Benidormin TOP-aktiviteetit

Costa Blancalla sijaitsevassa huikeiden pilvenpiirtäjien ja kellon ympäri jatkuvien juhlien Benidormissa pääsee nauttimaan täydellisten rantojen ja aurinkoisen sään lisäksi monipuolisista aktiviteeteistä. Tarjontaa on valtavasti, joten on suositeltavaa jo ennen lomaa miettiä mitä kaikkea haluaa kokea. Sen jälkeen voi jo ryhtyä varaamaan unelmien loma-asuntoa Benidormin upeassa rantalomakohteessa. 

Vierailu kaupungin keskustaan

Benidorm - Parroquia de San Jaime y Santa Ana

Ei ollut kauaakaan kun Benidorm oli vielä vain pieni kalastajakylä uinuvalla Costa Blancalla. Benidormin vanhakaupunki vaikuttaa kovin pieneltä verrattuna kaupungin modernimpaan alueeseen, joka on paisunut nykyiseen suuruuteensa viime vuosikymmenien aikana.

Benidormin suosituimmat nähtävyydet löytyvät Playa de Levanten ja Playa de Ponienten välissä löytyvältä kukkulalta. Benidormin kahden päärannan välistä löytyvä Plaza Santa Ana on kaupungin kuvauksellisin aukio, joka sijaitsee vanhankaupungin (casco antiguo) rajojen sisällä. Upeimmat valokuvat napataan Mirador del Castillon ja Balcón del Mediterraneon näköalapaikoilta, jotka sijaitsevat korkean jyrkänteen reunalla. Merelle ja rannikolle avautuva näköala on tyrmäävän upea.

Benidorm - Balcon del Mediterraneon näköalatasanne

Plaza Santa Ana itsessään on jo todellinen huippunähtävyys. Aukiolta löytyy usein paikallisia käsityöläismyyjiä ja katutaiteilijoita sekä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joihin voi istahtaa hetkeksi ihailemaan aukion elämää. Aukion oikealla reunalla seisoo kaupungin pääkirkko Iglesia de San Jaime y Santa Ana, joka on rakennettu 1700-luvulla. 

Benidorm - Mirador del Castillo

Kun kävelee Plaza Santa Anan takana oleville kaduille, löytää itsensä aivan kaupungin sydämestä. Täällä sijaitsee Benidormin liikkeiden, ostoskeskuksien, baarien ja ravintoloiden tiivis keskittymä, joka lopulta ei ole kooltaan kovin suuri. Jos haluaa käydä shoppailemassa ja maistella paikallisia herkkuja, kannattaa suunnata juuri tälle alueelle. 

Retki Benidormin saarelle

Muutaman kilometrin päässä rannasta sijaitseva Benidormin saari on yksi kiehtovimmista päiväretkikohteista alueella. Vain 400 metriä pitkä, kivikkoinen saari on osa Sierra Heladan vuoristoa, joka kulkee Benidormin rannikon itäpuolella. 

Benidormin saari ei ole enää asuttu, mutta vielä 1700-luvulla se oli pienen kalastajayhteisön kotipaikka. Kalastajat halusivat paeta mantereella vallitsevaa sekasortoa ja samalla asua lähellä parhaimpia kala-apajia. Saaren matalissa vesissä tapaa monia, erikoisempia eläinkunnan lajeja kuten mustekaloja, barrakudia, mureenoja ja harvinaisempia kalalajeja. Saaren lähiympäristö onkin sukeltajien ja snorklaajien suosikkikohteita Costa Blancalla.

Saarelle voi lähteä retkeilemään myös pienten lasten kanssa, sillä sen polut ovat helppokulkuisia eikä saari ole kooltaan suuri. Saarella näkee myös paljon pesiviä lintuja, jotka saavat elää rauhassa saalistavien petojen puuttuessa kokonaan. Saaren kasvusto rajoittuu kuitenkin pusikkoon ja pensaisiin, joten kannattaa muistaa päiväretkelle lähdettäessä että varjoisia paikkoja on vaikea löytää. Jos mukana on pieniä lapsia, kannattaa retki ajoitaa aamuun tai myöhempään iltapäivään, jolloin saa samalla nauttia kauniista auringonlaskusta. 

Meno-paluulippu saarelle maksaa 15 euroa per henkilö (12 euroa lapsilta) ja lippuun sisältyy lyhyt kierros saaren ympäri hauskalla lasipohjaveneellä. Huippusesongin aikaan saarelle kulkee lautta tunneittain. Ensimmäinen lautta lähtee kymmenen aikaan aamulla satamasta, josta löytyy myös sukellusretkiä tarjoavia yrityksiä. 

Vesiaktiviteetit Benidormissa

Benidormin vesijettiretkiä

Benidorm tarjoaa aktiviteetteja niin kuivalla maalla kuin vedessäkin. Kaupungin päärannoilla ja satamassa löytyy lukuisia vesiurheilukeskuksia, joiden kautta voi ottaa osaa erilaisille retkille tai vuokrata välineitä omaan käyttöön. Tarjolla on muun muassa purjehdus- ja moottoriveneitä, kajakkeja, kanootteja, SUP-lautoja sekä surflautailu-, kalastus- ja sukellusvälineitä. 

