisämaahan päin ja se sopii lomakohteeksi niille, jotka haluavat yhdistää lomaansa historiallisia nähtävyyksiä ja kauniita rantoja.
 
Calafell on noin viisi kilometriä pitkä ja sen puuterihiekkainen ranta jatkuu aina Segurin Yacht Clubilta L’Estanyn rannalle asti. Myös tämä ranta sopii täydellisesti lapsiperheille, sillä rannan vesi on lämpöinen, tyyni ja bulevardin vierestä löytyy tasokkaita leikkikenttiä. Calafellilla voi myös harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja ja ranta sopii myös liikuntaesteisille. 

3. Coma-Rugan ranta, Tarragona

Coma-Rugan ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Coma-Ruga on yksi El Vendrellin kolmesta sinilippu-ympäristömerkin omaavista rannoista. Coma-Rugan kaksi kilometriä pitkällä rannalla on kyseinen sinilippu liehunut jo vuodesta 1988 asti. Rannan vesi on äärimmäisen puhdasta, hiekka pehmeää eikä aaltoja juurikaan täällä tapaa. 
 
Rannan palveluihin kuuluu aurinkotuolien ja -varjojen vuokrauspisteet sekä yleiset wc- ja suihkutilat. Coma-Ruga on El Vendrellin keskeisin ranta, joka sijaitsee aivan Masia Blancan sataman vieressä. Ranta käy loma-aikoina ruuhkaiseksi, joten kannattaa olla ajoissa liikenteessä parhaan paikan löytämiseksi. 

 4. Cala de Canyadellin poukama, Tarragona

Cala de Canyadellin poukama, Tarragona, Costa Dorada
 
Cala de Canyadellin rauhaisa, semi-urbaani poukama on ainoastaan 60 metriä pitkä ja 35 metriä leveä. Rannan kultainen hiekka yhdistettynä levolliseen tunnelmaan ja kirkkaaseen veteen tekee Canyadellista loistavan paikan rauhaa rakastaville auringonpalvojille. Rannan läheinen metsä tarjoaa varjoa ja patikointipolkuja, mikäli ajoittain polttava auringonpaahde vie voimat. 
 
Cala de Canyadellille pääsee ainoastaan jalan, jonka vuoksi se ei käy liikuntesteisille tai iäkkäille. Täällä viihtyvät lähinnä yksityisyyttä kaipaavat pariskunnat ja luontoystävät, jotka saattavat lähteä rannalta patikoimaan läheisiin metsiin. 

5. Altafullan ranta, Tarragona

Altafullan ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Altafulla on keskiaikainen rannikkokylä noin 10 minuutin ajomatkan päässä Tarragonan kaupungista. Altafullan rannalle on myös myönnetty sinilippu-ympäristömerkki ja se jatkuu aina Cap Grosilta La Roca del Gaíaan asti. Altafullan ranta on 1100 metriä pitkä ja noin 20 metriä leveä. Rannalla on päivystävät hengenpelastajat kesäaikaan ja se sopii myös täydellisesti Tarragonassa lomaileville lapsiperheille. 
 
Altafullan rannalla sijaitseva purjehdusseura on yksi syy rannan kasvaneeseen suosioon. Club Maritim Altafulla on isännöinyt lukuisia kansainvälisiä mestaruuskisoja Espanjassa. Rannalla järjestetään myös suosittuja lentopallokisoja kesäaikaan.
 
Kuten jo todettiin, Tarragona on loistava lapsiperheen lomakohde. Kaupungissa on valtavasti nähtävää ja rannikon leuto ilmasto takaa rantapäivien jatkumisen vielä pitkään syksyyn asti. 

6. Platja de Tamaritin ranta, Tarragona

Platja de Tamaritin ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Playa Tamarit on jälleen yksi Tarragonan monista sinilippu-rannoista, jonka pehmeä hiekka ja puhtaat vedet houkuttelevat lapsiperheitä. Rannan vierailijat saavat nauttia Tamaritin linnan luomasta, tarumaisen kauniista maisemasta ja sitä ympäröivästä kauniista luonnosta.
 
