12 kaunista kaupunkia Costa Bravalla

Costa Bravalla on lukuisia kaupunkeja ja kyliä jotka loistavat Espanjan suosituimpien lomakohteiden listoilla. Olemme koonneet listan lempipaikoistamme tällä upealla rannikolla, jotta Costa Bravan loman suunnittelu helpottuisi. Listasta voi saada ideoita seuraavaan lomakohteen valintaan tai inpiraation suunnata näihin kauniisiin paikkoihin vaikka päiväretkelle. 

1. Pals

Pals

Pals on tunnetusti yksi Costa Bravan viehättävimmistä kylistä, joissa tulisi vierailla Katalonian lomalla. Kukkulan päällä sijaitsevan linnakkeen ympärille rakennettu keskiaikainen kylä viskaa vierailijat ajassa vuosituhannen verran taaksepäin prinsessojen ja ritarien aikaan ja hurmaa ainutlaatuisella tunnelmallaan. 
 
Palsin kylä on kestänyt ajan hampaan hyvin ja sen pitkät perinteet ja upea gastronomia houkuttelee paikalle valtavan määrän matkailijoita. Kylässä järjestetään lukuisia ruokateema- ja kulttuuritapahtumia ja kylän ympäristö rantoineen, hiekkadyyneineen ja kosteikkoineen kuuluu arvostettuun Montgrín, Medesin saarten ja Baix Terin luonnonpuistoon.

2. Tossa de Mar

Tossa de Mar

Tossa de Mar on kylä täynnä keskiajan historiaa ja paratiisirantoja. Upeiden rantojen lisäksi Tossa de Marin vahvimpiin vetonauloihin kuuluu sen keskiaikainen Vila Vellan vanha kaupunginosa

Tänä päivänä Tossa de Mar on ainoa jäljellä oleva asutettu keskiaikainen linnoituskaupunki Costa Bravalla. Vanhastakaupungista löytyy lukuisia käsityöläisliikkeitä sekä paikalliseen gastronomiaan keskittyviä ravintoloita. Vila Vellassa voi myös ihailla harvinaisia goottilaistyylisiä yksityiskohtia rakennusten julkisivuilla. 

Tossa de Marin kesän keskilämpötila on noin +30 astetta, mutta kylän läheltä löytyy virkistäviä rantoja jokaiseen makuun. Aivan kylän edessä avautuva Playa Gran on Tossa de Marin tunnetuin ranta, mutta kylän lähellä sijaitsevat pikkupoukamat ovat vertaansa vailla. 

3. Cadaqués

Cadaques, Costa Brava

Viihtyisä Cadaqués on kasvanut pienestä kalastajakylästä suosituksi lomakaupungiksi Costa Bravalla, jonka väkiluku lähes kymmenkertaistuu joka kesä. Legendaarinen surrealisti Salvador Dalí haki aikoinaan inspiraatiota taiteelleen Cadaquésista. Myös muut maankuulut taiteilijat kuten Picasso ja Miró viihtyivät näillä kulmilla ammentaen aiheita taiteelleen. Kylään on tarttunut erikoinen boheemi tunnelma, joka yhdistettynä Cadaquésin tiiviiseen kulttuuritapahtumien agendaan tekee siitä yhden Costa Bravan upeimmista kaupungeista. 

Juuri Salvador Dalílla on ollut osuutensa Cadaquésin kasvaneeseen suosioon. Kaupungin kyljessä olevasta Portlligatin kylästä löytyvä Casa-Museo Salvador Dalí perustettiin taiteilijan entiseen kotiin ja se houkuttelee tänäkin päivänä huomattavan vierailijavirran kaupunkiin.

Lomalaiset viihtyvät Cadaquésissa sen viihtyisän rannikkokaupungin tunnelman vuoksi. Kylässä on loistavia, paikallisia herkkuja tarjoavia ravintoloita, perinteisiä markkinoita ja upeita merenrantapoukamia ja hiekkarantoja. Läheinen Cabo de Creusin luonnonpuisto houkuttelee alueelle myös valtavasti luonnonystäviä. 

4. Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell, Costa Brava

Calella de Palafrugell on pikkuinen rannikkokylä Bajo Ampurdián alueella keskellä kauneinta Costa Bravaa. Ensivaikutelmalta se saattaa vaikuttaa tyypilliseltä espanjalaiskylältä, mutta todellisuudessa Calalella de Palafrugell on hyvin ainutlaatuinen paikka Costa Bravalla

Satumaisen Calellan valkoiset, piparkakkumaiset kalkkitalot, kapeat kujat, aalloissa keinuvat, värikkäät puuveneet ja paratiisimaiset merenrantapoukamat vetoavat moneen matkailijaan, jotka palaavat tähän aurinkoiseen rannikkokylään vuosi toisensa jälkeen uudelleen.

Calellan läheisyydestä löytyy upeita nähtävyyksiä, kuten Cap Roigin linnake sekä tunnelmallinen San Sebastián de la Guardan iberialainen kylä. Calellan rannat ovat vertaansa vailla ja hauskoja tapahtumia riittää vuoden jokaiselle kuukaudelle. Loma Calella de Palafrugellissa on todella ikimuistoinen kokemus koko perheelle!

5. Blanes

Blanes, Costa Brava

Blanesin entinen kalastajakylä kuuluu monen matkailijan suosikkikaupunkeihin Costa Bravalla. Blanesin vetovoima piilee sen viehättävissä merenrantapoukamissa, kauniissa kirkoissa, tunnelmallisessa vanhassakaupungissa, mielenkiintoisissa nähtävyyksissä ja tasokkaissa ravintoloissa. Blanesissa on myös muutama yhätikin toimiva kalastajasatama sekä valtava määrä lapsiperheille suunnattuja palveluita

Jos loma suuntautuu Blanesiin, kannattaa käydä myös vierailulla alueen kasvitieteellisissa puutarhoissa, jotka kuuluvat Euroopan parhaimpiin. Sen lisäksi Blanesin suosikkinähtävyyksiin kuuluu kukkulan päällä seisova San Juanin linna, joka tarjoaa upean näköalan Blanesiin ja rannikolle. 

Jos majoittuu Blanesiin pidemmäksi aikaa, pääsee nauttimaan tämän upean alueen loistavista rannoista ja merenrantapoukamista. Kesälomalla kaupungissa vierailevilla on mahdollisuus päästä nauttimaan Blanesin hauskoista tapahtumista, kuten Costa Bravan kansainvälisestä ilotulitusfestivaalista.

6. Roses

Canyelles Petitesin ranta, Roses, Costa Brava

Rosesin aurinkovarma rannikkokylä ei petä sekään rannikolla lomailevia matkailijoita. Kaupungin rikas kulttuuriperintö ja ainutlaatuinen sijainti tekevät Rosesista viehättävän lomakohteen Costa Bravalla. 

Rosesiin tullaan nauttimaan sen upeista rannoista ja nähtävyyksistä. Kaupungin suosituin monumentti on sen valtava La Ciudadelan linnake, joka rakennettiin 1000-luvulla kun Rosesin ympärille haluttiin rakentaa muuri suojelemaan kylää merirosvojen hyökkäyksiltä. Roomalaiset, visgootit ja kreikkalaiset aikoinaan hallitsivat tätä vaikuttavaa linnaketta ja nykyisin sen muurien sisällä järjestetään muun muassa ulkoilmakonsertteja. 

Rantojen lisäksi Roses tarjoaa upeita luontomaisemia ja sen läheisyydessä aijaitsee kaksi Katalonian tärkeintä luonnonpuistoa, Aiguamolls del Empordàn (Marismas del Ampurdán) ja Cabo de Creusin luonnonpuistot. Puistojen rajojen sisältä löytyy valtava määrä upeita merenrantapoukamia, loistavia patikkareittejä sekä historiallisia nähtävyyksiä, kuten megaliittisia dolmeneita. 

