Calpen nähtävyydet

Viehättävä Calpe on rannikkokaupunki suositun Costa Blancan rannikon pohjoispäässä. Morairan ja Altean lomakohteisen välissä sijaitsevalla Calpella on takanaan mielenkiintoinen historia, jonka aikana niin iberit, roomalaiset kuin mauritkin ovat asuttaneet kaupunkia. Nykyisin Calpe kuuluu Espanjan suosituimpiin rantalomakohteisiin ja houkuttelee matkailijoita ympäri maailman. Lomalaiset vuokraavat usein loma-asunnon Calpesta pidemmäksi aikaa, jolloin heillä on mahdollisuus tutustua myös rannikon muihin nähtävyyksiin.

Kokosimme listan hurmaavan Calpen parhaimmista nähtävyyksistä, joihin voi tulla tutustumaan päiväksi myös muista Costa Blancan lomakohteista. 

Retki Peñón de Ifachin kalliovuorelle

Calpen Peñon de Ifachin vuori

Calpen maisemaa hallitsee jylhä Peñón de Ifachin kalkkikivivuori, joka kurkottaa 332 metrin korkeuteen. Vuori ja sen ympäristö julistettiin luonnonpuistoksi vuonna 1987 ja siitä tuli saman tien koko maailman pienin luonnonpuisto 45 hehtaarin pinta-alallaan. Siitä huolimatta Peñón de Ifachin luonnonpuistosta löytyy valtava määrä harvinaisia kasveja ja jopa yli 300 eri eläinlajia. Moni lintulaji on valinnut juuri tämän vuoren pesimäalueeksi ja siellä tapaakin paljon lintubongaajia. 

Suosittelemme varaamaan yhden päivän patikkaretkelle Peñón de Ifachin huipulle. Ylhäältä avautuva maisema on vertaansa vailla ja samalla ote rantapyyhkeestä irtoaa hetkeksi. 

Rentoutumista Calpen rannoilla

Playa La Fossan ranta

Calpe on täydellinen rantalomakohde, jonka pitkät hiekkarannat ja pienet merenrantapoukamat jättävät rentoja rantapäiviä kaipaavat matkailijat sanattomiksi. Urbaani Playa de Levante on yksi Calpen kuuluisimmista rannoista, kuten myös kaunis La Fossan ranta. Molemmat soveltuvat hyvin myös lapsiperheille ja niiden lähettyviltä löytyy kaikki tarvittavat palvelut huolettomaan lomailuun. Molemmilla rannoilla vesi on hämmentävän kirkas ja niille on myönnetty sinilippu-ympäristömerkki Espanjan viranomaisten toimesta. Muita perheille soveltuvia, niin ikään sinilippu-ympäristömerkin omaavia rantoja ovat Playa del Arenal Bol ja Playa del Cantal Roig, jotka sijaitsevat lähempänä satamaa ja Peñón de Ifachin vuorta. 

Näiden urbaanien rantojen lisäksi Calpesta löytyy pieniä rantapoukamia, jotka nekin soveltuvat myös perheille. Poukamat kuten Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes ja Cala Del Mallorquí ovat kaikki valokuvauksellisen kauniita ja sopivat hienosti myös snorklaukseen. Vaikka Costa Blancan loma-asunto ei sijaitsisikaan Calpessa, voi tänne silti tulla vaikka päiväretkelle ihailemaan kaupungin upeita rantoja. 

Vesiurheilua Calpen rannoilla

Vesiurheilua Calpessa

Vesiurheilun ystävät tulevat ihastumaan Calpeen, sillä kaupungista löytyy mukava valikoima erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Suosittelemme suuntaamaan Cala Les Bassetesin poukamalle, jonka rannalla toimii tasokas Les Bassetesin sukelluskeskus sekä useamman lajin taitaja Las Antipodasin vesiurheilukeskus. Les Bassetesillä voi lähteä melomaan, purjehtimaan, sukeltamaan, SUP-lautailemaan tai vaikka purjelautailemaan. Rannalla voi myös hypätä katamaraanin kyytiin tai osallistua erilaisille snorklausretkille. 

Myös kauniin Cala El Racón vedenalainen maailma kelpaa tottuneemmille sukeltajille ja snorklaajille. El Racó sijaitsee lähellä Peñón de Ifachin vuorta, jonka ympäristössä parveilee valtava määrä värikkäitä kaloja. Mikäli halajaa jetski-retkelle, kannattaa suunnata Playa La Fossalle, jolla järjestetään opastettuja retkiä sekä vuokrataan vesijettejä erikseen. 

