La Tomatina - maailman suurin tomaattisota

Hullunkurinen tomaattisota valtaa pienen Buñolin kylän Valenciassa joka vuoden elokuun viimeisenä keskiviikkona. Tuhatpäinen yleisö kokoontuu Plaza del Pueblo-aukiolle viskomaan toisiaan puolimädillä tomaateilla.

Tomaattisodan jalanjäljillä

Kaikki alkoi elokuun viimeisenä keskiviikkona vuonna 1945, kun nuorisojoukko odotti Plaza del Pueblo-autikolla kylälle perinteisen jättiläisten ja isopäiden paraadin alkamista. Nuoret päättivät ottaa osaa paraatiin ja sekoittuivat paraatissa marssivien muusikkojen ja naamioituneiden hahmojen sekaan. Yllättäin yksi nuorista kaatui pahasti, ja alkoi raivon vallattua lyömään ja heittelemään kaikkea mitä hänen tielleen sattui. Samalla kadulla sattui olemaan vihannesmyyjä kojuineen, ja ihmiset aloittivat valtavan vihannessodan tämän raivoisan nuoren miehen aloitteesta. Sota jatkui kunnes viranomaiset saivat järjestyksen palautettua kylään.

Tomatina - Tomato festival

Seuraavana vuonna nuoret jatkoivat samaa perinnettä, mutta toivat tällä kertaa tomaatit paikalle itse. Poliisit yrittivät vuosi toisensa jälkeen kieltää tomaattisodan käymisen, mutta eivät onnistuneet estämään paikalle saapuneita villikkoja. Nämä nuoret olivat tehneet historiaa tietämättään. 

La Tomatina kiellettiin vuonna 1957, koska kyläläiset järjestivät sitä vastaan protestin, jossa he kantoivat hautajaismusiikin soidessa suurta tomaattia hauta-arkussa. Jälkeenpäin La Tomatina kuitenkin julistettiin Espanjan viralliseksi juhlapäiväksi sen valtavan menestyksen vuoksi. 

La Tomatina tänään

Vastustuksesta huolimatta La Tomatina on tänä päivänä pienelle Buñolin kylälle hyvin tärkeä tapahtuma. Kaupunki tuo tänäkin vuonna juhlaan noin 115 000 kiloa puolimätiä tomaatteja ja pieneen 10 000 asukkaan Buñoliin saapuu vierailijoita ympäri maailman. 

Truckoads with tomatoes arrive in Bunol for party tourists

La Tomatinan suosion vuoksi Buñolin kaupunki päätti määrätä alueelle 10 euron pääsymaksun. Lippuja myydään vain tietty määrä, ja ne ovat jo yleensä muutama viikko ennen juhlaa loppuunmyytyjä. Tomaatin heittelyaikaa on myös rajattu tuntiin ja sotaa käydään tarkkojen sääntöjen rajoissa. 

Nykyisin La Tomatinan aikaan Buñolissa järjestetään myös muuta ohjelmaa, kuten paraateja, musiikkia, tanssia ja ilotulitusesityksiä. La Tomatinaan saapui Buñolin kaupungin mukaan vuonna 2013 yli 45 000 osallistujaa, joten tämän hauskan tapahtuman järjestäminen on varmasti kannattavaa pienelle Buñolin kaupungille. 

Miten saapua paikalle?

Pääsylippujen ostaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, vaikka La Tomatinan virallisten internetsivujen kautta. Valenciasta pääsee Buñoliin helposti junalla Valencia-Sant Isidre-asemalta. Barcelonasta junamatka kestää 3 tuntia Valenciaan ja Madridista vain 1,5 tuntia. 

Valenciasta pääsee Buñoliin autolla A3-moottoritietä pitkin, etäisyys on vain 35 kilometriä. Mikäli saavut paikalle autossa, on hyvä lähteä paikalle ajoissa. Paikalle tulee tuhansia osallistujia ja pysäköintialueet ovat rajalliset. 

Suurin osa La Tomatinan osallistujista yöpyy Valenciassa. Valencian loma-asunnot löydät helposti täältä.