7. L'Escala

Cala Montgó - L'Escala

L´Escala on kenties yksi tämän hetken puhutuimmista lomakohteista Kataloniassa. Pieni mutta pippurinen L´Escala tarjoaa loistavan valikoiman erilaisia kulttuuritapahtumia, perinteisiä juhlia, luontoaktiviteetteja ja tietenkin myös valokuvauksellisia rantoja. 

L´Escalan kulttuuri- ja gastrotapahtumien kirjo on todella laaja ja alue on tunnettu erityisesti herkullisista kalaruuistaan. L´Escalan pääelinkeinoihin kuuluu matkailun ohella kalastus ja kaupunki on kuuluisa anjoviksistaan. Parhaiten kaupungin anjovisherkkuihin pääsee tutustumaan L´Escalan anjovisfestivaaleilla, jonka aikana kaupungin tapas-baarit ja ravintolat kilpailevat parhaimman anjovisannoksen tittelistä.

Jokaisen L´Escalassa kävijän tulisi käydä tervehtimässä Avenida Riellsillä istuvaa Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi-patsasta. Kadulta löytää myös muita sadun hahmoja, mutta erityisesti itse Prinssin patsas on niistä suosituin. L´Escalan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös siellä sijaitseva Katalonian arkeologinen museoL´Escalan Moll Grecin rannalla pääsee myöskin nauttimaan historiallisista maisemista. Rannan vieressä sijaitsevat roomalis-kreikkalaiset rauniot tarjoavat upean näköalan uimareille. 

8. L'Estartit

Platja Gran, L’Estartit, Costa Brava

Pieni L'Estartit sijaitsee Espanjan itäisimmässä nurkassa Montgrí Massifin vuorten ja Välimeren välissä. Tästä pohjoisemmasta osasta maata löytyy hämmentävän paljon upeita, häikäisevän luonnon ja turkoosin meren ympäröimiä pikkukaupunkeja. L'Estartit on yksi niistä. L'Estartitin rannikkoalueelta löytyy kivikkoisia merenrantapoukamia, valtavia mäntymetsiä sekä pitkiä hiekkarantoja. Sen lisäksi aivan kaupungin vieressä sijaitsee upea Montgrín, Baix Terin ja Medesin saarten luonnonpuisto sekä upea keskiaikainen kylä Pals

L'Estartit henkii juuri sitä pohjois-espanjalaisen rannikkokylän tunnelmallista huumaa, jonka vuoksi moni matkustaa Katalonian alueelle vuosi toisensa jälkeen. L'Estartitissa matkailijat pääsevät nauttimaan lukuisista paikallisista tapahtumista, loistoravintoloista sekä tunnelmallisesta merenrantabulevardista. L'Estartit on myös ansainnut perhelomakohteen tittelin Espanjassa, joten se sopii loistavasti lapsiperheiden lomakohteeksi. 

9. Figueres

Teatro-Museo Dalí, Figueres, Costa Brava

Eloisa ja kaunis Figueresin kaupunki on pääasiassa Dalín taiteen ystävien suosikkikohteita Kataloniassa ja siitä on kehittymässä hiljalleen koko Alto Ampurdiánin alueen pääkaupunki. Figueres sijaitsee Costa Bravan rannikon tuntumassa, aivan lähellä Ranskan rajaa.

Kaupunkiin saapuu jatkuvasti enemmän matkailijoita, jotka haluavat tutustua niihin maisemiin ja yksityiskohtiin, jotka inspiroivat kaupungissa syntynyttä Salvador Dalía taiteessaan. Dalí rakennutti museonsa Figueresin teatterirakennukseen, josta on kuoriutunut koko kaupungin suosituin nähtävyys.