Pyöräretkelle vuoristoon

Calpessa paistaa aurinko noin 300 päivää vuodessa ja keskimääräinen päivän lämpötila on +19 astetta. Tämä tekee alueesta loistavan pyöräilykohteen, puhumattakaan Calpen upeista maisemista pyöräilyteiden varrella. Calpeen saapuu valttava määrä ammattipyöräilijöitä, jotka tulevat nauttimaan kaupungin tasokkaista teistä ja kauniista maisemista. Mainetta niittänyt Espanjan suurin pyöräilykisa Vuelta de España kulkee aina lähes poikkeuksetta Calpen kautta. 

Calpesta voi vuokrata tasokkaita pyöriä ja varusteita kaupungin useista polkupyöräliikkeistä. 

Tutkimusmatka vanhaankaupunkiin

Calpen viehättävä vanhakaupunki tarjoaa rauhallisemman ilmapiirin sekä helpottavaa varjoa kesän kuumimpina päivinä. Vanhaankaupunkiin pääsee kaupungin ostosskadulta kun kääntyy vasemmalle Plaza de la Constituciónin aukiolla. 

Calpe oli aikoinaan pieni kalastajakylä jota ympäröivän muurin oli määrä suojella kaupunkia pohjoisafrikkalaisilta merirosvoilta. Nykyään merirosvoja ei enää tarvitse pelätä ja muurien suojaama vanhempi kaupunginosa kuuluu Calpen tunnelmallisimpiin paikkoihin. Vanhankaupungin pienet erikois- ja käsityöliikkeet, kahvilat ja Casa Mola Molan ja El Positin kaltaiset ravintolat kuuluvat matkailijoiden suosikkipaikkoihin Calpessa. 

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös yksi Calpen päänähtävyyksistä, Nuestra Señora de las Nievesin kirkko. Täällä sijaitsevat myös Calpen arkeologian ja historian museo sekä kaupungin mielenkiintoinen keräilymuseo. Vanhassakaupungissa voi myös havaita taiteilija Gastón Castellón tekemiä seinämaalauksia, joista silmiin pistävin sijaitsee matkailutoimiston seinässä. Sunnuntaisin vanhassakaupungissa järjestetään taiteiden ja käsitöiden markkinat, joilta voi löytää mukavia tulijaisia matkalaukkuun. 

Calpen suolajärven kierros

Calpen suola-allas

Calpen suola-allas sijaitsee lähellä Peñón de Ifachia. Järvellä oli erityisen suuri merkitys roomalaisten valtakauden aikana, jolloin suolassa säilytettiin muun muassa kalaa ja lihaa. Altaan käyttö jatkui aina vuoteen 1988 asti, jonka jälkeen alue rauhoitettiin suojelluksi luontoalueeksi vuonna 1993. 

Nykyisin alueen ympäri kulkee helppokulkuinen kävelytie, joka helpottaa altaaseen tutustumista. Alueen lähellä pesii paljon erilaisia lintulajeja ja kasvaa harvinaisia kasveja. Monesti järvellä näkee myös kauniita flamingoja, jotka kaivavat altaan pohjasta levää ja toukkia ravinnokseen. 

Huutokauppaa kalasta

Calpen ainutlaatuinen kalahuutokauppa on erilainen kokemus matkailijoille. Huutokauppaa käydään tottuneesti ja sillä on pitkät perinteet Calpessa. Kauppaa käydään joka viikko maanantaista perjantaihin klo 17.00. 

Ennen kaupan alkamista kalastajaveneet saapuvat Calpen satamaan kaupungin kalastajayhdistyksen päättämässä järjestyksessä. Myytävät kalat jaetaan laatikoihin ja nostetaan hihnalle, jotta ostajat voivat tutustua tarjolla oleviin tuotteisiin. Näytöillä lukee erikseen tietoa tuotteista sekä selostetaan niiden tarkka pyyntipäivä ja jopa pyyntiin käytetyn laivan nimi. Ostajat voivat painaa heille jaetusta, elektronisesta hälyttimestä nappia kun haluavat tarjota jostain tuotteesta määrätyn hinnan. Kalaa ei näin koskaan mene hukkaan ja suurin osa ostetuista kaloista päätyykin kaupungin tasokkaisiin kalaravintoloihin. 

Calpe on todellinen nähtävyyksien ja hauskojen aktiviteettien kehto Costa Blancalla. Ei ihmekään, että kaupunki kuuluu monen Espanjan matkailijan suosikkikohteisiin.