Córdoba - kaupunki joka täytyy nähdä kerran elämässä

Andalusia on kultuurillisesti rikas maakunta, jossa pitkä historia ja vahvat perinteet värittävät iloisten andalusialaisten elämää. Maakunnan charmi on aluetta asuttaneiden, eri kansakuntien tuotosta. Andalusiaa ovat asuttaneet niin kristityt, juutalaiset, muslimit kuin mustalaisetkin. Nämä ihmisryhmät ovat jättäneet jälkeensä arvokkaan historia- ja kulltuuriperinnön, joka on Andalusian kiistaton rikkaus.

Cordoban katukuva

Näiden kansakuntien käden jälki näkyy vieläkin lukuisien espanjalaiskaupunkien arkkitehtuurissa ja moni kaupunki loistaa matkailutilastojen kärjessä niiden nähtävyysvalikoiman ansiosta. Näitä kaupunkeja ovat muun muassa Granada, jonka uskomaton Alhambra kuuluu ehkä maailman suosituimpiin nähtävyyksiin. Myös Sevilla on tunnettu Andalusian mustalaisperinteiden ja henkeäsalpaavien nähtävyyksien kehtona ympäri maailman. 

Andalusiassa sijaitseva Córdoba on myös sädehtivä esimerkki eri kansakuntien yhteiselon arvokkaasta kulttuuriperinnöstä ja kaupunki kuuluu ehdottomasti Andalusian upeimpiin matkakohteisiin

Córdoban keskustan nähtävyydet ja vaikuttava Mezquita

Ponte Romano (roomalainen silta) Cordobassa, Espanjassa 

Córdoba on muinaisen Hispanian roomalaisen Baetican provinssin pääkaupunki joka oli barbaarien ja arabien vallan alla vuodesta 711 lähtien. Kaupunki kasvoi nopeasti saavuttaen arvostusta kansojen keskuudessa ja jo vuonna 1000 (vuonna, jolloin Córdoban La Mezquita saatiin valmiiksi) kaupunki oli yksi koko Euroopan valovoimaisimmista kaupungeista. Kaupungissa sijaitsi myös yliopisto ja kirjasto, joka teki siitä tärkeän opiskelukaupungin Euroopassa. 

Córdoban roomalainen silta Puente Romano on tärkein roomalaisten valtakauden maamerkki kaupungissa. Se tarjosi aikoinaan sisäänkäynnin kaupunkiin. Córdoban symbolisin monumentti on kuitenkin La Mezquita, joka on arkkitehtuurillisesti uskomaton nähtävyys ja suurin muslimien Espanjassa rakennettu temppeli. 

Cordoban La MezquitaKun astuu sisään La Mezquitaan, edessä avautuu upea Patio de los Naranjos (appelsiinien sisäpiha). Sisäpihalla kasvaa appelsiinipuita ja sitäkoristavat kauniit suihkulähteet, joita käytettiin aikoinaan erilaisissa puhdistusrituaaleissa. 

La Mezquitan sisältä löytyy yli 850 pylvästä, jotka tuovat arabilaista tunnelmaa rakennukseen. La Mezquitan rakennustyyli on tulosta moskeijan ja viereisen, kristittyjen rakentaman piispanpalatsin tyylien yhdistelystä. 

Lähellä Mezquitaa sijaitsee Córdoban upea juutalaiskortteli. Täällä voi vierailla synagogassa tai vain vaellella pienillä, kapeilla, kukkien reunustamilla kaduilla, jotka huokuvat historiaa. Vaikka korttelissa näkee tänä päivänä paljon turistikauppoja, on tämä kaupunginosa silti onnistunut säilyttämään charminsa. 

Cordoban katuja

Muutama metri länteen Mezquitasta löytyvät upeat arabilaiset kylpyaltaat, jotka sijaitsevat kauniin Santos Martiresin puutarhan sisällä. 

Córdoban koko casco antiguo, eli vanhakaupunki on vieläkin ikivanhojen roomalaisten muurien ympäröimä. Vanha kaupunginosa on julistettu Unescon perintökohteeksi ja suurin osa siitä on pyhitetty jalankulkijoille. Tämä osa kaupunkia on täynnä upeita kirkkoja, monumentteja ja Guadalquivir-joen ylittäviä, kauniita siltoja. 

Festivaaleja ja tapahtumia Cordobassa

Andalusialaisten patioiden päivä Cordobassa 

Córdoba on eittämättä Andalusian kultuurillisesti aktiivisin kaupunki, jossa juhlitaan erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden. Nämä tapahtumat houkuttelevat kaupunkiin valtavan määrän matkailijoita, jotka haluavat nähdä kaupungin ja osallistua samalla sen ikimuistoisiin tapahtumiin. 

Córdoban merkittävimmät tapahtumat ovat:
- Semana Santa eli pääsiäinen on hyvin tärkeä tapahtuma Córdobassa. Vaikka tapahtuma ei ehkä ole aivan niin massiivinen kuin Malagassa, on myös Córdoban pääsiäinen todella vaikuttava kokemus. 
- Córdoban karnevaaleissa näkee hauskoja paraateja ja chirigota-konsertteja, eli Gran Teatro de Córdobassa esitettäviä humoristisia laulunäytöksiä. 
- La Batalla de las Floresia (kukkien sotaa) juhlitaan huhtikuun viimeisenä sunnuntaina. Tapahtuman paraadissa heitellään kukkia ylesön joukkoon ja se merkitsee toukokuun juhlallisuuksien alkua Córdobassa. 
- El Festival de la Guitarraa (suom. kitaran juhla) juhlitaan heinäkuun puolivälissä. Tämä tärkeä musiikille omistettu juhla kerää kaupunkiin kitaransoittajia ja flamencomuusikoita, jotka antavat parhaimpia taidonnäytteitään ympäri kaupunkia järjestettävissä tapahtumissa. 
- El Día de San Rafael (suom. pyhän Rafaelin päivä) on perinteinen gastronominen juhla Córdobassa ja lähialueilla, jota vietetään 24. lokakuuta. 

Cordoban fiesta de los patios-juhla

Toukokuu on loistava kuukausi vierailla Córdobassa, koska silloin kaupungissa vietetään paljon erilaisia juhlallisuuksia. Kaupunki todellakin puhkeaa kukkaan kahden tärkeän tapahtuman myötä, jotka ovat: 

- Cruces de Mayo (suom. toukokuun ristit), jota vietetään toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tapahtuman aikana isoja, kukin koristeltuja ristejä pystytetään eri kaupunginosiin. 
- Fiesta de los Patios de Córdoba on ehkä yksi kaupungin kuuluisimmista tapahtumista, jota vietetään toukokuun ensimmäisen viikon jälkeen. Paikalliset koristelevat kilpaa sisäpihojaan ja avaavat ne yleisön ihailtavaksi, toivoen voittavansa kauneimman pation tittelin.