Córdoban patioiden festivaali: tarinoita kulissien takaa

Cordoban patioiden festivaali on vahva osa tämän historiallisen andalusialaiskaupungin identiteettiä. Cordoban patiot, eli talojen suljetut sisäpihat tulvivat juhlan aikana vuoden kauneinta väriloistoa ja hurmaavaa tuoksua.

Pääsimme tutustumaan tämän vaikuttavan juhlan parissa häärääviin ihmisiin ja kilpailun pitkään historiaan. Perinteellä on pitkät juuret ja joukko määrätietoisia ihmisiä takanaan.

Espanjassa rakennusten sisäpihojen tarkoitus oli aikoinaan taata varjoisa paikka kesän helteiden aikaan. Ajan myötä patiot täyttyivät upeasta kukkaloistosta, pienistä suihkulähteistä, maalatuista yksityiskohdista ja kauniista huonekaluista. Patio on tänä päivänä talon asukkaiden suuri ylpeydenaihe, josta huolehditaan yhteisvoimin. 
 
Huolellisesti asetellut ja valitut kukka-asetelmat ovat Cordoban patioiden tärkein elementti. 
 
Cordoban patioiden festivaali 
Suurin osa patioista toimii sisäänkäyntinä yksityisiin koteihin, joten niiden suojassa vietetään valtavasti aikaa perheiden, naapureiden ja ystävien kesken ympäri vuoden. Kukkamerestä huolehtiminen vaatii valtavasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Usein jokaisen upean pation takana häärää muutama niille omistautunut asukas, joiden vanhemmat ja isovanhemmat myös omistivat niiden huolehtimiselle suuresti aikaa. 
 
Cordoban patioiden juhla 
Rakennusten asukkaat pitävät patioitaan niin suuressa arvossa, että usein viikonloputkin hurahtavat niiden kunnostus- ja ylläpitotehtävissä. Vaikka Cordoban patiojuhla kestää ainoastaan kaksi viikkoa, on sisäpihasta huolehtiminen ympärivuotinen tehtävä talon asukkaille. Juhlan aikana asukkaat avaavat kotinsa ovet yleisölle, joka pääsee tutustumaan tämän upean juhlan henkeäsalpaavaan väriloistoon. 

Cordoban patioiden ystävien yhdistys

Cordoban patioiden ystävät-yhdistys

Cordoban patioiden ystävät-yhdistys on voittoa tavoittelematon yksityinen organisaatio, jota pyörittää patioiden perinteitä ihaileva vapaaehtoisten joukko. Yhdistyksen tarkoitus on jakaa tietoa perinteestä ja tutustuttaa vierailijoita patioiden maailmaan. Yhdistyksellä on oma patio, joka sijaitee San Basilion alueella (osoite: Calle San Basilio 44). Yhdistyksen patiosta pitää huolta sen itse palkkaama, kokopäiväistä työtä suorittava puutarhuri.  
 
Cordoban patioiden festivaali
 
"Tämän upean perinteen kunnioittaminen ja sen historia ovat syitä miksi cordobalaiset omistavat niin paljon aikaa ja energiaa patioiden kunnostamiseen. Patio halutaan pitää elossa, värikkäänä ja kauniina ympäri vuoden. Meidän puutarhurimme työskentelee useita tunteja päivässä pitääkseen patiomme kauniina", kertoo Teo Fernandez, Patioiden ystävät-yhdistyksen johtaja.
 
Cordoban patioiden ystävät
 
Yhdistyksen patiolla kukkii valtava määrä suosittuja kasveja, kuten pelargonioiden perheeseen kuuluvaa gitanillaa, verenpisaroita (joita kutsutaan Cordobasssa "kuningattaren korvakoruiksi"), lihansyöjäkasveja, ihmeköynnöksiä, mansikka-ruusukasveja ja hortensioita. Yhdistyksen patio sai vuonna 2015 kilpailun järjestäjiltä ensimmäisen kunniamaininnan sen tasokkaan kasvivalikoiman ansiosta. 

