Malaga Ferian flamencopuku

Malagan Ferian valmisteluja: flamencopuvun valmistus ja valinta

Perinteinen andalusialainen flamencopuku on helppo tunnistaa. Puku on todellinen Andalusian lähettiläs maailmalla ja se on myös perinteisten espanjalaisjuhlien tähti. Flamencopukua on kannettu suurella ylpeydellä lähes kaksi vuosisataa ja se on myös antanut vaikutteita eri aikakausien muotisuuntauksiin. 

Jos suunnittelet lomamatkaa Andalusiaan tänä kesänä, olet jo ehkä kuullutkin elokuussa juhlittavasta, suositusta Malaga Ferian juhlasta. Tämä upea juhla on monelle espanjalaiselle vuoden odotetuin kohokohta. Lue lisää mitä tämä loistava tapahtuma pitää sisällään ja miksi flamencopuvulla on juhlassa niin tärkeä rooli.

Flamencopuvun historia

Flamencopukuja

Flamencopuku tunnetaan Espanjassa nimellä "traje de flamenca”. "Traje de Sevillana” (Sevillalainen puku), "traje de gypsy” (mustalaispuku) tai harvemmin kuultuna "traje de guitarra” (kitarapuku) ovat kotoisin Sevillasta

1800-luvun puolivälissä Sevillassa järjestettiin lukuisia maaseutumarkkinoita. Mustalais-maanviljelijöiden vaimot ottivat osaa näihin tapahtumiin kantaen yllään eri vaatteiden kangaspaloista kursottuja mekkoja. Naiset koristelivat pukujaan röyhelöin ja kukin, jotta ne näyttäisivät juhlallisimmilta.

Flamencopukuja

Sevillan ibero-amerikkalaisen maailmannäyttelyn aikana moni vaikutusvaltainen nainen puki ylleen jo perinteiseksi muodostuneen flamencopuvun, joka oli sen ensimmäinen virallinen tunnustus. 

Tämän jälkeen puvun suosio alkoi kiirimään maailmalla ja siitä tuli vahva osa andalusialaista kulttuuria. Puvun leikkaus, kuviointi ja lisäasusteet ovat pysyneet lähes muuttumattomana vuosien saatossa. 

Flamencopukuja

Erilaiset muotisuuntaukset ovat tuoneet pukuun ajoittaisia vivahteita. Puvun pituus, avonaisuus, värit ja asusteet ovat saaneet vaikutteita erilaisista trendeistä, mutta lopulta ne ovat aina palanneet samoihin kaavoihin uudelleen. 1960-luvun minihamevillityksen jälkeen puvun pituus on asettautui takaisin nilkkapituuteen, jossa se nähdään vielä tänäkin päivänä. 

Tyylejä ja asusteita

Flamencopukuja

Tänä päivänä flamencopuvun valinta on hyvin vaikea tehtävä espanjalaisnaisille. Pukuja löytyy eri värisinä, erilaisista kankaista valmistettuna, hihoilla tai ilman, lyhyitä tai pitkiä, perinteisiä ja moderneja. Naiset voivat tänä päivänä myös pukeutua miehekkääseen pukuun, johon kuuluu lyhyt takki, housut, vyö ja hattu. Tätä pukua suosivat erityisesti ne naiset, jotka ottavat osaa Malaga Feriaan ratsain. 

Flamencopukuja, Viva La Feria, Malaga

Flamencopukua käytetään pääasiassa andalusialaisten perinnejuhlien aikaan, kuten Malagan ja Sevillan ferioissa, uskonnollisissa "Romerioissa" sekä erityistilaisuuksissa kuten kauneus- ja muotinäytöksissä. Traje de flamenca ei ole arkipuku. 

Pukua käytetään tietenkin myös flamencoesityksissä, mutta tanssijat käyttävät heitä varten suunniteltua mallia puvusta, jossa on erityinen laahus (bata), joka korostaa tanssijoiden liikkeitä. 

Flamencopukuja

Vaikka flamencopuku antoi todellisen potkun espanjalaiselle vaateteollisuudelle, moni vieläkin suosii puvun teettämistä. Puvun valmistus manuaalisesti vie kolmesta neljään työpäivää ja se voi myös olla valmista pukua edullisempi vaihtoehto. Uuden puvun hinta vaihtelee 100 ja 1000 euron välillä, riippuen sen materiaalista, mallista ja laadusta. Hinnat voivat nousta yli 1000 euronkin, riippuen räätälöinnin laadusta. 

Flamencopukuja, Rosapeula, Malaga

Puvun hinnan lisäksi oman aukon kukkaroon tekevät sen asusteet. Asusteisiin kuuluu “mantón de manila”, (satiininen tai silkkinen, hapsuinen huivi joka on saanut nimensä Manilan sataman mukaan), "peineta" (hiuskoriste, joka kiinnitetään nutturaan), korkokengät, korvakorut, ranne- ja kaulakorut. Mistään pienestä summasta ei jälleenkään ole kyse. 

Flamencopuvun asusteita

Flamencopuvun vuokraaminenkin on mahdollista, mutta myös käytettyjen pukujen ostamisesta on tullut suosittua. Pukuun ei siis välttämättä täydy upottaa satoja euroja. 

Flamencopukuja, Viva La Feria, Malaga

Haluamme kiittää Malagassa sijaitsevia Viva La Ferian ja Rosapeulan liikkeitä yhteistyöstä.