Andalusian 10 kauneinta nähtävyyttä

Acebuchalin katuja

Yli 87 268 neliökilometrin kokoisella Andalusialla on paljon tarjottavaa vaativallekin matkailijalle. Andalusiassa voi käydä aamulla laskettelemassa Sierra Nevadan rinteitä ja viettää illan Costa del Solin paratiisimaisilla hiekkarannoilla tai maailmankuuluja museoita ja nähtävyyksiä ihaillen. Etelä-Espanjan lomalla arki unohtuu upeiden kokemusten myötä ja sielu lepää mahtavissa maisemissa. 

Olemme koonneet listan suosikkinähtävyyksistämme Andalusian lämpöisän auringon alla. Tervetuloa tutkimaan kauneinta Espanjaa!

Cabo de Gatan luonnonpuiston rannat, Almeria

Cala de Enmedio, Cabo de Gata

Cabo de Gata kuuluu luontoystävän lempikohteisiin Andalusiassa. Tämä luonnonpuisto on saanut nimensä akaatti-mineraalin (esp. Ágata) mukaan, jota joskus louhittiin tällä alueella. Ajaessa Cabo de Gatan läpi näkee vaihtuvia maisemia kaktusten ja päärynäpuiden täyttämistä laaksoista paratiisimaisiin luonnonrantoihin. Kyseessä on todella ainutlaatuinen alue lyhyen ajomatkan päässä Costa del Solin parhaimmista loma-alueista. 

Molino del Collado de los Genoveses

Jotkut puistossa sijaitsevat kylät ovat kuin Villistä Lännestä ja on helppo ymmärtää, miksi niin moni elokuvantuottaja suosii Gabo de Gataa elokuvatuotannoissaan. Esimerkiksi Ridley Scott kuvasi taannoin otoksia Exodus-elokuvaansa Playa de los Genovesesin rannalla. Indiana Jonesin Viimeisen Ristiretken lintukohtaus kuvattiin myös täällä.

Alpujarran kylät

Pampaneira - Alpujarras

Alpujarran pienet kylät sijaitsevat Granadan ja Almerian rajamailla. Alue on lähellä Sierra Nevadan vuoristoa ja sieltä avautuu huikea näköala ympäröivälle maaseudulle. Alpujarras on mukava päiväretkikohde ja paikalliset hemmottelevat matkailijoita uniikeilla käsitöillä ja paikallisilla perinneherkuilla.

Alpujarrasin kylät odottavat yhäkin pääsyä Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Alpujarrasissa on valmistettu vuosisatojen ajan tuotteita luonnonsilkistä ja alue oli aikoinaan koko maailman suurin silkin tuottaja. Kesäkuukausien aikaan kylissä vietetään hauskoja kyläjuhlia ja alueen luonnolla on paljon tarjottavaa patikoitsijoille. Loma Granadan maakunnassa antaa paljon uusia kokemuksia koko perheelle. 

Granadan loistoa: Alhambran palatsi ja muut nähtävyydet

Granada

Granadan kaupunki Andalusian sydämessä on kuuluisa rikkaasta kulttuuriperinnöstään ja upeista nähtävyyksistään. Kaupungin historiassa vaikuttaneet maurit, juutalaiset, roomalaiset ja kristityt ovat kaikki jättäneet jälkensä kaupungin katukuvaan ja perinteisiin. Erityisesti Sacromonten mustalaiskortteli ja maurien aikoinaan asuttama Albaicin henkivät todellista historiaa ja ikuiselta tuntuvaa ajattomuutta.

Alhambran näköaloja Granadassa

Alhambran häikäisevä palatsien ja puutarhojen kokoelma Granadassa on ansainnut paikkansa Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Alhambra on Espanjan suosituin nähtävyys ja pelkästään vuonna 2013 siellä vieraili huikeat 2 315 017 matkailijaa. Alhambra oli alussa vain vaatimaton linnake noin 1000 vuotta sitten ja sen tärkeimmät osat rakennettiin 1300-luvulla. Vuosien saatossa sen rakenteet muuttuivat radikaalisti eri hallitsijasukujen omistuksessa.  

Nasridin palatsi

Alhambralla onkin hyvin värikäs historia joka heijastuu loistavasti sen arkkitehtuurissa. Palatsin seinät ovat täynnä pieniä yksityiskohtia, joiden tutkimiseen vierähtää usein tunteja. Palatsin sisällä tuntuu todella kuin olisi matkannut ajassa taaksepäin. 

Playa de Las Doncellas, Costa Tropical

Granadan maakunnasta puhuttaessa harvoin teemaksi nousee rannat. Siitä huolimatta maakunnan kauniin Costa Tropicalin rannat ja sen takana nousevat vuoret ovat upeaa aluetta Espanjan eteläisimmällä alueella. 

