Pyöräilyretki Via Verde de la Sierralla

Espanjasta löytyy yli 6 000 kilometriä hylättyjä junaraideteitä ympäri maan. Suurin osa junaraiteista on täysin keskeneräisiä tai niitä ei ole edes koskaan käytetty. Espanjalla oli aikoinaan hyvin kunnianhimoinen suunnitelma yhdistää pienimmätkin espanjalaiset kylät maan junaverkostoon. Suunnitelmat murenivat täysin maan sisällissodan aikana ja sitä seuraavien vuosien aikana. Hiljalleen kuitenkin nämä Espanjan upeaa maaseutua halkovat tiet ovat heränneet eloon. Teillä ei suinkaan puksuttele junia, vaan kaikennäköisiä pyöriä ja iloisia retkeilijöitä. 

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Vuonna 1993 Espanjassa lanseerattiin "vihreiden teiden ohjelma",  Vias Verde. Espanjalaisten vihreiden teiden ohjelma suunniteltiin samaan tapaan kuin Englannin ja Yhdysvaltojen vihreiden teiden verkostot. Suunnitelman tarkoitus oli tuottaa kestävää matkailua Espanjan hiljaisemmille maaseutualueille käyttämällä hyväksi näitä hylättyjä junateitä. 

Espanjan Via Verde tarjoaa loistavan tie- ja patikointiverkoston, jota käyttävät niin tottuneemmat retkeilijät kuin lapsiperheetkin. Junaraidetiet ovat luonnollisesti suhteellisen suoria ja helppokulkuisia ja niitä voi myös kulkea pyörällä. Via Verde kulkee Espanjan upean maaseudun keskellä ja tarjoaa upeita luontonähtävyyksiä ja maisemia. 

Suurin osa teistä on asfaltoitu ja viitoitettu, jonka vuoksi niitä pidetään sopivina myös liikuntaesteisille ja iäkkäämmille retkeilijöille. Kaikki moottorikäyttöiset ajoneuvot ovat kiellettyjä teillä, joten retkeilijät voivat nauttia maisemista kaikessa hiljaisuudessa. 

Espanjan Via Verden tiet - 20 vuotta historiaa 

Vuonna 2013 Espanjan Via Verde tieverkosto juhlisti 20-vuotisjuhlaansa. Espanjassa on tällä hetkellä yli 2 000 kilometriä hylättyjä junateitä, jotka on muutettu retkeilyreiteiksi ja joiden kunnostaminen teki Espanjan valtion kassaan 143 miljoonan euron kolon. Miljoonat ihmiset vierailevat Via Verden reiteilllä vuosittain ja pelkästään Gironassa vieraili vuonna 2012 yli 1,5 miljoonaa ihmistä. 

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Arvioiden mukaan Cádizissa sijaitsevalla Via Verde de la Sierralla kävi viime vuonna yli 100 000 vierailijaa.  

Cádizin Via Verde de la Sierra

Cádizin maakunnassa sijaitseva Via Verde de la Sierra on yksi Etelä-Espanjan kauneimmista vihreistä teistä. Se äänestettiin vuonna 2009 koko euroopan kauneimmaksi luontoreitiksi ja vuonna 2013 se sai kunniamaininnan samaisessa kilpailussa. Via Verde de la Sierra kulkee Cádizin pohjoisosan vuorien halki ja päättyy Sevillan eteläpuolelle. Sen pituus on 36,5 kilometriä ja tie kulkee Olveran kylästä Puerto Serranoon asti. Kaiken kaikkiaan tie poikkeaa Overan, Puerto Serranon, Coripen, Montellanon, El Coronilin ja Prunan kautta. 

Cadizin maaseutua

Via Verde de la Sierran reitti on todella upea ja se kulkee Andalusian koskemattomimman maaseutualueen läpi. Pyöräilijät kulkevat eri pituisten tunnelien läpi, yli siltojen ja jokien, läpi laaksojen ja Andalusian suojeltuimpien luonnonnähtävyyksien ohi. Reitti kulkee 30 tunnelin läpi, joista pisin on 900 metriä. Tämän vuoksi kannattaa ottaa mukaan hyvä otsa- tai taskulamppu. 

