Costa Bravan upeimmat rannat

Koillis-Espanjassa sijaitseva Costa Brava tarkoittaa suomeksi käännettynä rauhatonta rannikkoa. Rauhaton tai ei, silti upean kesäilmaston, mahtavien rantojen ja luonnon pettämätön yhdistelmä on tehnyt alueesta suositun matkailijoiden keskuudessa.

Esittelemme seuraavaksi tämän upean Costa Bravan rannikkoalueen 25 parasta rantaa, jotta seuraava Costa Bravan rantalomasi olisi onnistuneempi. 

Sa Boadellan ranta, Lloret de Mar

Costa Brava sopii loistavasti niille, jotka haluavat yhdistää lomaansa rantoja ja kauniita luontomaisemia. Alueelta löytyy valtava määrä silmänkantamattomiin jatkuvia, kultaisia hiekkarantoja, mutta myös pieniä merenrantapoukamia, joilla ei näy ristin sielua. Esittelemme tässä artikkelissa omat suosikkirantamme upealla Costa Bravalla.

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Marin ranta, Costa Brava

Sant Pol de Marin ranta on ehkä yksi Costa Bravan parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Ranta sijaitsee vain vajaan tunnin junamatkan päässä Barcelonan kaupungista. Juna todellakin saapuu aivan rannalle, sillä raide kulkee aivan rantabulevardin vieressä.

Sant Pol de Marin lähes kilometrin pituinen ranta on rauhallinen ja sen kristallinkirkas vesi tekee siitä myös erinomaisen snorklauskohteen. Erityisesti lapsiperheet viihtyvät rannalla, sillä sen yhteydessä toimii tasokas lastenkerho, Club Infantil. Tämän lisäksi rannalla voi harrastaa lukuisia vesiaktiviteetteja, kuten melontaa, vesihiihtoa ja purjelautailua. 

Cala Sant Francesc, Blanes

Blanes - Cala Sant Francescin poukama

Viehättävä Blanesin entinen kalastajakylä on yksi Costa Bravan suosituimmista rantalomakohteista. Blanesista löytyy valtavia hiekkarantoja sekä pieniä, turkooseja poukamia keskellä kauneinta luontoa. 

Cala Sant Francesçin 220 metrin pituinen poukama on tunnettu kirkkaista vesistään ja luonnonläheisestä sijainnistaan. Poukamaa ympäröit kaunis mäntypuiden rivistö ja se on suhteellinen rauhallinen paikka verrattuna muihin Blanesin rantoihin. 

Rannalta löytyy kourallinen palveluita, kuten suihkut, vuokrattavia aurinkotuoleja, pysäköintialue ja ravintola. Kesäaikaan hengenpelastajat ovat paikalla ja rannalla voi vuokrata myös polkuveneitä. 

Sant Francesçia kutsutaan myös Cala Bonaksi (suom. nätti poukama). Ranta sijaitsee kahden kilometrin päässä Blanesin keskustasta, lähellä kaunista kasvitieteellistä Marimurtran puutarhaa. Puutarhaan voi lähteä kävelylle Sant Francesçilta. 

Jos haluaa kävellä Sant Francesçin poukamalle Blanesista, kannattaa suunnistaa Passeig de Carles Faustin kadulle, joka sijaitsee sataman takana. Sitä kävelemällä ohittaa ensin Jardín Botánico Marimurtran kasvitieteellisen puutarhan ja saapuu sen jälkeen jo nopeasti rannalle. Jos saapuu autolla, täytyy ajaa kohti läheistä Lloret de Marin lomakohdetta ja kääntyä noin 100 metriä ennen Blanesin tienviittaa oikealle (viitassa lukee Urbanització Cala Sant Francesc). 

Sa Caleta, Lloret de Mar

Lloret de Mar - Sa Caletan poukama

Upea Sa Caletan poukama Lloret de Marin suositussa merenrantakaupungissa on ainoastaan 110 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Sa Caletan löytää aivan Lloret de Marin päärannan vierestä.

