Barcelona - Euroopan sykkivin metropoli

Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki ja sen upea satama yksi Välimeren vilkkaimmista. Barcelona on Katalonian itsehallintoalueen pääkaupunki jolla on oma kieli sekä alueelle ominainen luonne ja kulttuuri. 

Luova ja kekseliäs Barcelona on erityisen kuuluisa taiteestaan, arkkitehtuuristaan ja avant garde-kokeistaan. Barcelonalaiset ovat erityisen ylpeitä kotikaupungistaan ja moni tuleekin kaupunkiin jäädäkseen sinne loppuelämäksi. 

Barcelonan historia

Barcelona, Parc Guell

Barcelonan alkuhistoriaa värittää kaksi eri legendaa. Toisen mukaan Herkules perusti Barcelonan 400 vuotta ennen Roomaa. Toinen taru kertoo karthagolaisesta kenraali Hamilkar Barcasta, joka perusti kaupungin legendan mukaan 300 ekr. Hamilkar oli Hannibalin isä. 

Roomalaiset tekivät aikoinaan kaupunkiin sotilasleirin, mutta tuohon aikaan naapurikaupunki Tarragona jätti vielä Barcelonan varjoonsa. Muutama vuosi sitten Barcelonasta löydettiin historiallisesti tärkeitä raunioita kyseiseltä roomalaisvallan kaudelta aivan Placa del Rein aukion alapuolelta. Myös maurit puolestaan valloittivat aikoinaan kaupungin ja jälkeenpäin sen valtasivat Barcelonan kreivit. 

Francon vuosien aikaan katalaanin kieltä yritettiin tukahduttaa ja katalonialaisia toimielimiä lakkautettiin Kataloniassa. Katalaanin käyttö kouluissa kiellettiin ja sensuuri ja sorto kukoisti. Katalonian itsenäisyydenhuuma on viime vuosina vain kiihtynyt ja viimeksi huhtikuussa 2014 Espanjan parlamentti hylkäsi pyynnön kansanäänestyksen järjestämisestä Katalonian itsenäisyydestä. 

Barcelonan kaupunki

Barcelona ja sen satama

Barcelona on dynaaminen ja avarakatseinen Välimeren kaupunki. Kaupunki on täydellinen kohde rentoutumiseen ja pitkiin kävelyretkiin, jolloin voi ihastella kaupungin kulttuuritarjontaa ja rentoa elämäntyyliä. 

Barcelona on ehdoton paikka kulttuurinnälkäisille matkailijoille. Kaupungissa on paljon nähtävää, kuten goottilaista arkkitehtuuria, kuuluisa La Rambla-kävelykatu, Antoni Gaudin vaikuttava Güelin puisto, Sagrada Familian keskeneräinen katedraali, El Ravalin kortteli, ikivanha La Riberan kaupunginosa, Tibidabon vuori ja La Barcelonetan merenrantakortteli josta löytyy erinomaisia paikallisia ravintoloita ja baareja. 

Barcelonassa on helppo päästä paikasta toiseen. Kaupunkiin on helppo tutustua kävellen, mutta sieltä löytyy myös paljon polkupyörien vuokrauspisteitä ja paikallista metroa on hyvin helppo käyttää.  

Nähtävyydet Barcelonassa

Barcelona, Sagrada Familia

Barcelonan kulttuuriperintö on vertaansa vailla. Sen taiteellinen elämäntyyli, rikas arkkitehtuuritarjonta ja historiallisesti arvokkaat monumentit houkuttelevat matkailijoita palaamaan kaupunkiin vuosi toisensa jälkeen. Useat kaupungin monumentit on julistettu UNESCOn maailmanperintökohteiksi. 

Barcelona on sama kuin Antoni Gaudi, tai sitten päinvastoin. Gaudin erikoista arkkitehtuurillista tyyliä ihaillaan ympäri maailman ja hänen goottilaiset luomuksensa ovat vaikuttaneet kaupungin identiteettiin hyvin paljon. Gaudin arvokkaimpiin töihin kuuluvat ikoninen Sagrada Familian temppeli, kaunis Guëllin puisto ja henkeäsalpaava Casa Batlló Eixamplen kaupunginosassa. 

La Mercat de Sant Josep de la Boqueria (La Boqueria-kauppahalli) on luokiteltu yhdeksi koko Euroopan parhaimmaksi markkinapaikaksi. La Boqueriaan ei mennä vain ostoksille, sinne mennään myös vain vaeltelemaan ympäriinsä huumaavia tuoksuja, ääniä ja näkymiä ihastellen. 

La Rambla on aina ollut yksi Barcelonan tärkein nähtävyys. Tämä kaupungin 1,2 kilometriä pitkä puiden reunustama pääkatu erottaa kaupungin goottilaisen ja El Ravalin kaupunginosat ja yhdistää Plaza Catalunyan ja Kristoffer Kolumbuksen patsaan Port Vellissä. 

