Andalusian viisi valovoimaisinta kaupunkia

Espanjan matkailijat usein suosivat maan valovoimaisia suurkaupunkeja Madridia ja Barcelonaa kaupunkilomakohteina. Vaikka nämä kaupungit kuuluvatkin Euroopan upeimpiin metropoleihin, tarjoaa Etelä-Espanja valtavan määrän todellisia kaupunkimatkailijan aarteita.

Esittelemme teille oman Andalusian kaupunkien suosikkilistamme. Vaikka listalle mahtuisi monta kymmentä kaupunkia, olemme tiivistäneet tähän listaan alueen viisi upeinta tärppiä. Näiden kaupunkien jälkeen sinulle on jo muodostunut loistava kuva Andalusiasta ja yleensäkin perusespanjalaisesta kulttuurista. 

 1. Sevilla

Sevillan upea Plaza de España

 

Valovoimainen Sevilla täytyisi olla jokaisen Andalusian matkailijan listalla ensimmäisten kohteiden joukossa. Sevilla on suurin piirtein Helsingin pääkaupunkiseudun kokoinen kaupunki ja se on myös koko Andalusian maakunnan pääkaupunki.

Sevilla on hurmaava. Kaupungin pienet, kapeat kadut ja niiden yksityiskohtaisesti sisustetut tapas-baarit ja kahvilat kuhisevat iloisia ihmisiä, siellä täällä kuulee flamenco-showtyttöjen kenkien kopinaa ja mukaansa tempaavaa sevillanas-musiikkia. Sevilla tarjoaa tunnelmaa, kulttuuria ja gastronomisia elämyksiä. Sevilla on tapasten mekka, jossa paikat kilpailevat keskenään kekseliäillä annoksillaan ja viinivalikoimillaan.

Sevillassa on valtava määrä nähtävyyksiä, joiden kiertämiseen kannattaa varata aikaa tapastelujen välillä. Suosittelemme vierailemaan upealla Plaza de Españalla, tunnelmallisella Puente de Trianan sillalla ja Sevillan valokuvauksellisella härkätaisteluarenalla. Suomalaisten kannattaa myös käydä ihailemassa modernia Las Setas-puumuodostelmaa kaupungin länsiosassa. Suomalainen Finnforest toimitti puuelementtejä tätä rakennusta varten. Sevillassa on myös hieno valikoima museoita, joihin Euroopan Unionin kansalaiset pääsevät ilmaiseksi sisään.

2 Málaga

Näköala Malagaan Gibralfarolta

 

Merellinen Málaga on monen suosikkikohde Aurinkorannikolla. Malagalla on myös tarjottavanaan laaja määrä kulttuurinähtävyyksiä, mutta kaupunki on myös erinomainen rantalomakohde.

Málagan vaikuttavimpiin nähtävyyksiin kuuluvat sen upea vanhakaupunki, jättimäinen katedraali, Marques Lariosin ostoskatu ja vaikuttavat Alcazaban ja Gibralfaron linnakkeet. Málaga on myös legendaarisen Pablo Picasson synnyinkaupunki ja vuonna 2004 ovensa avanneesta Picassso-museosta on tullut nopeasti yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Erilaisia monumentteja ja nähtävyyksiä kierrellessä kannattaa pistäytyä Málagan kuuluisissa tapas-paikoissa tai vaikkapa maankuulussa Atarazanasin kauppahallissa, jossa saa eteensä mitä herkullisempia kala- ja äyriäistapaksia pilkkahintaan.

Málaga on myös loistava kohde perinteisen, espanjalaisen pääsiäisen kokemiseen. Pääsiäisviikon aikaan kaupunki herää aivan eri tavalla eloon ja iloiset ihmiset ja tapahtumat valtaavat tämän valovoimaisen kaupungin kadut ja kuppilat.  

3. Cádiz

Cádizin katedraali

 

Cádizilla on takanaan jopa 3000 vuotta historiaa ja sitä pidetäänkin Euroopan vanhimpana kaupunkina, josta Kolumbus aikoinaan lähti kuuluisille matkoilleen. Cádizin pitkä historia näkyy hyvin sen katukuvassa. Kapeiden katujen lomasta paljastuu upeita aukioita monumentteineen ja kahviloineen, joissa paikalliset ja matkailijat ihmettelevät tämän pienen kaupungin rauhallista menoa. Vaikka aurinko tapaakin paistaa täällä aina pilvettömältä taivaalta, Atlantin virkistävät tuulet tekevät kaupungin tutustumisesta hieman helpompaa.

