Päiväretkikohteita Barcelonassa: Montserratin vuoret

Katalonian kaunista maakuntaa on siunattu laajalla nähtävyyksien kirjolla ja se onkin onnistunut hyödyntämään alueen viehätysvoiman tehokkaasti myös matkailussa. Barcelonassa on valtava määrä erilaisia nähtävyyksiä joiden kiertelyyn vierähtää valtavasti aikaa eikä matkailijalla ole usein kiire muualle.

Jos kuitenkin maltta hellittää katsetta Barcelonan upeista nähtävyyksistä ja kaipaa rauhallisempaan ympäristöön, kannattaa suunntata nokka kohti Montserratin jylhää vuoristoa. Montserrat on rentouttava vastakohta Barcelonan vilskeelle ja se on epäilemättä yksi kaupungin suosituimmista päiväretkikohteista. 

Montserratin vuoret

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta sijaitseva Montserratin vuoristo ja siellä sijaitseva benediktiiniläisluostari eli Monasterio de Santa Maria de Montserrat on Katalonian alueen yksi vetovoimaisimmista ja ainutlaatuisimmista kohteista. Luostarissa säilytetään maakunnan virallista suojeluspyhimystä Virgen de Montserratia ja kohde houkuttelee paikalle miljoonia Barcelonan kaupungissa lomailevia matkailijoita. 

Montserratin vuori on Katalonian korkein kohta ja sieltä avautuu näkymä aina Barcelonaa reunustavalle Tibidabon vuorelle asti. Montserrat tarkoittaa sahalaitaista vuorta ja sen erikoinen muoto kiinnittääkin ohi kulkevien huomion helposti. Vuori houkuttelee matkailijoiden lisäksi myös patikoitsijoita, kiipeilijöitä sekä pyöräilijöitä, jotka arvostavat vuoriston upeita maisemia ja seesteistä luonnonrauhaa. 

Historia

Vuokraamalla loma-asunnon Montserratin ympäristöstä pääsee majoittumaan keskelle Katalonian kauneinta maaseutua. Alueen pitkä ja monivaiheinen historia ulottuu aina roomalaisten vallan aikaan, jolloin lähelle Montserratia rakennettiin Venuksen palvonnalle omistettu temppeli. Myöhemmin kristityt rakensivat alueelle lukuisia pyhättöjä, joista moni seisoo paikallaan vielä tänäkin päivänä. 

Montserratin luostari perustettiin virallisesti vasta 1025, jonka jälkeen sen merkitys kasvoi nopeasti ja massiiviset yhiinvaellukset suojeluspyhimyksen luokse alkoivat. Vuonna 1223 Montserratin luostarissa toimi ensimmäinen poikakuoro. Poikakuorot ovat vielä tänäkin päivänä tärkeä osa Montserratin luostarin toimintaa ja nykyään luostaria asuttava Escolania-kuoro onkin niittänyt mainetta maailmalla.  

Montserratin luostari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 1409 Montserratista tuli apottiluostari, jonka jälkeen sitä laajennettiin ja sen yhteyteen perustettiin Montserratin musiikkikoulu. Luostari tuhottiin ja hylättiin täysin Ranskan suuren vallankumouksen jälkeen 1800-luvun alussa. Pian luostaria alettiin kuitenkin rakentaa uudelleen ja siitä tuli uskonnollisten väkivaltaisuuksien tyyssija Espanjan sisällissodan aikana.

Lopulta Katalonian viranomaiset päättivät kunnostaa luostarin ja tänä päivänä kohde on yksi maakunnan arvokkaimmista kulttuuriperintökohteista. Katalaaneille luostari on maakunnan oma symboli ja sen merkitys Katalonian historiassa on hyvin merkittävä. 

Nähtävää Montserratin vuoristossa

 
1. Vierailu Maria de Montserratin luostarissa
 
Montserratin luostarista löytyy Katalonian maakunnan virallinen suojeluspyhimys Virgen de Montserrat. Neitsyt sijaitsee Montserratin basilikakirkon oikeassa siivessä. Patsasta pääsee katsomaan ilmaiseksi, mutta jonot saattavat kasvaa loma-aikaan valtaviksi. Vajaan metrin korkuinen patsas on sijoitettu lasiseinän taakse, mutta neitsyen käsi on sen ulkopuolella ja perinteen mukaan pyhiinvaeltajat koskettavat tai suutelevat patsaan kättä. 
 
Luostarin sisäaukio on upea nähtävyys marmorilattioineen ja muutenkin luostarin goottilaistyylinen arkkitehtuuri tarjoaa hienoja yksityiskohtia taidetta arvostaville.
 
Santa Maria de Montserratin luostari


2. Patikkaretki vuorille

Montserratin vuorilla tapaa paljon retkeilijöitä, lintubongaajia ja kiipeilijöitä. Reittejä on vuoristossa lukuisia ja niiden taso vaihtelee vaativasta helppoon, eli kohde sopii hyvin myös lapsiperheille. Helpoin reitti lähtee Degotallsin luostarin edestä.

Montserratin vuoret - Barcelona

Montserratin vuoristossa kulkevat reitit on viitoitettu hyvin, joten eksymisen vaara on pieni. Reitin kulkemiseen kannattaa tosin varata hyvin aikaa, sillä sen varrella on upeita näköalapaikkoja ja pyhimysten patsaita ja alttareita.

