Besalú - keskiaikainen kylä Katalonian sydämessä

Kun vierailee Katalonian sydämessä sijaitsevassa noin 2000 asukkaan Besalún kylässä, tuntee palanneensa ajassa taaksepäin ritarien ja prinsessojen keskiaikaan. Besalún kylällä on paljon tarjottavaa matkailijoille: kulttuuria, taidetta, historiaa ja gastronomisia nautintoja. Tervetuloa Besalúun!

Besalún historia

Besalún kylä Kataloniassa

Besalún linnasta löytyy merkintöjä jo 900-luvulta ja se oli tärkeä kylä Rooman imperiumin aikana. Kylän valokuvauksellisissa maisemissa on kuvattu mm. elokuva Parfyymi - erään murhaajan tarina.

Noin 30 kilometrin päässä Gironasta sijaitseva Besalú oli keskiajalla Besalún kunnan pääkylä. Besalú julistettiin Espanjassa historialliseksi kansankohteeksi vuonna 1966. 

Besalú ja sen upea ympäristö ovat upea matkailukohde. Costa Bravan rannat ovat vain 30 minuutin ajomatkan päässä. Kohde tarjoaa paljon annettavaa heille, jotka arvostavat taidetta, historiaa ja kulttuuria. Moni pysähtyy kylässä matkallaan kohti Andorraa ja Pyreneiden upeita hiihtokeskuksia. 

San Vicenten kirkko

San Vicenten kirkko Besalússa

Besalún keskustaa hallitsee 1200-luvulla rakennettu San Vicenten kirkko, joka edustaa tyypillistä romaanis-goottilaista arkkitehtuurisuuntausta. San Vicenten kirkossa on kolme laivaa, ja kirkon alttarin yläpuolella on kaunis goottilainen lasimaalattu ruusuikkuna. Kirkon sisältä löytyy myös upea alabasterikivestä tehty goottilaistyylinen hauta 1400-luvulta. 

San Vicenten kirkko ei ole aina avoinna yleisölle, mutta kirkkkoa voi ihailla lasioven takaa sen ollessa kiinni. 

Aivan kirkon oikealla puolella sijaitsee miniatyyrien museo, jonka on perustanut koru- ja taidekeräilijä Lluis Carreras. 

Tehtävää ja nähtävää Besalún alueella

Besalún kylän keskusta Kataloniassa

Besalún maamerkki on sen vanha romaaninen silta joka ylittää kylän vieressä kulkevan Fluviá-joen. Silta toimi aikoinaan Besalún pääsisäänkäyntinä ja sitä käytettiin myös erilaisten tiemaksujen keruuseen. Silta tuhoutui sisällissodassa mutta rakennettiin pian uudelleen. 

Sant Peren benediktiiniläisluostari on myös yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä Besalússa. Besalún kreivi Miró II perusti luostarin vuonna 977 ja tämä romaaninen kirkko on ainoa jäljellä oleva muisto Besalún alueen vahvimmasta luostarilaitoksesta. 

Besalústa löytyy myös vaikuttava juutalainen kylpyallas 1000-luvulta, jota käytettiin aikoinaan juutalaisten rituaalikylpyihin mikveihin. Juutalaiset asuttivat Besalúta 800-luvulta aina 1400-luvulle asti. Kylpyaltaalle pääsee sisään vain Besalún matkailutoimiston opastettujen vierailujen välityksellä. Lähellä Fluviá-jokea löytyy myös keskiaikaisen synagogan rauniot

Besalún alue on tunnettu erinomaisesta äyriäispaellastaan. Besalún keskustassa on paljon erilaisia tapas-paikkoja ja ravintoloita, joissa voi viettää aikaa ihaillen tämän pienen kylän elämää. 

Besalú on myös erinomainen valokuvauskohde, joten muista ottaa kamerasi mukaan!

Besalún kylä Kataloniassa

Besalú sijaitsee La Garrotxan alueella ja vain lyhyen matkan päässä vulkaanisesta La Garrotxan luonnonsuojelualueesta. Luonnonsuojelualueella on noin 40 tulivuorta, jotka eivät ole enää aktiivisia mutta alueella on vielä paljon seismologista toimintaa. Vuonna 1482 alueella oli valtava maanjäristys, joka teki paljon tuhoja myös 90 kilometrin päässä sijaitsevassa Barcelonassa.  

Mikäli vierailet Gironassa matkallasi Besalúun, lue kattava artikkelimme tästä Katalonian kulttuurikehdosta.