Cádizin valovoimaisimpiin nähtävyyksiin kuuluu sen upea barokkityylinen katedraali, Catedral Nueva. Kannattaa varata myös aikaa vierailla upalla Santa Catalinan linnakkeella, josta avautuu hieno näköala kaupunkiin. Linnakkeen vierestä löytyy viheriäs Parque Genovesin puisto, jossa voi käydä nauttimassa kahvin palmupuiden varjossa. Näiden nähtävyyksien lisäksi kaupungista löytyy myös paljon pienempiä, viehättäviä kirkkoja, aukioita ja katuja, joiden tutkimiseen kannattaa varata aikaa.

Mikäli haluaisit yhdistää Cádizin vierailuusi rentoa rantaelämää, suuntaa kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle, 3 kilometriä pitkälle Playa Victorialle. Rannalta löytyy viihtyisiä chiringuitoja, jossa voit syödä loistavan kala-aterian ja ihailla meren taakse laskevaa aurinkoa.

4 Córdoba

Cordoban roomalainen sillta

 

Vaikka monille Sevilla onkin Andalusian kaunein kaupunki, on myös saman joen varrella sijaitsevalla Córdoballa oma kannattajakuntansa. Córdoba on historiallisesti merkittävä kaupunki Andalusialle, se toimi aikoinaan Hispanian pääkaupunkina Julius Caesarin aikoihin ja se toimi myös Córdoban kalifaatin pääkaupunkina. Nykyisin kaupungin erinomaisesti säilynyt vanha kaupunginosa kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Kaupungin merkittävin nähtävyys on sen 700- ja 900-lukujen aikana rakennettu moskeija, La Mezquita. La Mezquitassa yhdistyy loistavasti islamilainen ja kristillinen kirkkoarkkitehtuuri ja se on yhäkin yksi maailman suurimmista moskeijoista. Myös upea Alcázar de los Reyes Cristianosin linnoitus Quadalquivir-joen varrella kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, jossa aikoinaan Kristoffer Kolumbuskin majoittui. Kannattaa myös vierailla vanhankaupungin juutalaiskorttelissa ja upealla Puente Romanon sillalla. Taiteen ystävät tulevat viihtymään Córdoban kuuluisimman taiteilijan Julio Romero de Torresin museossa, jonka taide kuvaa romanttisesti Etelä-Espanjan rentoa ja mukavuudenhaluista elämäntyyliä. 

Toukokuisin Córdobalaiset avaavat ovensa upeille patioilleen kilpaillakseen kauneimman pation tittelistä, jolloin kaupunki täyttyy matkailjoista ja kadut erilaisista hauskoista tapahtumista. 

5 Granada

Granadan ylpeys Alhambra

 

Sierra Nevadan vuoriston juurella sijaitseva satumainen Granada (suom. granaattiomena) on valloittanut monen matkailijan sydämen tunnelmallaan ja nähtävyyksien valikoimallaan. Aikoinaan 1200-luvulla Granadasta tehtiin islamilaisen kuningaskunnan pääkaupunki. Islamivallan ja sen jälkeset katolilaisvaikutteet näkyvät sen eksoottisessa kulttuuri- ja arkkitehtuuriperinnössä vielä tänäkin päivänä. 

Granadan kuuluisin nähtävyys on Sabikan kukkulalla sijaitseva upea Alhambra-palatsi, joka kuuluu maailman suosituimpiin nähtävyyksiin ja sitä pidetään islamilaisen arkkitehtuurin upeimpana taidonnäytteenä.

Alhambran lisäksi matkailija voi käydä tutustumassa upeaan maurilaiseen kortteliin, nauttia Granadan loistavasta tapas-kulttuurista ja vaellella kaupungin kapeilla kujilla Andalusian kuuluisimman runoilijan, Federico Garcia Lorcan jalan jälissä. Kannattaa myös käydä valokuvauttamassa itsensä upealla San Nicolsin näköalapaikalla, josta avautuu henkeäsalpaava näköala Alhambralle ja takana nousevalle, jylhälle Sierra Nevadalle.