Benidormissa voi myös vuokrata oman veneen tai vesijetin sekä hypätä vetorenkaiden klassikon banaaniveneen kyytiin. Vauhtipäät voivat lähteä myös vesihiihtämään, varjoliitämään (70 euroa 15 minuutin lento) tai vesihiihtämään kaapeliradalle. Jos suuntaa Benidormiin kaveriporukalla, kannattaa ehdottomasti ottaa osaa kaupungin kuuluisiin party boat-retkiin. Noin neljä tuntia kestävien risteilyjen hintaan (n. 65 euroa) kuuluu kaikki laivan tarjolla olevat alkoholijuomat sekä usein myös naposteltavaa. 

Teema- ja vesipuistot Benidormissa

MundoMarin delfiinishow, Benidorm, Alicante

Lasten kanssa matkustaminen saattaa olla stressaavaa kun pienemmille täytyy keksiä mukavaa tekemistä monen päivän ajaksi. Costa Blanca on loistava lomarannikko lapsiperheille, sillä alueelta löytyy lukuisia teema- ja vesipuistoja, joista suosituimmat ja suurimmat sijaitsevat juuri Benidormin lähellä. Espanjan puistot ovat mukavia myös siksi, että niiden suunnittelussa on otettu hyvin huomioon myös aikuisten viihtyvyys. 

Mundomar on hieno eläinpuisto lähellä Benidormin keskustaa. Sierra Heladan luontoalueen vieressä sijaitsevassa puistossa pääsee tapaamaan muun muassa delfiinejä, merileijonia, lemuja, papukaijoja, apinoita, saukkoja ja tukaaneja. Mundomar järjestää päivittäin erilaisia esityksiä joissa on mahdollisuus uida merileijonien kanssa ja lapset pääsevät puistossa myös kuvauttamaan itsensä erilaisten eläinten kanssa. 

Myös Benidormin Terra Natura on keskittynyt eläimiin. Huikea, 320.000 m2:n kokoinen puisto on jaettu eri osiin, jotka kaikki edustavat eri manteretta. Puisto sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja sen yhteydessä toimii myös vesipuisto Aquanatura. Vesipuistossa on lukuisia vesiliukuja, altaita, ravintoloita ja sekin järjestää erilaisia eläimiin keskittyviä esityksiä. Kokopäivälippu Terra Naturaan maksaa aikuisilta noin 31 euroa ja lapsilta 25 euroa. Lisämaksusta (13,50 euroa) pääsee tutustumaan molempiin puistoihin.

Terra Mitican teemapuisto tarjoaa viihdykettä kaikenikäisille ja puiston esityksissä on etsitty inspiraatiota esihistoriallisista ajoista. Kun varaa liput etukäteen verkossa, sisäänpääsymaksu on noin 39 euroa aikuiisilta ja 28 euroa lapsilta. Ovelta liput ovat hieman kalliimmat. 

Aqualandia on yksi rannikon suosituimmista vesipuistoista. Puisto sijaitsee Benidormin keskustassa, vain muutaman sadan metrin päässä Levanten rannasta ja aivan Mundomarin vieressä. Puistossa on 15 huvittelulaitetta ja -allasta, joista löytyy vaihtoehtoja eri ikäisille vesipedoille. Puistosta löytyy koko Euroopan pisin vesiliuku, jonka alkupää sijaitsee 33 metrin korkeudessa ja jonka vauhtinopeus kasvaa jopa 100 kilometriin tunnissa!

Luontoretki Sierra Heladan luonnonpuistoon

Luonnossa viihtyvien kannattaa ottaa suunta kohti Benidormin vieressä sijaitsevaa Sierra Heladan luonnonpuistoa. Playa de Levanten rannan pohjoispuolella olevan puiston rajojen sisältä löytyy niin suojeltua merialuetta kuin vuoristoakin. 

Sierra Heladan puistossa korkeat kalliojyrkänteet laskevat pystysuorina siniseen mereen. Puistossa on lukuisia patikkapolkuja, kuten liikuntaesteisillekin soveltuva "sininen polku" sekä vaativimman tason "keltainen polku". 

Reittien varrelta löytyy lukuisia näköalatasanteita (kuten Punta del Calvall ja Albirin majakka). Matkalla näkee myös ikivanhoja vartiotorneja, joita rakennettiin aikoinaan merirosvohyökkäysten varalta.

Päiväretki Guadalestiin, Villajoyosaan tai Algarin vesiputouksille

Jos kaipaa vaihtelua laiskoille rantapäiville ja haluaa lähteä tutustumaan Benidormin lähialueisiin, löytyy kaupungin läheltä useita, upeita päiväretkikohteita lyhyen ajomatkan päässä. 