Playa Tamaritilla on helppo unohtaa arjen huolet ja heittäytyä mukaan espanjalaiseen huolettomaan elämänmenoon. Rannalla on rento ilmapiiri ja se tarjoaa kaikki tarvittavat palvelut niin rennon kuin aktiivisenkin rantapäivän viettoon. Rannalta löytyy yleiset suihku- ja wc-tilat, aurinkotuolien ja -varjojen vuokrauspisteet, lukuisia ravintoloita sekä vesiurheilijoille ja liikuntaesteisille suunnattuja aktiviteetteja. 
 
Ranta on 1750 metriä pitkä ja 40 metriä leveä eikä rannalla ole ruuhkaa kuin harvoin kiireisimpinä kesäpäivinä. Playa Tamarit on Tarragonan pohjoisin ranta ja se sijaitsee lähellä arvokasta PEIN-Riu Gaían luonnonaluetta, jossa on lukuisia patikointireittejä aktiivisille reippailijoille. Rannalla parveilee usein matkailijoita, jotka haluavat viedä kotiin muistoja näistä kauniista näköaloista Costa Doradan rantalomalla

7. Platja de la Moran ranta, Tarragona

Platja de la Moran ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Kuten lähes kaikki muutkin esittelemämme rannat Tarragonan provinssissa, myös Playa La Moran ranta on saanut sinilippu-ympäristömerkin Espanjan ympäristöviranomaisilta. Ranta on noin 520 metriä pitkä ja sen hiekka on karheampaa kuin muiden Tarragonan rantojen.  
 
Playa La Mora on rauhallinen ranta ja siellä voi nauttia monipuolisista palveluista, kuten yleisistä wc- ja suihkutiloista, rannalla myytävistä juotavista, laajasta pysäköintimahdollisuudesta ja aurinkotuolien ja -varjojen vuokrausmahdollisuuksista. 

8. Cala de la Roca Planan poukama, Tarragona

Platja de la Roca Planan ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Cala de la Roca Planan (suom. litteän kiven poukama)  sijaitsee Bosque de la Marquesan metsän vieressä. Roca Plana on rento nudistiranta, jossa voi nauttia rauhallisista vesistä ja upeasta luonnosta. Ranta on hieman syrjäisempi ja myös rauhallisempi kuin muut Tarragonan rannat. Liikuntaesteisille pääsy on hankalaa eivätkä lapsiperheetkään valitse tätä paikkaa usein rantakohteeksi puuttuvien palvelujen vuoksi. 
 
Rannan vehreä luonto luo kauniin kontrastin turkoosin veden kanssa ja ranta onkin yksi alueen valokuvauksellisimmista. Roca Planan poukama on noin 205 metriä pitkä ja 26 metriä leveä.

9. Cala Fondan poukama (Waikikin ranta), Tarragona

Cala Fondan poukama eli Waikikin ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Cala Fondan luonnonpoukama sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tarragonan keskustasta, lähellä pientä La Moran kylää. Paikalliset kutsuvat rantaa Waikikiksi, sillä se muistuttaa hieman Hawaiin kuuluisinta rantaa. Cala Fondan kultainen puuterihiekka ja rauhalliset vedet takaavat rennon päivän Katalonian lämpimän auringon alla. Rannan tunnelma on rento ja salliva - myös nudistit viihtyvät täällä. Rannan palvelut ovat olemattomat, joten omat eväät kannattaa varata mukaan. 
 
Cala Fonda on vain 200 metriä pitkä eikä saapuminen rannalle ole täysin yksinkertaista. Helpoiten rannalle pääsee kävelemällä Playa Largan pohjoispäässä sijaitsevan Bosc de la Marquesan metsän läpi.

10. L’Arrabassadan ranta, Tarragona

L’Arrabassadan ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
L'Arrabassadan ranta löytyy lyhyen kävelymatkan päässä Tarragonan keskustasta. L'Arrabassadan on myös tunnetusti Tarragonan perheystävällisin hiekkaranta, jolle pääsevät myös liikuntaesteiset. 
 
Rennon L'Arrabassadan semi-urbaanin rannan vesi on tyyni ja kristallinkirkas. L'Arrabassada kuuluu myöskin Tarragonan sinilippu-ympäristömerkin rantoihin ja se puhdistetaan jokaisen rantapäivän päätteeksi. Ranta on 550 metriä pitkä ja 60 metriä leveä ja sieltä löytyy hyvät palvelut, kuten yleiset suihkut ja lukuisia rantabaareja ja -ravintoloita sekä vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteitä.