 Glorian pääministeri

Seikkailumieliset voivat suunnata vaikeimmalle Sant Jeronin patikkareitille, joka kulkee Montserratin vuoriston korkeimman huipun (1236 m) kautta. Reitin suorittaminen vie keskimäärin viisi tuntia ja palkintona odottaa upea, 360º näkymä Barcelonaan ja Penedésin maaseudulle. Kirkkaana päivänä taivaanrannassa voi erottaa Mallorcan saaren. 

Montserratin vuoristoon voi myös lähteä kiipeilemään, mikäli ei kärsi korkean paikan kammosta.

Montserratin vuoret - Barcelona


3. Sant Joanin köysirata

Vuoristossa sijaitsevan Sant Joanin köysiradan matka kestää ainoastaan 7 minuuttia, mutta se kyyditsee vierailijat nopeasti jopa 1000 metrin korkeuteen. Sant Joanin on koko Espanjan jyrkin köysirata, jota ei suositella korkean paikan kammoisille. Kyyti tarjoaa kauniita maisemia Pyreneiden vuoristoon ja alhaalla avautuvalle maaseudulle. 

Missä ruokailla

Montserratin päiväretkelle voi pakata mukaan eväät, joita voi nauttia ihaillen upeita maisemia yläilmoissa. Jos kuitenkin mielummin suuntaa ravintolaan, löytyy alueelta niitäkin moneen lähtöön. 

1. Restaurant Hostal Abat Cisneros: tällä ravintolalla on viehättävä ruokailualue jonka vuoristolaistyylinen sisustus sopii teemaan. Abat Cisneros tarjoilee Katalonian keittiön parhaimpia antimia ja se sopii hyvin pienemmille ryhmille. Lounaan keskihinta on noin 35 euroa.  
 

2. Restaurant Montserrat: Välimeren herkkuja loihtiva Montserratin ravintola sopii myös suuremmille ryhmille.  Ravintola löytyy seuraamalla Mirador dels Apostols-tienviittoja. Ravintolan vieressä toimii näköalapaikka, josta avautuu henkeäsalpaavan upea maisema vuorille ja Llobregatin laaksoon.

Montserratin vuoret ravintolan ikkunasta


3. La Cafeteria: 
rento kahvila, joka tarjoilee myös lounasta. Paikassa on kaksi kerrosta, mutta silti tilaa on ruuhka-aikaan niukasti. Kahvilassa on itsepalvelupiste, josta saa mukaan voileipiä, sipsejä, limuja ja take away-tyylisiä annoksia. Kantinan puolelta löytyy lämpimiä ruoka-annoksia. 

4. Bar de la Plaça: pieni baari, joita tapaa paljon Barcelonan alueella. Plaça tarjoilee kylmiä ja lämpimiä leipiä, pastaa, hampurilaisia, alkoholijuomia ja kahvia. Varoituksen sana: tarjoilijat ovat usein kiireisiä ja heidän huomiostaan saattaa joutua taistelemaan kyllästymispisteeseen asti. 

Saapuminen Barcelonasta

Kuten jo todettu, matkailijoita saapuu Montserratille valtavia määriä päivittäin ja se on yksi Barcelonan suosituimmista päiväretkikohteista. Montserratille on järjestetty erilaisia kuljetuspalveluita ja kaupungista pääsee paikalle alle tunnissa.

Montserratin vuoret juna-asemalta

Junalla
 
Barcelonan FGC:n (Ferrocarils de la Generalitat) juna lähtee Barcelona-Plaça Catalunyan asemalta kerran tunnissa. Junamatka kestää 1,5 tuntia, joten kannattaa suunnata asemalle ajoissa.  
 
Montserratille pääsee myös R5-junalla, joka vie Montserratin köysiradalle. Suosittelemme köysiradalla matkustamista niille, jotka haluavat kauniita kuvia vuoristosta yläilmoista. 
 
Vuorelle pääsee myös hauskalla cremallera-hammasratajunallajoka sekin tarjoaa upeita maisemia vuorille ja maaseudulle. 
 
Autolla
 
Tie Montserratin vuorille on mutkikas, mutta omalla autolla sinne pääsee huomattavasti nopeammin kuin julkisilla kulkuvälineillä. 
 
Pysäköintialue Montserratin luostarilla on pieni, joten jos saapuu paikalle pahimpaan ruuhka-aikaan, saattaa joutua odottamaan tilaa autolle. Toinen vaihtoehto on pysäköidä auto hammasrata-aseman pysäköintialueelle, jossa on huomattavasti enemmän tilaa. 
 
Linja-autolla
 
Montserratille pääsee myös yksityisen kuljetusliike Autocares Julian linja-autoilla. Linja-auton kyytiin pääsee Santsin aseman lähellä olevalta Carrer Viriatin tieltä.

Lisää tietoa

Lisää kattavaa tietoa vuoristosta ja luostarista löytyy Montserratin kotisivuilta. Barcelonassa pidempään lomailevien kannattaa varata päivä Montserratin tutustumiskäynnille. Päivä raikkaassa vuoristosäässä tuo mukavaa vastapainoa Barcelonan vilskeelle ja vilinälle.

Heräsikö mielenkiintosi? Mitäpä jos varaisit näppärän lautan itsellesi kohteesta Barcelona? Varaa lippusi kohteesta Barcelona upeisiin paikkoihin kuten Ibiza ja Mallorca. Klikkaamalla Directferries.fi-linkkiä pääset selaamaan sopivia aikatauluja ja hintoja matkallesi.