Rannan päädyssä sijaitseva upea keskiaikainen linna antaa oman lisäyksensä tälle pienelle poukamalle. Sa Caletan poukaman vedenalainen maailma on hyvin rikas, joten kannattaa varata mukaan rannalle myös snorklausvälineet

Cala Giverola, Tossa de Mar

Cala Giverolan poukama, Tossa de Mar

Muutaman kilometrin päässä Tossa de Marin suositusta lomakohteesta löytyy kaunis hevosenkengän muotoinen lahti, jonka hiekka on puuterimaista ja pehmeää. Upea Cala Giverolan poukama on noin 170 metriä pitkä ja sen leveys vaihtelee 15 metristä 50 metriin.

Giverola on täyden palvelun ranta, jossa on muun muassa yleiset suihkut sekä aurinkovarjojen ja -tuolien vuokrauspiste. Rannalla voi myös vuokrata veneitä ja kajakkeja tai osallistua opastetulle retkelle lasipohjaveneillä. Rannalla on yksi paikallisia herkkuja valmistava ravintola, josta on kauniit näköalat sekä pienempi chiringuito, josta saa pienempää naposteltavaa. 

Mukaan rannalle kannattaa ottaa snorklausvälineet ja vedenalaisia kuvia ottava kamera. Ranta syvenee hyvin nopeasti ja vedenalainen maailma on todella värikäs. Jos energiaa riittää, voi reippailla läheisille kukkuloille ottamaan lahdesta kauniita kuvia. 

Giverolalle pääsee helposti autolla. Pieni ja sievä Pola-Giverolan kylä näkyy Tossa de Marista Sant Feliuun vievän tien varrella ja rannan edessä on runsaasti pysäköintitilaa. 

Cala Bona, Tossa de Mar

Cala Bonan poukama, Tossa de Mar

Noin 3 kilometrin päässä Tossa de Marista sijaitsee pieni, valokuvauksellinen ja suojaisa Cala Bonan poukama. Kapean lahden päässä sijaitseva ranta ei tarjoa juurikaan tilaa rantapyyhkeelle, mutta poukamassa uiminen on upea kokemus. Ranta on hyvin suojaisa ja vesi rauhallinen, joten se soveltuu myös loistavasti snorklaukseen

Rannalla on pieni chiringuito, jossa on mukava käydä nauttimassa virkistävä juoma uimisen yhteydessä. 

Rannalle saapuu parhaiten veneellä, mutta sinne voi myös kävellä noin 5 minuutissa Tossa de Marin keskustasta. Cala Bonalle voi myös kävellä helposti läheiseltä Giverolan poukamalta (joka esiteltiin aiemmin).

Cala Rovira, Platja d'Aro

Platja d'Aro - Cala Roviran ranta

Platja d'Arosta löytyy upea ja hieman suurempi rantapoukama, 650 metriä pitkä Cala Rovira. Platja d'Arolle pääsee helposti Gironan lentoasemalta alle tunnissa.

Cala Roviralle pääsy on helppoa ja rannalta löytyy kaikki mahdolliset palvelut leppoisan rantapäivän viettoon. 

Cala del Pi, Platja d'Aro

Platja d'Aro - Cala del Pin poukama

Myöskin Platja d'Arossa sijaitseva henkeäsalpaavan kaunis Cala del Pi on vain 65 metriä pitkä ja 15 metriä leveä, mutta sitäkin paratiisimaisempi. Hieman syrjäisempi Cala del Pin ranta löytyy Platja d´Aron pohjoisosasta, Colongen tien varrelta.

Vastassa odottaa turkoosi meri ja viheriäiden mäntyjen ympäröimä kultainen ranta. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että rannalla ei ole mitään palveluita. Mukaan siis omat eväät. 

Cala San Roque, Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell

Viehättävästä Calella de Palafrugellin lomakohteesta löytyy keskeiseltä paikalta valokuvauksellinen pieni luonnonpoukama. Kaunis Sant Rocin poukama, jota kutsutaan myös Els Canyersiksi, on ainoastaan 40 metriä pitkä. Rannalla on useita kallioita ja kivenjärkäleitä, jonka vuoksi on joskus haasteellista löytää tasaista pohjaa rantapyyhkeelle. Siitä huolimatta rannan vesi on hämmentävän kirkas ja maisema kaunis, jonka vuoksi retki rannalle kannattaa. 