11. Playa del Milagron ranta, Tarragona

Playa del Milagron ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Playa del Milagro (suom. taikaranta) on yksi Tarragonan kuuluisimmista ja suosituimmista rannoista. Ranta sijaitsee vilkkaan tien varrella, joka yhdistää Tarragonan keskustan sen satamaan. Rannan bulevardin varrelta löytyy lukuisia ulkoilmaterasseja sekä kaunis palmupuiden rivistö. 
 
Playa del Milagro on 500 metriä pitkä ja 70 metriä leveä. Rannan hiekka on puuterimaisen pehmeää ja ranta madaltuu hitaasti, jonka vuoksi se sopii myös lapsille ja iäkkäämmille uimareille. Rannalla päivystää hengenpelastajien tiimi kesäaikaan, se sopii myös liikuntaesteisille ja sieltä löytyy kaikki tarvittavat palvelut, kuten yleiset wc- ja suihkutilat ja ravintoloiden tasokas valikoima. Satama-alueelta löytyy myös lisää liikkeitä, baareja ja vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteitä. 

12. Cala Penya Talladan poukama, Salou

Cala Penya Talladan poukama, Salou, Tarragona, Costa Dorada
 
Jos haluaa nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisesta rantatunnelmasta, kannattaa suunnata Cala Penya Talladan poukamalle. Ranta on 125 metriä pitkä ja 10 metriä leveä ja myös sitä ympäröi viheriäs mäntymetsä. Penya Tallada on yksi suositun Saloun lomakohteen parhaimmista rannoista
 
Rannan nimi Penya Tallada tarkoittaa halkaistua kivenjärkälettä. Rannan toisessa päässä on valtava kallionjärkäle jonka eroosio on muokannut muuria muistuttavaksi seinämäksi. Kallion toiselta puolelta löytyy toinen ranta, kaunis Les Mabresin poukama. Molemmat rannat sopivat loistavasti rennon rantapäivän viettoon Saloun lomalla.  

13. Platja Largan ranta, Salou

Platja Largan ranta, Salou, Costa Dorada
 
Salou on yksi Costa Doradan suosituimmista lomakohteista. Hieman kauempana sen keskustasta löytyy viehättävä Platja Llargan tai Playa Largan ranta. Meren ja vuorten välissä sijaitsevaa kaunista Largaa koristaa mäntypuiden vihreä rivistö jonka alla voi nauttia piknik-eväistä varjossa. Rannalta löytyy tärkeimmät palvelut, kuten yleiset wc- ja suihkutilat sekä aurinkotuolien ja -varjojen vuokrauspisteet. 
 
Larga on noin 600 metriä pitkä ja kesäaikaan myös tämä ranta saattaa täyttyä luonnonkaunista rantaa kaipaavista auringonpalvojista. Mikäli aurinko käy liian polttavaksi, voi lähteä rentouttavalle kävelylle alueen viheriäisiin metsiin tai hakeutua puiden suojaan vilvoittelemaan. 
 
Largalla voi myös harrastaa Saloussa perheiden suosimia aktiviteetteja, kuten jet ski-ajelua sekä vuokrata polkuveneitä. Ranta sijaitsee sopivan kaukana Saloun keskustan vilinästä ja se sopii loistavasti juuri lapsiperheille.

14. Playa del Reguralin ranta, Cambrils

Playa de Reguralin ranta, Cambrils, Tarragona, Costa Dorada
 
Saloun jälkeen seuraavaksi vastaan tulee viehättävä Cambrilsin lomakohde. Pieni, Salouta rauhallisempi Cambrils on perheiden suosikkikohteita rannikolla, joka johtuu sen turvallisista, isoista rannoista ja loistavasta perheaktiviteettien valikoimasta. 
 
Regural on Cambrilsin pääranta aivan kaupungin keskustan edessä. Rannan edessä kulkee suosittu rantabulevardi, joka jatkuu aina Saloun lomakohteeseen asti. Reguralille on helppo päästä kaupungin joka kolkasta ja se on suosittu perheiden, paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa. 
 
Rantojen lisäksi Cambrilsin nähtävyydet ja aktiviteetit houkuttelevat kaupunkiin vierailijoita ympäri Eurooppaa. Pitkien hiekkarantojen lisäksi kaupungissa pääsee nauttimaan lukuisista paikallisista tapahtumista sekä loistavasta vesiurheiluaktiviteettien valikoimasta. 

