Vierailulla Córdoban La Mezquita-katedraalissa

Córdoban vierailun vaikuttavin nähtävyys on kaupungin upea arabilainen monumentti La Mezquita, joka lukeutuu maailman kauneimpiin moskeijoihin. Espanjassa ei ole vastaavaa monumenttia, joka edustaisi paremmin Espanjan uskonnollista evoluutiota ja vivahteikasta kulttuuria. Kivenheiton päässä kaupungin juutalaiskorttelista sijaitseva moskeija muutettiin kristittyjen valtakaudella katedraaliksi 1200-luvulla, mutta rakennuksen arkkitehtuurissa on yhä nähtävissä arabialaisen tyylisuuntauksen vahvoja vaikutteita. 

Mezquita, Córdoba

La Mezquitan värikäs historia

La Mezquitan katedraalin paikalla sijaitsi aikoinaan roomalainen temppeli, jonka jälkeen paikalle rakennettiin vielä visigoottien kirkko. Kun maurit saapuivat Córdobaan, kirkko palveli vuosien ajan niin kristittyjä kuin muslimejakin. Maurit kuitenkin lunastivat kirkon 800-luvulls ja päättivät rakentaa paikalle moskeijan. Alkuperäinen rakennus oli hyvin vaatimaton, mutta seuraavina vuosisatoina Córdobassa hallinneet kansat laajensivat rakennusta vaiheittain nykyiseen kokoonsa. 

Vuonna 1236 katolilaiset valtasivat Córdoban, jonka jälkeen moskeija pysyi vielä pitkään koskemattomana. Vasta 1500-luvulla hallinnut kuningas Kaarle päätti rakennuttaa katedraalin moskeijan sisälle. Tänä päivänä paikalla sijaitsee ainutlaatuinen rakennus, jonka arkkitehtuurissa yhdistyy niin islamilaisen kuin länsimaisenkin arkkitehtuurin tyylisuuntauksia

Mezquitan pyhättö

Katedraalin kohokohdat

Mezquitan tutustumiseen saattaa helposti vierähtää kokonainen päivä, mutta mikäli aikaa on rajoitetusti, kannattaa vierailu suunnitella paremmin. Córdobassa on paljon nähtävyyksiä matkailijoille ja kaikki sijaitsevat helpon kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupunki käy tutuksi rennosti vaikka kävellen. 

Mezquita sijaitsee Córddoban vanhankaupungin sydämessä, lähellä kaunista Alcazar de los Reyes Cristianosin katua San Basiliossa. Juuri kyseisellä kadulla sijaitsee kaupungin upea roomalainen silta sekä Cordoban kuuluisat patiot

Mezquitan ulkokuorta hallitsee sen yksityiskohtaisesti koristellut sisäänkäyntiportit sekä katedraalin korkealle kurkottava kellotorni. Kellotornin paikalla oli aikoinaan minareetti, mutta se tuhoutui osin myrskyssä ja paikalle rakennettiin barokkityylinen torni. Torniin pääsee vierailulle tiettyyn aikaan päivästä. 

Vuonna 1958 Espanja otti käyttöön lain, joka rajoittaa rakennusten korkeutta maassa. Laki säädettiin juuri sen vuoksi, että Córdoban Mezquitan kaltaiset jylhät rakennukset ja kirkot aina dominoisivat Espanjan kaupunkien taivaanrantaa. 

Mezquitan kellotorni


Mezquitan sisäpihan tuoksuvat appelsiinipuut ja kauniit suihkulähteet tarjoavat viileämmän paikan kuumina Córdoban kesäpäivinä. Katedraalin huolitellulla sisäpihalla onkin mukava viettää rento hetki vierailun lomassa. 

Mezquitan sisällä silmiin pistää heti katedraalin puna-valkoiset kaaret. Yhdenmukaiset kaaret muodostavat mielikuvan, että tila jatkuisi loputtomiin. 

Mezquitan kaaret


Mezquitan päätila sijaitsee moskeijan keskellä. Tilan seiniä koristaa pienten kappelien kokoelma, joita kalteriportit suojaavat. Siellä täällä tapaa upeita, puisia penkkejä, joiden pienet yksityiskohdat jättävät sanattomaksi. 

Mezquitan mielenkiintoisin nähtävyys on kuitenkin kohta, jossa katedraali ja moskeija yhdistyvät. On mielenkiintoista nähdä miten sulavasti islamilainen eleganssi ja barokkilais-goottilainen arkkitehtuuri yhdistyvät tässä mystisessä tilassa. 

Mezquitan katolista taidetta


Mezquitan loppupäässä sijaitsee tila, jossa säilytetään alueen kaivauksissa löytyneitä esineitä. Esillä on myös muita moskeijan ja katedraalin aarteita.

Mezquita on Espanjan kulttuurin ja uskonnon todellinen symboli, joka on seissyt uljaana roomalaisten ja maurien vallan alla ja joka on tänä päivänä pyhä rakennus niin muslimeille kuin kristityillekin. 

Käytännöllistä tietoa

Mezquitan ja kellotornin sisäänkäyntilippuja voi ostaa rakennuksen patiolta. Jos haluaa osallistua opastetulle kierrokselle, voi liput hankkia paikan päästä tai ostaa verkosta etukäteen. Opastettu kierros sisältää vierailuja myös muilla Córdoban nähtävyyksillä. 

Lippujen hinnat Mezquitaan

Aikuiset: 10 euroa

Lapset (ikä 10-14): 5 euroa. Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. 

Sisäänkäynti kellotorniin: 2 euroa 

Aukioloajat

Mezquitan aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Päivitetyt aukioloajat löytyvät linkin takaa. 

Kannattaa muistaa että vierailuja saatetaan rajoittaa erilaisten tapahtumien ja pyhien, kuten pääsiäisen, aikana.