Guadalest on valokuvauksellinen kylä vain 20 kilometrin päässä Benidormista. Guadalestin viehättävä kylä sijaitsee korkealla vuorenhuipulla ja sieltä avautuu kaunis näkymä samannimiseen laaksoon ja järvelle. Kylästä löytyy kaksi päänähtävyyttä: maurien 1300 vuotta sitten rakentama Guadalestin linna (Castell de Guadalest) ja Peñon de la Alcalan valkoinen kellotorni, joka sijaitsee suippomaisen kallionjärkäleen huipulla.

Algarin vesiputoukset

Vuosien saatossa taistelut ja maanjäristykset ovat moukaroineet linnaketta, josta on tänä päivänä jäljellä vain rauniot. Tästä huolimatta sekä linnake että kylästä avautuva näköala ovat ajomatkan arvoisia. Kylästä löytyy myös hurmaavia käsityöläisliikkeitä ja tasokkaita ravintoloita, joissa voi maistella alueen parhaimpia herkkuja. 

Benidormista 20 kilometrin päässä sijaitsevan Callosa d'En Sarriàn viehättävän keskiaikaisen kylän lähellä sijaitsevat Algarin vesiputoukset ovat myös suosittu päiväretkikohde Costa Blancalla. Algarin korkein putous on yli 15 metriä korkea ja alas lähteeseen putoava vesi täysin kirkasta. On lähes mahdotonta löytää yhtä kaunista paikkaa uimiseen ja luonnosta nauttimiseen Alicanten maakunnasta ja vesiputouksille voi lähteä päiväretkelle vuoden ympäri. Kuumina kesäpäivinä virkistäytyminen putouksen hyisessä vedessä on erityisen mukavaa.

Villajoyosa on pieni kalastajakylä 10 kilometriä etelään Benidormista. Viehättävässä kylässä voi yhäkin aistia todellisen "Välimeren kalastajakylän" huolettoman ilmapiirin. Kylän värikkäät talot, kapeat kujat ja ilmassa leijaileva kala- ja äyriäisruokien tuoksu hurmaavat paikalle suunnistaneet matkailijat mennen tullen. Kylässä voi ruokailun lisäksi rentoutua sen upealla rannalla, jota sanotaan Playa Paraisoksi (suom. paratiisirannaksi). 

Matkailijajuna ja nähtävyysbussit Benidormissa

Benidormiin voi myös tutustua matkailijajunan kyydistä käsin tai nähtävyysbussilla. Kaupungin matkailijajuna Trainvision maksaa 5 euroa tunnilta ja opastettu bussikierros kaksikerroksisella linja-autolla irtoaa edullisesti vain kuudella eurolla. Bussin opastuskieliä on viisi ja reitti kulkee kaupungin päänähtävyyksien ja -rantojen ohi. 

Benidormista Alicanteen vievä juna Trenet de la Marina tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuden tutustua maakunnan pääkaupunkiin. Matka kestää tunnin ja erityisesti Altean ja Denian välillä maisemat ovat parhaimmillaan. Juna pysähtyy myös pienemmissä kylissä, kuten Villajoyosassa. Juna kulkee kerran tunnissa ja yksityiskohtaisemmat aikataulut löytyvät junan virallisilta kotisivuilta.

Pyöräretket ja hevosvaellukset

Yleisesti ottaen koko Costa Blancan rannikko kuuluu Espanjan pyöräilymatkailijoiden lempikohteisiin. Rannikon maisemat muuttuvat ympäri vuoden ja alueella tapaa ammattipyöräilijöitä (sekä maasto- ja vuoristopyöräilijöitä) myös talvella. 

Benidorm on oiva keskipiste rannikolle saapuville pyöräilijöille. Täältä on lyhyt matka Sierra Heladan ja Montgón luonnonpuistoihin, lähellä kulkee lukuisia tiepyöräilyreittejä ja kaupungin Paseo Maritimo tarjoaa sekin upeita maisemia ja loistavia pysähdyspaikkoja pyöräilijöille. Benidormista löytyy lukuisia pyörävuokraamoja ja paikalliset pyöräily-yhdistykset järjestävät tapahtumia, retkiä ja kilpailuja ympäri vuoden. 

Jos haluaa kokea jotain ainutlaatuista, kannattaa osallistua alamäkipyöräilyretkelle, jonka 30 kilometriä pitkä reitti tarjoaa upeita maisemia alas Benidormin rannikolle. Retkelle voi lähteä kokematon pyöräilijäkin ja saatavilla on myös lapsiperheille suunniteltuja paketteja.

Hevosten ystäville löytyy myös mukavaa tekemistä Benidormissa. Centro Hipico Sierra Helada järjestää opastettuja, parin tunnin retkiä luonnossa. Ratsastustalli sijaitsee muutaman minuutin ajomatkan päässä Benidormista ja ratsastusmaastoina toimivat Sierra Heladan luonnonpuisto ja läheiset rannikkoalueet. Talli järjestää myös kursseja ja tunteja kaiken tasoisille ratsastajille. Tunnin tai retken voi varata ottamalla heihin yhteyttä etukäteen.