Vain 19 kilometrin pituinen Costa Tropical on pysynyt verrattain koskemattomana alueena piilossa Etelä-Espanjan suurimmilta matkailijavirroilta. Suosittelemme vierailemaan rannikolla sijaitsevassa kauniissa Almuñecarin kylässä, jonka trooppinen ilmasto, turkoosit rannat ja upea paikallinen gastronomia tekevät vaikutuksen jokaiseen vierailijaan. 

Córdoba

Plaza del Socorron aukio, Cordoba

Córdoba on matkailijoiden lempikohteita Espanjassa ja myös tässä kaupungissa näkyy useiden kansojen historiallinen perintö vahvasti. Cordoba on tunnettu sen värikkäästä Patio-festivaalista, jossa kaupunkilaisten täydellisyyttä hipovat sisäpihat kilpailevat parhaimman pation tittelistä. Vaikka festivaalia juhlitaan toukokuussa, voi patioilla vierailla vuoden ympäri. 

Cordoban moskeija

Córdoban häikäisevän kaunis Mezquita-moskeija kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja sekin kuuluu Espanjan arvostetuimpiin nähtävyyksiin. Vaikuttavan katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 786 ja sen valmistuminen vei yli 200 vuotta. Katedraali sijaitsee Cordoban vanhan kaupunginosan sydämessä, jossa tunnelma on hämärän tullen erityisen taianomaista. 

Córdobaan voi tutustua helposti kaupungin kävelyoppaamme johdatuksella, joka kulkee parhaiden nähtävyyksien kautta ja tarjoaa loistavia vinkkejä matkailijoille. 

Málaga

Palacio de Obispon palatsi, Malagan kaupunki

Málaga on viime vuosina kohottanut menestyksekkäästi mainettaan matkailijoiden keskuudessa. Kaupungilla on paljon upeita nähtävyyksiä, joita saapuu ihastelemaan valtava määrä matkailijoita joka päivä. Málagan kaupungin tunnelmallinen vanhakaupunki tasokkaine ravintoloineen ja tapas-paikkoineen suorastaan vilisee ihmisiä iltaisin, päivästä riippumatta. 

Málagan vaikuttavimpiin nähtävyyksiin kuuluu sen Alcabazan linnake sekä valtava roomalainen anfiteatteri. Näköala Alcabazasta merelle komeilee lähes jokaisessa Málagan postikortissa, joten kannattaa nähdä vaiva nousta vuoren huipulle asti. Málagan matkalla aika kuluu upealla Calle Larioksen ostoskadulla, uudistetun sataman trendikkäissä baareissa, Andalusian ehkä parhaimmissa tapas-paikoissa sekä Málagan aurinkoisilla rannoilla. 

Caminito del Reyn polku, Malaga

Málagan maakunnasta löytyy myös yksi Espanjan pelottavimmista nähtävyyksistä, Caminito del Reyn kävelypolku. Korkeuksissa kulkeva kävelyreitti ei sovi korkean paikan kammoisille. Aikaisemmin kuolonuhrejakin vaatinut polku on kuitenkin kunnostettu kokonaan ja on turvallinen koko perheen nähtävyys ajomatkan päässä Málagasta. 

Ronda

Ronda

Ronda on Málagan maakunnan sisäosissa sijaitseva viehättävä kaupunki. Kaupungin keskeltä löytyy syvä Tajo-rotko, joka ikään kuin halkaisee kaupungin kahteen osaan: uuteen ja vanhaan. Rotkon yli kulkee silta, josta saa erittäin vaikuttavia kuvia ja josta avautuu kaunis näköala ympäröivälle maaseudulle. Puente Nuevon silta inspiroi aikoinaan myös itse Hemingwayta kertomuksissaan. 

Rondan Plaza de Toros-aukiolla on museo jossa voi tutustua Espanjan kulttuurin rikkaisiin perinteisiin ja maan vanhin härkätaisteluareena löytyy myös Rondasta. Kaupunkiin tehdään päivittäin erilaisia retkiä kaikista Málagan maakunnan kaupungeista ja omalla autolla matkaaminen on sekin vaivatonta. 

