Córdoban patiojuhla - Fiesta de los Patios

Video Córdoban patiojuhlasta

Córdoban patioiden festivaali

Córdoban patiojuhlan aikana kaupunki kirjaimellisesti puhkeaa kukkaan. Toukokuun ensimmäisellä viikolla vietettävä patiojuhla kuuluu Córdoban kaupungin odotetuimpiin tapahtumiin.

Cordoban patioiden festivaali

Ensimmäinen patiojuhla järjestettiin vuonna 1918 ja sen jälkeen tapahtumasta on nopeasti muodostunut yksi Espanjan kuuluisimmista tapahtumista. Kaupunkilaiset omistavat suunnattomasti aikaa patioidensa koristeluun ja avaavat muutaman viikon ajaksi patiojuhlan aikana muuten suljetut sisäpihansa muiden ihasteltavaksi.

Cordoban patioiden festivaali

Kilpailuun ottaa osaa vuosittain noin kymmeniä patiota, joiden sijainnit näkyvät juhlan virallisella kartalla. Patioita pääsee ihastelemaan ilmaiseksi, mutta usein niiden ovella on rasia, johon voi jättää pienen lahjoituksen.

Patiot ovat auki joka päivä klo 11-14.00 ja 18-22.00. Niitä pidetään kiinni päiväsaikaan neljä tuntia, sillä omistajat tarvitsevat tämän ajan patioidensa kukkien kasteluun ja kunnostamiseen. Yhdellä jos toisella aika saattaa kuitenkin mennä perinteisestä siestasta nauttimiseen! 

Parhaat patioreitit juhlan aikana

Upea Palacio de Viana toimii loistavasti patioreitin aloituspisteenä. Santa Marinan alueella sijaitsevassa, 1400-luvulla rakennetussa Vianan palatsissa pääsee ihailemaan 12 eri patiota, joista jokainen edustaa vuoden jokaista kuukautta. Vianan palatsia kutsutaan myös kaupungin "historialliseksi puutarhaksi" ja se kuuluu kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin.

Palacio de Vianan palatsi Cordoban patioiden festivaaleilla

Suosituimmat patiot sijaitsevat myös San Basilion (kutsutaan myös nimellä Alcazar Viejo) alueella sekä Juderiassa. Judería on kaupungin juutalaiskortteli, joka sekin houkuttelee kaupungin matkaiijoita ympäri vuoden. 

Palacio de Vianan palatsi Cordobassa

Patioiden määrä vaihtelee jokaisen festivaalin aikana, jolloin myös reitit vaihtelevat. Matkailijat voivat etsiä juhlan interaktiivisen reittikartan patiojuhlan internet-sivuilta tai vaihtoehtoisesti ladata sovelluksen puhelimeen tai tablettiin sovelluskaupasta. Juhlan kotisivut päivitetään joka vuosi, jolloin myös uudet, ajantasaiset reitit lisätään sivuille. 

Tietoa Córdoban patiojuhlasta

Córdoban patiojuhla on espanjaksi “La Fiesta de los Patios Cordobeses”  tai yksinkertaisemmin “Los Patios de Cordoba”. Joka toukokuussa kaupunkilaiset laskevat vierailijat sisään näihin "salaisiin paratiiseihinsa", joiden kukkaloisto, huumaava tuoksu ja tarkkaan mietityt yksityiskohdat jättävät jokaisen sanattomaksi. 

Cordoban patioiden festivaali
Córdoban patiot tarjoavat todellista silmänruokaa. Häikäisevät kukkaistutukset, pikkutarkat mosaiikkitaideteokset ja värikäs keramiikka luovat kirkkaan väriloiston varjoisille sisäpihoille. Valkoisiksi kalkittuja seiniä koristaa violettien, sinisten, räikeän punaisten ja pastellin väristen kukkien rykelmä ja suihkulähteessä soliseva vesi rauhoittaa mieltä.

Cordoban patioiden festivaali

Patioiden sisustus on tarkkaan ajateltu. Patioilta löytyy värikkäitä keramiikkatöitä, pikkutarkasti rakennettuja suihkulähteitä sekä ikivanhoja puutarhan hoitotyökaluja. Usealta patiolta löytyy myös pieni alttari, joka on pyhitetty San Rafaelille, patioiden pyhimykselle. 

Córdoban patiojuhlan historia

Patiojuhlan historia yltää aina roomalaisvallan aikakaudelle asti. Córdoban lämpötila nousee kesäaikaan tuskallisen korkealle, joten kaupungin patiot vaativat aina todella paljon aikaa ja huolenpitoa pysyäkseen kukoistavina. Korkeiden lämpötilojen lisäksi yöpakkaset eivät ole epätavallisia talvisaikaan. 

Cordoban patioiden festivaali

Korkeiden lämpötilojen vuoksi Córdoban talot on aina rakennettu niin, että niiden keskiöön jää pieni avonainen sisäpiha. Patioita rakennettiin helpottamaan kaupunkilaisten elämää kestämättömien kesähelteiden vallatessa kaupungin. Cordobalaisista oli mukava istuskella varjoisalla patiolla kukkaloistossa ja suihkulähteiden solinassa, piilossa polttavalta auringolta. Patioille asetettiin myös valtavia sankoja, joihin kerättiin sadevettä kukille ja talon asukkaiden käyttöön. 

