Espanjan uusin Unescon maailmanperintökohde: Antequeran Dolmenit Andalusiassa

Andalusian Antequeran alueella sijaitsevat dolmenit ovat megaliittisten monumenttien kokoelma, joiden arvo on saanut tunnustusta vasta viime vuosien aikana. Dolmenien rakentamisessa on käytetty ainoastaan suuria kivipaaseja, jotka on aseteltu kannattamaan toisiaan ilman minkäänlaista laastia.

Antequeran aluetta kutsutaan usein "Andalusian sydämeksi" johtuen sen keskeisestä sijainnista Málagan, Granadan, Córdoban ja Sevillan maakuntien rajalla. Málagan maakunta ulottuu Antequeran rajalta aina alas Marbellan ja Cádizin rajalle. Jos olet lomalla Malagassa, pääset sieltä Antequeraan nopeasti autolla. 

Antequeran maaseutua

Yli 5000 vuotta vanhat arkeologiset ihmeet löytyvät aivan Antequeran kylän rajalla. Dolmeneita on kolme ja ne ovat nimeltään Menga, Viera ja Tholos de El Romeral, josta viimeisin löytyy hieman kauempana. Dolmenit lisättiin Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- jakulttuurijärjestö Unescon perintöluetteloon 15. kesäkuuta 2016, tekien paikasta seitsemännen Unescon maailmanperintökohteen Andalusiassa. Espanjassa kohteita on nyt yhteensä 45.

Domenien historia

Mengan Dolmen, Antequera

Uskotaan että Guagalhorcen laaksossa asuneet maanviljelijät rakensivat Mengan ja Vieran dolmenit 3500-3000 eKr. Nämä maanviljelijät asuttivat aluetta neoliittisellä ja pronssikaudella 5000-2200 eKr. El Romeralin dolmen rakennettiin myöhemmin, vasta 2500 eKr.

La Peña de los Enamorados, Antequera

Unesco on ylistänyt näitä monumentteja sanoen, että ne ovat loistava esimerkki megaliittisesta arkkitehtuurista ja myös tunnetuimpia dolmeneita koko maailmassa. Nämä vaikuttavat geologiset rakennelmat sijaitsevat kahden muun Unescon perintölistaan lisättyjen kohteiden vieressä: La Peña de los Enamoradosin kukkulan ja El Torcal de Antequeran luonnonpuiston.

Tämä Unescon perintökohteiden keskittymä houkuttelee paikalle paljon niin sanottuja perintöbongausturisteja. Tämä uudenlainen matkailijatyyppi valitsee matkakohteensa suoraan Unescon maailmanperintökohteiden listoilta. 

Mengan Dolmen

Mengan Dolmen, Antequera

Menga on 30 metrillään Euroopan pisin dolmen ja sen pisin kivi painaa huikeat 180 tonnia. Mengan sisäänkäynti on suoraan vastapäätä Peña de los Enamoradosin vuorta. Näin ollen se on myös toinen kahdesta dolmenista Euroopassa, joka on kasvokkain toisen merkittävän maamerkin kanssa.

Mengan Dolmen, Antequera

Näiden maamerkkien asetelma on merkityksellinen myös siksi, että kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa suoraan Peña de los Enamoradosin huipun ylhäältä ja valaisee koko Menga Dolmenin sisäänkäynnin. Uskotaan että Mengan rakentajaheimoille tämä yksityiskohta oli erityisen merkityksellinen ja siihen liittyi useita uskomuksia. 

Vieran Dolmen

Vieran Dolmen, Antequera

Vieran dolmenin ominaisuudet ovat hieman tavanomaisempia kuin Mengan ja El Romeralin. Vieran pääsisäänkäynti osoittaa itään, joka taas noudattaa muiden iberialaisten megaliittirakennelmien suuntauksia.

Vieran Dolmen, Antequera

Vieran dolmenista löytyy yksi hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta. Sen ulkoisimmassa kivessä on keskellä reikä. Tämä ei kuitenkaan ole rakentajaheimojen aikaansaannoksia, vaan aarteuksia etsivien haudanryöstäjien ilkivaltaa. 

Tholos de El Romeralin Dolmen

El Romeralin Dolmen, Antequera

Tholos de El Romeralin dolmenin syvimmässä kammarissa on kupolimainen katto, jota ei voi nähdä ulkoapäin. El Romeralin seinät ovat muuratut ja ne on päällystetty mullalla.

Dolmenien syvimmästä kammarista löytyy 20 senttimetriä pitkä kalkkikivilaatta, jonka alkuperä on tuntematon. Vaikka asiasta ei ole todisteita, on oletettu että sitä on käytetty uskonnollisissa uhrausmenoissa.

El Romeralin Dolmen, Antequera

El Romeralin sisäänkäynti osoittaa lounaaseen. Kuten Mengan dolmen, myös El Romeral on kasvokkain toisen maamerkin kanssa; sen edessä kohoaa valtava Comorro de las Siete Mesas-vuori. 

Iltapäivisin ja talvipäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa suoraan El Romeralin ulkoisimman kammarin takaseinään. 

Jos haluat tutustua näihin upeisiin monumentteihin ja viehättävään espanjalaiseen maaseutukulttuuriin, katsasta loma-asuntomme Antequerassa. Löydät kenties viehättävän maaseututalon, jossa pääset todelliseen maaseututunnelmaan keskellä kauneinta Espanjaa. 

Lisätietoa

Pääsymaksu: ilmainen

Aukioloajat:

1.1. - 31.3. ja 16.9. - 31.12.
tiistaista lauantaihin klo 9.30 - 17.30
sunnuntaisin ja loma-aikoina 9 - 15.30
maanantaisin suljettu

1.4. - 15.6.
tiistaista lauantaihin klo 9 - 19.30
sunnuntaisin ja loma-aikoina: 9 - 15.30
maanantaisin suljettu

15.6. - 16.9. (kesäaikana)
tiistaista sunnuntaihin klo 9 - 15.30
maanantaisin suljettu

Puhelinnumero: 952 712 206 ja 952 712 207

Antequeran vieressä sijaitseva El Torcalin luonnonpuisto kuuluu Costa del Solin suosituimpiin päiväretkikohteisiin. Näin ollen voit yhdistää dolmenien vierailuun myös virkistävää patikointia upeassa luonnossa tippukivimuodostelmien keskellä. 

Kartta