15. Playa de Vilafortunyn ranta, Cambrils

Playa de Vilafortunyn ranta, Cambrils, Tarragona, Costa Dorada
 
Playa de Vilafortuny on jälleen yksi kestosuosikki Cambrilsin upeiden rantojen kokoelmassa. Vilafrotuny on kasvanut yhteen Playa de Reguralin kanssa ja se on jopa 1,5 kilometriä pitkä. Kultahiekkaisella, silmän kantamattomiin jatkuvalla Vilafortunyllä on loistava palveluiden valikoima, kuten yleiset suihku- ja wc-tilat, aurinkotuolien vuokrauspisteitä sekä leikkikenttiä, jonka vuoksi se sopii myös Cambrilsin perhelomalaisille

16. Cala de les Sirenesin poukama, Miami Platjan ranta, Cambrils

Cala de les Sirenesin poukama, Miami Platja, Tarragona, Costa Dorada
 
Cala de les Sirenesin poukama on osa Miami Platjan rantaa, joka on noin 180 metriä pitkä rantakaistale Tarragonassa. Poukaman pehmeähiekkainen ranta rauhallisine vesineen on erityisesti matkailijoiden suosiossa. Saapuminen rannalle on hieman vaivalloista sen haasteellisen maaston ansiosta, mutta rannalla näkee usein myös lapsiperheitä. 
 
Sirenes, kuten myös Miami puhdistetaan säännöllisesti ja rannalta löytyy tarvittavat yleiset palvelut kuten yleiset suihku- ja wc-tilat, ravintola sekä vesiurheiluvälineiden vuokrauspisteet. Sirenes on yksi alueen kahdeksasta poukamasta, jotka kaikki kuuluvat suojeltuun luontoalueeseen.  Ympäröivät luonto mäntypuineen ja kallioineen kutsuu paikalle myös patikoitsijoita ja muita luontoystäviä. 

17. El Tornin ranta, Cambrils

El Tornin ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
L’Hospital de L’Infantin lähellä olevasta luonnonpuistosta löytyy todellinen helmi, joka on erityisesti nudistien suosiossa. Upean luonnon ympäröimä ranta saa vierailijat haukkomaan henkeään ja vaikka ranta on upea ilmestys, siellä on kuitenkin vain aniharvoin ruuhkaa. 
 
El Tornin ranta on 1400 metriä pitkä ja noin 70 metriä leveä. Ranta puhdistetaan säännöllisesti ja sieltä löytyy tarvittavat palvelut rentoon rantapäivään, kuten yleiset wc:t sekä aurinkotuolien vuokrauspisteet. Tämä ranta sopii loistavasti pariskunnille ja yksityyttä kaipaaville auringopalvojille. 

18. Riumarin ranta, Cambrils

Riumarin ranta, Tarragona, Costa Dorada
 
Riumarin rannalla tilanpuute ei vaivaa uimareita, sillä ranta on noin 150 metriä leveä ja jopa 4 kilometriä pitkä. Tällä rannalla on upeita hiekkadyynejä, matalahko ranta sekä puhtaat vedet, jonka vuoksi se sopii hyvin Costa Doradalla lomaileville perheille. Riumar on niin valtava, että rannalla ei ole koskaan liikaa väkeä ja se on myös alueen surffareiden ja purjelautailijoiden suosiossa. Rannan tuntumassa on tilava pysäköintialue ja muut tarvittavat palvelut helpon päivän viettoon lämpöisän Costa Doradan auringon alla. 
 
Riumar sijaitsee Delta de L’ebren luonnonpuistossa, jossa liitelee lukuisia harvinaisia lintulajeja. Puistosta löytyy hyviä patikointipolkuja ja näköalatasanteita, joista voi ihailla ympäröivää luontoa. 
 
Costa Doradalla on rantojen lisäksi valtava määrä muunlaista tekemistä ja nähtävää. Alueella järjestetään lukuisia paikallisia tapahtumia vuoden ympäri, jotka ovat erityisesti lapsiperheiden mieleen. Historiallisten kaupunkien, viehättävien pikkukylien ja upeiden rantojen Costa Dorada on vahva vaihtoehto seuraavaksi lomakohteeksi perheen tai ystävien kanssa. 

Kartta