Cordoban patioiden festivaali

Muslimit veivät patioiden merkityksen aikoinaan aivan eri tasolle. Juuri heidän aikaan patioille rakennettiin pieniä suihkulähteitä ja niitä alettiin koristelemaan värikkäin kukka-asetuksin, jotka lisäisivät pation virkistävyyttä. Kasvien tuominen patioille todella alentaa sen lämpötilaa jopa 10-15 astetta, joka helpottaa asukkaiden elämää varsinkin kesäaikaan. 

Muslimien aikaan myös patioiden sosiaalinen merkitys kasvoi. Muslimeille patio ei ollut ainoastaan rauhoittumiseen tarkoitettu paikka, vaan siellä tavattiin muita talon asukkaita sekä vietettiin aikaa ystävien kesken. 

Patioiden kilpailu

Patiojuhlassa käydään läpi myös kauneimman sisäpihan kilpailu, Concurso Municipal de los Patios de Córdoba ja voittajan paikasta taistellaan henkeen ja vereen. Patioiden ystävät-yhdistyksen edesmenneen toiminnanjohtajan Manuel Garrido Morenon mukaan patiojuhla on Córdoballe yhtä tärkeä kuin San Ferminin juhla on Pamplonalle. 

Cordoban patioiden festivaali

Ensimmäinen patiojuhla järjestettiin vuonna 1918 Córdoban kaupungintalon johdolla ja ensimmäinen patiokilpailu toteutettiin vuonna 1921. Juhlan kilpailuosuuden tarkoitus oli ylläpitää traditiota ja kilpailijoille myönnettiin myös erilaisia tukia patioiden säilyttämiseksi, jotta perinne ei häviäisi. Espanjan sisällissodan aikana juhlaa ei järjestetty kolmeen vuoteen, mutta sen jälkeen traditio on jatkunut keskeytyksettä. 

Cordoban patioiden festivaali

Kaksi kilpailun palkintoa annetaan kauneimpien kukka-asetusten ja arkkitehtoonisesti parhaiten säilyneille patioille. Toinen palkinnoista myönnetään ikivanhaa arkkitehtuuria edustavalle patiolle ja toinen modernimpaa tyylisuuntausta jäljittelevälle patiolle. 

Festivaalin aikana patioilla näkee viihtyttäviä flamencoesityksiä sekä mustalaismusiikkia soittavia esiintyjiä. Joillain patioilla tarjoillaan paikallisia viinejä sekä pieniä tapaksia vierailijoiden iloksi. Maan kuuluisimmat flamenco-nimet suuntaavat vuosi toisensa jälkeen Córdobaan hakemaan inspiraatiota musiikkiin ja tanssiin festivaalin aikana.

Opastettuja kierroksia patioille

Kaupungista löytyy lukuisia matkailuyrityksiä, jotka järjestävät opastettuja kierroksia patioilla myös ennen ja jälkeen kilpailun. Kierroksia on erilaisia ja suurin osa niistä kestää muutaman tunnin. 

Cordoban patioiden festivaali

Opastettujen kierrosten hinnat riippuvat järjestäjästä, mutta yleensä ne maksavat noin 10-20 euroa aikuisilta ja alle 10 euroa lapsilta. Córdoban lomalaisille järjestetään myös ilmaiskierroksia, jotka starttaavat yleensä klo 10.30 kaupungin keskustassa. 

Kierroksesta riippuen pääsee samalla tutustumaan kaupungin muihin nähtävyyksiin ja alueisiin, kuten juutalaiskortteliin ja Alcazar Viejon alueeseen. 

Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen lista

Córdoban patiojuhla lisättiin Unescon aineettomien kulttuuriperintöjen listalle vuonna 2012. Seuraavaksi listalle lisättiin Valenciassa järjestettävä Fallas-juhla vuonna 2016. 

Cordoban patioiden festivaali

Unescon aineettomien kulttuuriperintökohteiden lista perustettiin vuonna 2008 ja sen tarkoitus on suojella eri kulttuurien eläviä perinteitä, jotka ovat kulkeutuneet sukupolvelta toiselle vuosien ajan. 

Espanjalla on yhteensä 45 Unescon maailmanperintökohdetta ja 16 perinnekäytäntöä järjestön aineettomien kulttuuriperintökohteiden listalla. Córdoban vanhakaupunki sekä siellä sijaitseva muslimien temppeli La Mezquita on alueena Unescon maailmanperintökohteista suurin.

Toukokuun aika Córdobassa

Toukokuu on Córdoban tärkein kuukausi. Kaupungissa järjestetään kolme valtavaa tapahtumaa, joista käytetään yhteisnimitystä Mayo Cordobes (suom. cordobalainen toukokuu). 

Kuukausi alkaa Cruces de Mayolla eli ristien juhlalla, jossa cordobalaiset kilpailevat parhaan kukilla koristellun ristin tittelistä. Kaupungissa järjestetään myös valtava kukkakulkue jota kutsutaan Batalla de las Floresiksi (suom. kukkien taisteluksi). 

Cordoban roomalainen silta ja La Mezquita

Näitä tapahtumia seuraa odotetuin toukokuun osuus, patioiden juhla ja kilpailu. 

Toukokuun juhlallisuudet päättyvät Feria de Cordoban festivaaliin, jossa niin paikalliset kuin matkailijatkin juhlivat flamencomusiikin, hyvän ruuan ja juoman voimin aamusta iltaan.

Córdoba todellakin osaa ottaa tulevan kesän vastaan!