Sant Rocille pääsee läheiseltä näköalapaikalta lähtevien rappusten kautta. Niin näköalapaikalta kuin rannaltakin avautuu ainutlaatuinen näköala Calella de Palafrugellin lahdelle. Rannalla sijaitsevat kalastajien vanhat venevajat luovat oman lisänsä rannan tunnelmaan. Vajoissa säilytettiin aikoinaan veneitä myrskytuulten puhaltaessa mereltä. 

Tamariu

Tamariun ranta, Costa Brava

Tamariun ranta on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Rannalta löytyy kaikki tarvittavat palvelut, kuten yleiset suihku- ja wc-tilat, sukellus- ja purjehduskerho sekä kajakkien vuokrauspiste

Voit viettää tällä pienellä ja idyllisellä rannalla kokonaisen päivän nauttien rauhallisen katalonialaiskylän ilmapiiristä. Suosittelemme nauttimaan aterian jossain rannan edessä sijaitsevista ravintoloista, joissa päivän erikoisuus koostuu aina tuoreesta kalasta. Mikäli pienen kylän tunnelma riittää, voi ajaa hetkessä Katalonian kulttuuririkkaaseen Gironan kaupunkiin ihastelemaan sen loistavia nähtävyyksiä. 

Sa Tuna, Begur

Sa Tunan ranta, Costa Brava, Begur

Begur on pieni vajaan 4000 asukkaan kylä Costa Bravalla jonka asukasluku nousee kymmeniin tuhansiin kesäisin, kun matkailijat valtaavat tämän sympaattisen mutta hieman syrjäisen lomakohteen. Lähellä Beguria sijaitsee pieni Sa Tunan ranta, joka on onnistunut säilyttämään rauhallisen kalastajakylän ilmapiirin matkailijavirrasta huolimatta.

Ranta on ainoastaan 80 metriä pitkä ja 15 metriä leveä. Ajomatka Barcelonasta Sa Tunaan vie vain tunnin verran, joten tässä on yksi loistava päiväretkikohde Barcelonan kaupunkilomalaisille

La Pletera, L'Estartit

La Pletera, Costa Brava

Espanjan itänurkassa sijaitsevassa suositussa L'Estartitin lomakohtessa sijaitsee todellinen Costa Bravan rantojen helmi, joka jää usein matkailijoilta huomaamatta. La Pleteran ranta sijaitsee kauniissa Ter Vellin luonnonpuistossa. Tie rannalle on on vaikeakulkuinen, jonka vuoksi La Pletera on L'Estartitin rauhallisempi ranta jossa erityisesti paikalliset viihtyvät. 

Rannan raikas ilma ja ympäröivä luonto takaavat rennon päivän rannalla. Jos rentoutuminen alkaa kyllästyttämään, voi rannalla lähteä vaikka leijalautailemaan. La Pletera on vain yksi L'Estartitin lukuisista rannoista. Tällä alueella on pitkien hiekkarantojen lisäksi valokuvauksellisen upeita, pieniä merenrantapoukamia joissa voi viettää rauhallista päivää piilossa suurimmilta matkailijavirroilta. 

Pedrigolet, L'Escala

Pedrigoletin ranta, L'Escala

Pedrigoletin erikoinen ranta ansaitsee paikkansa listallamme sen vuoksi, että se on niin loistavasti piiloksissa että rannalle löytäneet saattavat päästä nauttimaan sen kauneudesta ihan yksin. 

L´Escalan parhaimpiin rantoihin kuuluva pieni Pedrigolet sijaitsee kahden suuremman rannan välissä, Rec del Molín ja Portixolin. Rannalle pääsee ainoastaan jalkaisin suunnistamalla sinne pieniä polkuja pitkin, jotka alkavat läheiseltä näköalatasanteelta. Pedrigolet sijaitsee suojaisassa poukamassa ja sen kirkkaat vedet tekevät siitä loistavan snorklauskohteen

Pedrigolet ei tarjoa muiden L´Escalan rantojen lailla loistavia palveluita tai vesiurheilumahdollisuuksia, mutta se sopii täydellisesti rentouttavaan rantapäivään rauhallisen luonnon keskellä.  