Figueresissä sijaitsee myös koko Euroopan suurin sotilaallinen linnake San Fernandon linna, joka on jopa 32 hehtaarin kokoinen. Näiden lisäksi Figueresin upea vanhakaupunki juutalaiskortteleineen houkuttelee tasokkaita kulttuurinähtävyyksiä kaipaavia matkustajia kaupunkiin ympäri vuoden. 

10. Girona 

Gironan maisemia

Yksi Costa Bravan suurimmista lentoasemista sijaitsee Katalonian kulttuuririkkaassa Gironan kaupungissa. Gironan joen varrella seisova jättimäinen katedraali on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ja se tunnetaan myös nimeltä Santa Marian katedraali. Gironan katedraali sijaitsee kaupungin kauniissa vanhassakaupungissa, joka on täynnä labyrinttimaisia, ahtaita katuja ja pieniä putiikkeja. Tämä Gironan vanhin kaupunginosa on itsessään aivan upea nähtävyys, jossa voi kuljeskella tutkien sen ikivanhoja rakennuksia ja istuskella sen tunnelmallisissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Gironan vanhaa kaupunginosaa ympäröi vaikuttava keskiaikainen muuri, joka rakennettiin aikoinaan suojelemaan tätä strategisesti tärkeää aluetta hyökkäyksiltä. Näiden muurien sisällä sijaitsee myös Gironan historiallisesti arvokas juutalaiskortteli ja hyvin säilynyt 1100-luvulla rakennettu arabilaiskylpylä. Ei ihme, että Game of Thronesin tuottajat valitsivat juuri Gironan elokuvan yhdeksi kuvauspaikaksi. 

Jos matka Gironaan sattuu toukokuulle, pääsee nauttimaan kaupungin ainutlaatuisesta Temps de Florin kukkafestivaalista. Juhlan aikana koko kaupunki puhkeaa kukkaan kaduille ja aukioille ilmestyvien kukka-asetelmien myötä. 

11. Empuriabrava

Empuriabravan kanava, Costa Brava

Costa Bravalla sijaitsevaa Empuriabravaa kutsutaan usein Espanjan omaksi Venetsiaksi, sillä kaupungissa on yli 25 kilometriä pitkä kanaaliverkosto, jonka vuoksi kaupunki on myös koko Euroopan suurin asutettu satama-alue.  

Empuriabrava rakennettiin 1960-luvun lopulla valtavan suomaan päälle paikallisten asukkaiden luoman vision mukaisesti. Kaupungin sataman edessä sijaitsee kaksi suosittua sinilippu-ympäristömerkin omaavaa rantaa, Playa de la Rubina ja Playa de la Empuriabrava. Tämän lisäksi Empuriabravan ympäristöstä löytyy upeita luontomaisemia, kuten Cabo de Creusin luonnonpuisto ja Aiguamolls de l'Empordàn vesistöalue.

12. Lloret de Mar

Lloret de Mar, näköala San Juanin linnasta

Viimeisimpänä muttei kuitenkaan vähäisimpänä esittelemme kauniin Lloret de Marin lomakohteen, joka on yksi Costa Bravan suosituimmista lomakohteista ja sitä luonnehditaan usein yhdeksi Espanjan kauneimmista rannikkokaupungeista. Tossa on erityisen suosittu nuorten matkaajien keskuudessa, mutta myös perheet viihtyvät täällä loistavasti. 

Tossa de Mar on yhdistelmä luonnonkauniita paikkoja ja rantoja sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita nähtävyyksiä. Kaupungissa on keskiaikainen linna, tasokkaita museoita, rauhallisia puistoalueita sekä tietenkin - hämmentävän upeita rantoja. Tossasta löytyy myös koko Euroopan suurin vesipuisto Water World

Mihin sitten ikinä päädytkin, on Costa Bravalla valtava määrä nähtävää ja tehtävää koko perheelle. Mikäli suuntaat rannikolle perheen kanssa, muista katsastaa artikkelimme Costa Bravan parhaimmista perheaktiviteeteista

Kartta

Alla oleva kartta näyttää kaikki luettelemamme kaupungit Costa Bravalla.