Goottilainen kortteli (Barri Gótic katalaanin kielellä) on kaupungin keskiaikainen keskus. Sen ihastuttavat, ahtaat ja labyrinttimaiset kadut ja kujat ovat täynnä pieniä erikoisia butiikkeja. Tämä kaupunginosa on oikea helmi, jota ei kannata jättää tutkimatta. 

Mikäli sinulla on auto käytössäsi, voit ajaa ylös Tibidabon kukkulalle, josta avautuu upea näköala yli Barcelonan. Kukkulalla sijaitsee pieni huvipuisto ja sitä hallitsee upea roomalais-katolinen Sagrat Cor-kirkko, jonka huipulla on kaunis Jeesus-patsas. Woody Allen kuvasi kohtauksen Tibidabossa kuuluisaan elokuvaansa Vicky Cristina Barcelona. 

Autolla voit myös hurauttaa Barcelonasta upealle Montserratin luostarille tai lähteä tutkimaan Katalonian muita mielenkiintoisia kaupunkeja, kuten Besalúta tai Gironaa

Barcelonan gastronomia

Crema catalana eli katalonialainen vanukas

Gastronomiasta on tullut yksi Katalonian pääelinkeinoista viime vuosina. Barcelonan maailmankuulut ravintolat ja huippukokit, kuten Ferràn Adrià, Santi Santamaría, Fermí Puig, Carles Gaig, Carme Ruscalleda ja Sergi Arola ovat kaikki paikallisia gastronomian taikureita.

Barcelonan gastronomia on sekoitus perinteistä ja modernia ruokakulttuuria ja sen juuret juontavat jopa 600 vuoden taakse. Barcelonan gastronomia vetää vertojaan Gaudin goottilaiselle perinnölle, kaupungin arkeologisille löydöksille ja Mirón ja Picasson taiteelle, jotka ovat kaupungin pääasiallisia houkuttimia. 

Barelonan gastronomiaan on vaikuttanut erilaiset kulttuurit jotka ovat asustaneet tai hallinneet kaupunkia vuosisatojen varrella. Aluetta ovat asuttaneet niin italialaiset, ranskalaiset, kreikkalaiset, arabit ja juutalaiset. 

Barcelonalaiset arvostavat tuoreita ja paikallisia tuotteita. Mikäli päätät valmistaa ruokaa kaupungissa, täytyy sinun vierailla La Boquerian kauppahallissa, josta voit löytää kaikista tuoreimmat ja maittavimmat einekset aidon katalonialaisen ruuan valmistukseen.  

Barcelonan erikoisuuksiin kuuluu lihapataruoka Escudella i carn d’olla, Canelons a la Catalana (cannellooneja Katalonian tapaan), aamiaisena nautittava Pa Amb Tomàquet, eli leipää (yleensä paahdettuna) jonka päälle on levitetty tomaattimurskaa, oliiviöljyä ja suolaa, sekä tietenkin kuuluisa Katalonian vanukas Crema Catalana.

Barcelonan rannat

Barcelona - Barcelonetan ranta

Barcelonan ilmasto on vaihteleva, sopusoinnussa sen maantieteellisen monimuotoisuuden kanssa. Yleensä alueella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto, eli kesät ovat hyvin kuumia ja kuivia ja talvet leutoja. 

Barcelona on niin kuuluisa kulttuuristaan, että moni unohtaa sen olevan myös erinomainen rantalomakohde. Barcelonan edessä avautuu yli neljä kilometriä upeaa rantaviivaa, josta jokaiselle auringonpalvojalle löytyy oma paikka paahtavan auringon alla. Monikaan eurooppalainen suurkaupunki ei voi tarjota yhtä täydellistä hiekkarantaa aivan kaupungin keskustassa.

Hieman yli kilometrin pituinen vilkas Barceloneta on Barcelonan pääranta. Barcelonetalla on paljon pieniä chiringuitoja, joissa voi juoda virkistävän juoman tai syödä maittavan lounaan. Vaihtoehtoisesti voi vaikka lähteä purjelautailemaan tai vuokrata pyörän jolla voit hurauttaa koko Barcelonan rantabulevardin päästä päähän.

Olympiasataman toisella puolella oleva Barcelonetaa rauhallisempi Port Icária on hyvin suosittu ranta lapsiperheiden keskuudessa. Por Icáriasta on helppo lähteä lounastamaan sataman loistaviin ravintoloihin tai ihailemaan upeita purjeveneitä ja jahteja. 

Mar Bella on monen mielestä Barcelonan kaunein ranta. Mar Bella on epävirallisesti myös nudistiranta, mutta suurin osa auringonpalvojista malttaa kuitenkin pidättäytyä uimapuvuissaan. Rannalta löytyy viheralueita ja siellä on loistavat mahdollisuudet harrastaa vesiurheilulajeja. 

Sant Sebastián ranta on Barcelonan rantakaistaleen eteläisimmässä päässä. San Sebastiá on rauhallisempi ranta aivan keskustan tuntumassa ja myös paikalliset tulevat tänne nauttimaan helteisistä päivistä. San Sebastiá on lähellä Barcelonan Aquariumia Maremagnumin ostoskeskusta.