Empuriabrava

Empuriabravan ranta, Costa Brava 
Empuriabrava on palkittu sinisen lipun ympäristömerkillä sen palveluiden ja laadun ansiosta. Ranta on Costa Bravan levein ja varmasti myö yksi alueen tuulisimmista rannoista.

Empuriabravan rannalta avautuu upea näkymä ruusujen lahdelle (Golfo de Rosas) ja on vaikea uskoa että rannan edessä oleva Empuriabravan kaupunki on alunperin rakennettu suon päälle. Empuriabravan rannan edessä kulkevalta promenadilta löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja kaupungin keskusta on kävelymatkan päässä.

Lähellä sijaitseva Rosesin pieni rannikkokaupunki on loistava päiväretkikohde Empuriabravassa lomaileville matkailijoille. 

El Canadell, Calella de Palafrugell

El Canadellin ranta, Calella de Palafrugell, Katalonia

Kun matkaa rannikkoa pitkin etelään Llafrancin kylästä, ensimmäinen vastaantuleva ranta on El Canadell. El Canadell on 200 metrin pituudellaan suurin Calella de Palafrugellin rannoista ja myös se on palkittu sinilippu-ympäristömerkillä.

Ranta sijaitsee aivan Calella de Palafrugellin rannikkokylän edessä, jonka rantabulevardin varrelta löytyy Costa Bravan upeimpia huviloita ja rantaloma-asuntoja. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät kivenheiton päässä rannasta. Calella de Palafrugell on monen matkailijan suosikkilomakohteita Kataloniassa. 

Cap de Creus

Cap de Creusin rannat, Costa Brava

Cap de Creusista löytyy ne maisemat, jotka inspiroivat Espanjan rakkainta taiteilijaa Salvador Dalía sekä hänen Port Lligatin talonsa, jossa voi vierailla ympäri vuoden. Dalín talo, jossa nyt toimii myös taiteilijan oma museo, sijaitsee vain lyhyen matkan päässä sanoinkuvaamatoman kauniista Cap de Creusin rannasta. 

Cap de Creusin ranta kuuluu samannimiseen luonnonpuistoon ja senkin vuoksi alue on onnistunut säilyttämään paratiisimaisen luontonsa. 

El Port de la Selva

Costa Brava, Puerto de la Selvan ranta

El Port de la Selvan entinen kalastajakylä kuuluu monen matkailijan lempikohteisiin Costa Bravalla. Tämän valkoisen kylän pieni ranta on vuorottain kivikkoinen ja hiekkainen ja tunnelma rauhallisen tyyni.

Rannalta löytyy kaikki tarvittavat palvelut, kuten vesiurheilumahdollisuuksia sekä runsaasti pysäköintitilaa. Seikkailumieliset voivat lähteä täältä vaikka vesijettiretkelle Cap de Creusin luonnonpuiston maisemiin. 

Platja del Pi, Portbou

Lähellä Figueresiä löytyy listamme viimeinen pieni poukama, joka on todella vertaansa vailla. 

Pieni Cala del Pin poukama on luonnonkaunis ranta Portboun lähellä. Vihreiden mäntymetsien reunustama, kultainen hiekka ja turkoosi vesi luovat postikorttimaisen maiseman jota ei löydy toista. Tämä ranta on todellinen paratiisi snorklausta ja sukellusta harrastaville. Ei ole myöskään yllättävää että Cala del Pi on nudistien suosiossa, sillä rannat kalliot tarjoavat suojaa ja yksityisyyttä niitä kaipaaville. 

Tämä pieni pala paratiisia sijaitsee vain 500 metrin päässä Portboun päärannalta. Tänne pääsee seuraamalla Camino de Rondan kävelytietä, jonka varrella törmää myös muihin upeisiin poukamiin, kuten Tres Platgetesin rantakolmikkoon. Mukaan kannattaa varata hyvät kengät sekä kevyet eväät. 

Kuten voi huomata, auringonpalvojalle riittää valinnanvaraa upealla Costa Bravalla. Mihin näistä sinä matkustat seuraavaksi?

 Kartta Costa Bravan rannoista