Via Verde de la Sierran tunneli

Via Verde de la Sierralta löytyy neljä maasiltaa. Niistä pisin, Viaducto de Coripe on 237 metriä pitkä. Reitillä sijaitsevat Olveran, Coripen ja Puerto Serranon suljetut juna-asemat on nyt muutettu pieniksi hotelleiksi, joiden yhteydessä toimii myös ravintola. Nämä asemat toimivat hyviä reitin lähtö- tai lopetuspisteinä niiden ollessa ainoita paikkoja, joihin pääsee autolla perille. 

Peñón de Zaframagón ja Chaparro de la Vega

Via Verde de la Sierran kaksi ekologisesti tärkeää nähtävyyttä ovat Peñón de Zaframagónin luonnonsuojelualue ja  Chaparro de la Vega, joka on suojeltu luontomonumentti reitin varrella. Peñón de Zaframagón sijaitsee Via Verden puolimatkassa, Sierra de Grazaleman juurella aivan Sevilllan ja Cádizin provinssien rajalla. Alue on hanhikorppikotkan tärkeimpiä pesimäalueita Euroopassa. 

Penon de Zaframagon

Peñon de Zaframagon on todellinen lintubongaajan paratiisi, jossa tapaa myös muita harvinaisempia lajeja, kuten mehiläissyöjä-lintuja, lyhytvarpaisia käärmekotkia, pikkukorppikotkia, pöllöjä, tuulihaukkoja, harmaahaikaroita ja kuningaskalastajia. Zaframagónin juna-asema on muutettu matkailupisteeksi, jossa voi myös havaita näitä upeita siivekkäitä. Korkealle vuoristoon on asennettu kaksi HD-kameraa, jotka kuvaavat kotkien pesimäalueita realliajassa. Zaframágonin matkailupiste on auki päivittäin klo 10-16.00 ja sisäänpääsymaksu on kaksi euroa aikuisilta ja euron lapsilta. Kannattaa aina kuitenkin varmistaa, että piste on auki soittamalla numeroon: +34 956136372 tai +34 638280184.  

Zaframagonin silta

Reitin toinen tärkeä nähtävyys Chaparro de la Vega on yli 100-vuotinen rautatammi, jonka huipun oksien halkaisija on valtavat 28 metriä. Puuta pääsee ihailemaan pitämällä silmät auki Coripen aseman kohdalla, jonka jälkeen lähtevä polku vie puun luokse. Chaparro de la Vega on julistettu Andalusian viralliseksi luonnonmonumentiksi

Pyöräily Via Verde de la Sierralla

Suurin osa pyöräilijöistä aloittaaa retken Olverasta ja jatkaa aina Puerto Serranoon asti ja takaisin. Reitin varrella sijaitsevasta Sescasta voi vuokrata kaikenlaisia pyöriä (mm. lasten pyöriä, tandem-pyöriä, maastopyöriä ja sähköpyöriä). Lapsille löytyy myös vuokrattavia pyöräistuimia ja kärryjä. Vuokrauksen hinta pyörii noin 12 euroan päivähinnoissa ja pyörän voi varata etukäteen yrityksen sivuilta.

Via Verde de la Sierran kartta

Yksi tärkeä asia, joka täytyy ottaa huomioon retken suunnittelussa on sen kaltevuus. Jos aloittaa ja päättää reitin Olveraan, paluumatka on hyvin ylämäkivoittoinen. Mäet eivät ole kuitenkaan kovin jyrkkiä, vaan hyvin loivia. Ylämäkeen on aina kuitenkin työläämpi polkea. 

Retken voi tehdä helpommaksi aloittamalla se Corpesta. Silloin reitti aloitetaan noin puolivälistä Via Verdeä ja aloituspisteelle pääsee helposti autolla. Pyörän vuokraus Corpesta ei kuitenkaan ole helppoa, sillä hotellin ja ravintolan vieraille annetaan aina ensimmäiset vapaat pyörät. Corpessa on vain yksi vuokrauspiste (coriperural.es, puh. +34 955 858675 / +34 655 526716). 

Reittiä voi myös pyöräillä yhteen suuntaan ja palata takaisin taksilla. Corpen pyöränvuokrausyritys tarjoaa myös näitä kuljetuksia ja veloittaa neljän hengen ryhmästä pyörineen 45 euroa, kun paluu tapahtuu Coripesta tai Puerto Serranosta Olveraan. Kannattaa aina kuitenkin varata kuljetus puhelimitse etukäteen.