Martín de Roan patio  

Suurin osa Cordoban patioista on yksityisten henkilöiden omistuksessa. Yleensä patioita hoitaa aivan normaali asukkaiden joukkio, jotka ovat oppineet kukkien kasvatuksen omilta vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan. 
 
Cordoban patioiden festivaali
 
Monet talojen asukkaat ovat syntyneet samassa talossa ja usein samassa rakennuksessa asuu myös muita sukulaisia. Vanhemmilta tai isovanhemmilta opitut asiat kerrotaan omille lapsille, jotka jatkavat perinnettä eteenpäin. 
 
Cordoban patioiden festivaalien sisäpihoja
 
Araceli López ja hänen kolme tytärtään pitävät huolta Martín de Roan patiosta. "Ympärivuotisiin puuhiin kuuluu kasvien istutus, niiden huolto ja toukokuiseen patio-kilpailuun valmistautuminen, joka aloitetaan yleensä muutama päivä ennen kohokohtaa. Pation seinät, ruukut ja koristekuviot maalataan uudelleen ja varjoon siirretyt kasvit asetetaan taas aurinkoon. Vaikka tämä ei tunnu kovinkaan suurelta tehtävältä, on siihen käytetty työmäärä valtava", kertoo López. 
 
Cordoban patioiden festivaali
 
"Käytämme tyttärieni kanssa 7-8 tuntia päivässä työskentelyyn patiolla kilpailun aikaan. Tämä ei kuitenkaan meitä haittaa, sillä suvultamme opittu perinne on meille hyvin tärkeä. Eilen kun istutin kasveja patiolla, lapsenlapseni tuli viereeni auttamaan ja sanoi haluavansa myös kasvattaa kukkia. Tämä on meidän perheemme oma traditio", jatkaa López. 

Céspedesin patio

Tavallinen päivä Cordoban patioiden festivaaleilla tarkoittaa sitä, että patioiden omistajat työskentelevät myös yleisten vierailuaikojen ulkopuolella. "Me emme huolehdi patiostamme ainoastaan toukokuun kilpailuja varten, me pidämme siitä huolta koska haluamme. Haluamme myös että muut pystyvät nauttimaan tästä kauneudesta ja siksi avaamme ovemme yleisölle festivaalin aikaan", kertoo Rosario Torrealba Céspedesin patiolta.
 
The Céspedes Patio, Cordoba
 
"Pation huoltotehtäviin kuuluu kuolleiden lehtien poistaminen, kukkien kastaminen ja lannoittaminen. Näitä asioita ei tarvitse tehdä päivittäin, vain silloin kun kasvit tarvitsevat sitä", jatkaa Torrealba. 
 
Cordoban patioiden festivaalien sisäpihoja
 
"Festivaalin aikana pidämme ovia auki klo 11-14.00 sekä 18-22.00. Väliajalla valmistamme ruuan ja teemme muita kotiaskareita. Minä olen patiolla aina aukioloaikana, joten päivät käyvät usein pitkiksi", selittää Torrealba.  
 
Cordoban patioiden festivaali
 
Rosario asuu ja jakaa pation veljensä kanssa. "Kasvit ovat kuin lemmikkieläimiä, ne ovat kovin kiitollisia saamastaan huomiosta. He jakavat kukkansa kiitokseksi huolenpidosta ja tuovat väriä elämään. Kasvit rentouttavat minua. Minulla ei ole oikeastaan lempikukkaa, kaikki kasvit ovat yhtä kauniita", hän jatkaa. 
 
Jos haluaisit tutustua tähän upeaan kaupunkiin ja sen mukaviin ihmisiin, varaa loma-asunto Cordobasta ja voit jo pian päästä nauttimaan tämän valovoimaisen kaupungin upeista perinteistä ja kauniista nähtävyyksistä.  
 
 
Erityiskiitos Cordoban patioiden ystävät-yhdistyksen Teo Fernandezille ja Rafa Porrasille sekä Araceli Lópezille ja Rosario Torrealballe.