Cordoban häikäisevä Alcazarin linnoitus

Andalusiassa sijaitsevan Cordoban kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuu pysäyttävä Mezquitan moskeija sekä häikäisevän kaunis Alcazar de los Reyes Cristianos (suom. kristittyjen kuninkaiden linna). Näistä kahdesta supernähtävyydestä Mezquita on kerännyt suuremman huomiopotin maailmalla - Alcazarin linnoituksen jäädessä sen varjoon. 

Alcazar on kuitenkin ilmeisen ainutlaatuinen nähtävyys ja todellinen kulttuuriaarteiden historiallinen aarreaitta, jonka vierailua ei kannata jättää väliin Cordoban visiitillä. 

Alcazarin puutarha

Alcazarin linnakkeen historia

Alcazarilla on aina ollut tärkeä merkitys Cordoballe. Rakennus on toiminut historian saatossa niin roomalaisten hallitsijoiden kuin Cordoban kalifaatinkin päämajana. Vuonna 1328 lähtien linnaketta ovat asuttaneet lukuisat espanjalaiset kuninkaat. 

Rakennusta kutsutaan kristittyjen kuninkaiden linnakkeeksi sen vuoksi, että kristityt hallitsijat Fernando ja Isabella asuttivat sitä kahdeksan vuotta Granadan valloituksen aikaan. Sanotaan myös, että Kolumbus sai inspiraation etsiä tietä Intiaan lännen kautta juuri Alcazarin seinien sisällä. 

Kun Espanjan takaisinvalloitus oli suoritettu, Fernando ja Isabella lahjoittivat Alcazarin Cordoban kirkolle, joka perusti rakennukseen kirkollisen oikeusistuimen. Rakennuksen satumainen olemus muuttui radikaalisti seuraavien vuosisatojen saatossa, kun sinne rakennutettiin synkkiä vankilasellejä ja oikeusistuimen henkilökunnan työhuoneita.

Nykyisin Alcazar kuuluu Unescon historiallisten monumenttien maailmanperintöluetteloon. Linnakkeessa toimii museo ja sitä käytetään myös erilaisiin julkisiin ja yksityisiin tapahtumiin. 

Alcazarin yksityiskohtia

Linnakkeen kohokohdat

Alcazar rakennettiin kaupungin strategisesti tärkeälle paikalle Guadalquivir-joen varrelle, vanhankaupungin lounaispuolelle. Linnake sijaitsee lähellä Cordoban juutalaiskorttelia, johon törmää pakostikin kävellessään kaupungin historiallisen vanhankaupungin kapeita katuja.  

Cordoba, Alcazarin linnake


Alcarazissa on mahdollisuus kiivetä ylös Torre de los Leonesiin (suom. leijonien torni). Vaikka kapuaminen saattaakin ottaa voimille, ylhäältä avautuva näköala Corrdobaan on ponnistelun arvoinen.

Torre de los Leonesista pääsee tutustumaan myös toiseen torniin, viereiseen Torre del Homenajesiin (suom. kunnianosoituksen torni). Alcazarissa on lukuisia torneja, mutta näitä kahta lukuunottamatta muut ovat suljettu yleisöltä.  

Näköala Alcazarista roomalaiselle sillalle


Alcazarin kellarikerroksessa sijaitsee mielenkiintoinen galleria, jossa on esillä linnakkeesta löydettyjä arvoesineitä. Näyttelyn roomalaisten, maurien ja katolisten hallitsijoiden valtakausilta peräisin olevat esineet kuvastavat loistavasti niin Cordoban kuin Espanjankin rikasta kulttuuriperintöä. Galleriassa toimii myös kaunis seremoniatila, jonka seinät ovat koristeltu upeilla roomalaisilla mosaiikkitöillä. 

Roomalaisia mosaikkeja Alcazarissa, Cordobassa


Alcarazin sisäpiha ja puutarha kuuluvat linnakkeen viehättävimpiin kohokohtiin. Linnakkeen valtavalla sisäpihalla on säilyneitä osia Cordobaa hallinneiden kalifien valtakaudelta. 

Alcazarin sisäpiha


Kristityt kuninkaalliset Fernando ja Isabella vastasivat Alcazarin puutarhan rakennuttamisesta, mutta se on saanut myös valtavasti vaikutteita maurilaisesta puutarha-arkkitehtuurista. Granadan Genarlifen kesäpalatsissa vierailleet huomaavat heti samanlaisen arabityylisen tunnelman Alcazarin puutarhassa. 

Alcazarin puutarha


Alcazar de los Reyes Cristianos on todellinen Espanjan vivahteikkaan historian ja kulttuurin aarreaitta. Tätä upeaa nähtävyyttä ei kannata jättää väliin Cordoban lomalla, vaikka kyseessä olisikin vain lyhyt vierailu tässä yhdessä Andalusian upeimmista kaupungeista. 

Käytännöllistä tietoa

Sisäänpääsymaksut:

- Aikuiset: 4,50 euroa
- Opiskelijat (kortti tulee esittää): 2,25 euroa
- Alle 13-vuotiaat lapset: ilmainen sisäänpääsy

Cordoban matkailijat usein ostavat matkailijarannekkeen, jolla pääsee Alcazarin lisäksi sisään myös Julio Romeron museoon, arabialaiseen kalifien kylpylään sekä härkätaisteluille omistettuun Museo Taurinoon. Ranneke maksaa 8,40 euroa ja se on yli 65-vuotiaille ilmainen. 

Aukioloajat:

- tiistaista perjantaihin: 8.30 - 20.45
- lauantaisin klo 8.30 - 16.30
- sunnuntaisin ja lomapäivinä: 8.30 - 14.30

Aukioloajat vaihtelevat sesonkien mukaan, joten suosittelemme tarkistamaan aukioloajat Cordoban kaupungin matkailusivustolta ennen vierailua. 

Kartta