Córdoban patiojuhla eli Fiesta de los Patios

Espanjan helteisimmällä alueella Andalusiassa sijaitsee upea Córdoban kaupunki, joka kirjaimellisesti puhkeaa aina keväisin kukkaan. Kaupungista löytyy valtava määrä nähtävää ja toukokuisin vietettävä patiojuhla kuuluu kaupungin odotetuimpiin tapahtumiin. 

Seuraavaksi esittelemme teille mistä tässä värikkäässä kukkatapahtumassa on kyse. 

Córdoba - Andalusian helmi

Cordoba - näköala Mezquitalle Patio de los Naranjosista

Córdoba oli aikoinaan väkiluvultaan maailman suurimpia kaupunkeja. Läheisien kaupunkien Sevillan ja Granadan lailla myös Gordoba kuuluu Andalusian valovoimaisimpiin kaupunkeihin. Kaupungin pienet, kapeat kujat ja koreat patiot henkivät keskiajan romantiikkaa ja historiallista arvokkuutta. Nähtävyyksiä kaupungissa on valtava määrä. Córdoban upea vanhakaupunki on maailman suurin urbaani kaupunkialue Unescon maailmanperintökohteiden listalla. 

Córdoban häikäisevin nähtävyys on ehkä kuitenkin sen moskeija La Mezquita, jota on vaikea olla huomaamatta kaupungin keskustassa. Moskeija oli aikoinaan muslimien pyhä temppeli, mutta nykyisin se paikalla seisoo kristittyjen katedraali. 

Córdoban kukkaloistoa

Cordoba 

Kevät saa aivan uuden merkityksen Córdobassa. Kaupunki valmistautuu huolellisesti niin sanottuun "kukkien taistoon", jota edeltävä hiljaisuus on salaperäistä ja mystistä. Mutta mistä patioiden juhla on saanut alkunsa?

Córdoban talot ovat rakennettu jo vuosituhansia siten, että niiden keskiöön jää pieni, avonainen patio. Patioita rakennettiin helpottamaan kaupunkilaisten elämää kesähelteiden vallatessa kaupungin. Cordobalaisista oli mukava istuskella varjoisalla patiolla kukkaloistossa ja suihkulähteiden solinassa, piilossa polttavalta auringolta. 

Kaupunkilaiset viettivät suunnattomasti aikaa patioidensa koristeluun ja eräänä päivänä päättivät yhteistoimin avata suljetut pationsa muiden ihasteltavaksi. Tästä alkoi perinne, joka tämä päivänä kantaa nimeä Fiesta de los Patios. 

Juhlan aikaan kaupunki täyttyy matkailijoista ja katuja koristaa upea kukkien väriloisto. Flamencotanssijat kopistelevat joka nurkalla, ilmassa lentelee terälehtiä ja Córdoban ravintolat tekevät parhaansa täyttääkseen kadut herkullisilla tuoksuilla. Maan kuuluisimmat flamenco-nimet suuntaavat vuosi toisensa jälkeen Córdobaan hakemaan inspiraatiota musiikkiin ja tanssiin. 

Patioiden museo, Vianan palatsi

Cordoba - Palacio de Vianan puutarha

Palacio de Vianassa eli Vianan palatsissa pääsee ihailemaan 12 eri patiota. Jokainen patio edustaa vuoden jokaista kuukautta. Vianan palatsia kutsutaan myös kaupungin "historialliseksi puutarhaksi" ja se kuuluu kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin. 

Tämä mielenkiintoinen patioiden museo avaa ovensa tiistaista sunnuntaihin klo 10-13.30 ja 15.30-19.00. Museo on kiinni maanantaisin. Patiojuhlien aikaan museo alentaa sisäänpääsyhintojaan juhlan kunniaksi. 

Avoimien ovien päivä

Cordoba - patioiden juhlaa

Córdoban patiot tarjoavat todellista silmänruokaa. Häikäisevät kukkaistutukset, pikkutarkat mosaiikkitaideteokset ja upea keramiikka jättävät matkailijan usein sanattomaksi tämän kauneuden edessä. 

Kilpailuun ottaa osaa vuosittain noin 50 patiota, joiden sijainnit näkyvät juhlan virallisella kartalla. Patioita pääsee ihastelemaan ilmaiseksi, mutta usein niiden ovella on rasia, johon voi jättää pienen lahjoituksen. Patiot ovat kiinni päiväsaikaan klo 14-18.00. Patioiden omistajat ovat ilmoittaneet tarvitsevansa tämän ajan patioidensa kukkien kasteluun ja kunnostamiseen. Yhdellä jos toisella aika saattaa kuitenkin mennä perinteisestä siestasta nauttimiseen!

Patioiden omistajat avaavat ovensa yleisölle ja kilpailun tuomareille, jotka valitsevat vuosittain kaupungin upeimman pation. Voittaja julistetaan juhlan viimeisenä päivänä. 

Córdobassa on myös paljon erilaisia uskonnollisia rakennuksia, joissa on upeita patioita. Näistä mainittakoon ainakin Las Capuchinasin, Santa Isabel de los Angelesin, Santa Marian, Encarnaciónin ja Nuestra Señora de las Nievesin rakennukset.