Asturian ja kenties koko Espanjan erikoisin ranta: Gulpiyuri

Asturian Llanesin lähellä sijaitsee ehkä koko Espanjan merkillisin ranta: Gulpiyuri (suom. vesirengas). Tämä pieni ranta sijaitsee noin 100 metrin päässä meren rannasta ja se on yksi ainutlaatuisimmista nähtävyyksistä Pohjois-Espanjassa.  

Gulpiyuria sanotaan usein "maailman pienimmäksi rannaksi" ja se kuuluu ehdottomasti maailman eriskummallisimpiin - ja myös valokuvauksellisimpiin rantoihiin. 

Kultainen hiekka reunustaa tätä pientä, näkinkengän muotoista poukamaa ja rannan vesi on hämmästyttävän kirkas. Rannan taustalla nousevat kukkulat suojelevat rantaa tuulilta nousten jylhinä taivasta kohti. 

Playa Gulpiyuri, Asturias
Kuva: TurismoAsturias, Llanesin kaupunginvirasto

Playa de Gulpiyuri - Asturiasin luonnonmonumentti

Playa de Gulpiyurin rantaviiiva on vain 40 metriä pitkä ja vedenpinnan korkeus vaihtelee lasku- ja nousuveden mukaan. Nousuveden aikaan Gulpiyuri on parhaimmillaan, kun taas laskuveden aikaan se saattaa hävitä kokonaan jättäen paikalle vain kuivettuneen kolon. 

Merivesi löytää tiensä Gulpiyurille merenalaisten luolien ja kiviseinämien kautta. 

Playa de Gulpiyuri
Kuva- TurismoAsturias, Llanesin kaupunginvirasto

Nousuveden aikaan Gulpiyurilla voi uida, vaikka useimmiten vedenpinta ei edes nouse vyötärölle asti. Merivesi on ehtinyt hieman lämmetä matkalla Gulpiyurille, mutta se on kuitenkin virkistävää ja kirkasta. 

Llanesin kunta on julistanut hiljattain Playa de Gulpiyurin rannan luonnonmonumentiksi.  

Saapuminen rannalle

Playa de Gulpiyuri
Kuva: TurismoAsturias, Alfonso Suárez 

Playa Gulpiyurille pääsee kävellen tai kajakilla. Ajoneuvolla perille pääsee ajamalla tietä A-8 navesin kylästä rannikon suuntaan. Ranta löytyy noin kilometrin päässä kylästä. 

Kannattaa varustautua rantapäivään hyvin ja tuoda mukanaan eväitä, aurinkovoidetta ja vettä. Rannalla ei ole mitään palveluita. 

Varsinkin kesälomien aikaan rannalla on ruuhkaa. Gulpiyuri houkuttelee auringonpalvojien lisäksi muitakin matkustajia, jotka haluavat saada kuvan tästä upeasta paikasta. 

Seikkailumieliset voivat suunnistaa rannalle kajakilla. Tuulettomana päivänä nousuveden aikaan rannalle pääsee 100 metriä pitkän tunnelin kautta, jonka kautta myös merivesi kulkee Gulpiyurille. 

Pettymyksien välttämiseksi kannattaa tarkistaa Llanesin vuoroveden aikataulut ennen kuin suuntaa rannalle. Muuten vastassa saattaa olla kuivunut maakuopppa. 

Gulpiyurin rannan kartta