Sevilla

La Giraldan kellotorni, Sevilla

Andalusian sydämessä sijaitseva Sevilla on kuuluisa tunnelmallisista pääsiäismenoistaan ja perinteisestä Feria de Abrilin juhlastaan. Jos on mahdollisuus vierailla Sevillassa pääsiäisen eli Semana Santan aikaan, pääsee nauttimaan todella vaikuttavista perinne-esityksistä ja kulkueista. Feria de Abrilia juhlitaan muutama viikko pääsiäisen jälkeen ja se kestää 10 päivää. Juhlissa tanssahtelevat flamenco-pukuiset juhlijat ja juhlalle perinteinen manzanilla-viini virtaa aamusta iltaan. Tämä vuodenaika on juuri parasta aikaa vierailla kaupungissa ja parhaiten Sevillaan tutustuukin jalan

Sevillan historiallisessa keskustassa sijaitsee kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Sevillan katedraali (ja sen kuuluisa Giraldan kellotorni), Alcazarin palatsi sekä Intioiden arkisto. Näiden lisäksi kaupungissa sijaitsee varmasti koko maan upein Plaza de Españan aukio.

Carmona Sevilla

Kun vierailee Sevillan maakunnassa kannattaa varata aikaa tutustua sen upeisiin valkoisiin kyliin. Nämä kukkuloiden rinteillä sijaitsevat valkoisiksi kalkitut kylät tarjoavat pienen palan aitoa Espanjaa sekä pienen kylän hurmaavaa tunnelmaa. 

Cádiz

Cadizin kaupunki

Cádizin rannikkokaupunki on yksi Espanjan tärkeimpiä meriportteja ja myös maan vanhin kaupunki. Cádizia kutsutaan usein Tacita de Plataksi, joka tarkoittaa hopeista teekuppia. Kaupungissa on jotain hyvin omalaatuista; sen ilmapiiri ja ystävälliset ihmiset tekevät vierailusta hyvin erityisen. Cádizin upeimpia nähtävyyksiä ovat sen valtava katedraali, Santa Catalinan linnake, Taviran torni sekä alueen upeat rannat, kuten La Caleta ja Playa Victoria. 

Playa de la Caleta

Suosittelemme herkuttelemaan Cádizin kuuluisia tapaksia Barrio de La Palman korttelissa, joka sijaitsee kävelymatkan päässä rannalta. Kannattaa myös vierailla San Estebanin linnalla tai kavuta ihailemaan Cádizia Torre Taviran tornista käsin. 

Bolonia, Tarifan kaupungin vesiurheilua

Cádiz on myöskin niittänyt mainetta rantojensa ansiosta. Costa de la Luz on todella suosittu paikallisten rantaloma-alue, joka on erityisen ruuhkaisa varsinkin loppukesästä. Espanjan eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Tarifa on vesiurheilijoiden suosikkipaikka Cádizissa ja täällä onkin loistava mahdollisuus osallistua vaikkapa SUP- tai leijalautailukursseille lomailun ohessa. 

Jerez de la Frontera

Jerez de la Fronteran kaupunki

Jerezin alueella pääsee tutustumaan andalusialaisen viinintuotannon saloihin. Jerezin ja Puerto Santa Marian alueelta löytyy paljon viinitiloja jotka järjestävät kierroksia ja maistajaisia. Kannattaakin ottaa perusteellinen vierailukierros jollakin viinitilalla ja tutustua hyvän viinin ja sherryn valmistusmenetelmiin lähemmin.

Tabanco San Pablo

Jerezissä kannattaa maistaa alueen suurinta kulinaarista nautintoa, uppopaistettua kalaa. Jerezin alueen gastronomiassa viini on vahvasti läsnä ja esimerkiksi liha ja kalaruuat usein marinoidaan sherryssä. Toinen suosikkiherkkumme alueella on alcachofas y gambas al jerez (sherryssä marinoidut katkaravut ja artisokan sydämet). 

Jerezin andalusianhevosia

Jerezissä andalusianhevosella on hyvin vahva rooli alueen perinteissä. Erilaisia hevosille omistettuja tapahtumia kuten paraateja nähdään kaupungissa säännöllisesti. Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestressä (Andalusian kuninkaallinen ratsastustaiteen koulu) pääsee ihailemaan andalusianhevosen täydellisyyttä hipovia tanssiesityksiä perinteisen musiikin tahdissa. 

Doñanan kansallispuisto

Parque Nacional de Doñana eli Doñanan luonnonpuisto

Doñanan kansallispuisto Huelvan maakunnassa on Espanjan suurin kansallispuisto ja jälleen yksi Unescon maailmanperintökohde. Puisto on lintubongaajien paratiisi, sen suojissa liihottaa suuri määrä harvinaisia lintulajeja. Puistossa näkee helposti flamingoja, hanhia, kotkia sekä muita lintuja. Doñanan biodiversiteetti on ainutlaatuinen, sillä täällä elää valtava määrä erilaisia eläinlajeja ja kasveja, joita ei normaalisti tavata samalla alueella. 

Andalusiassa on valtava määrä nähtävyyksiä ja niiden kaikkien mahduttaminen muutaman viikon lomaan on haasteellista. Siksi kannattaakin suunnitella matka hyvin ja ottaa hyvissä ajoin selvää miten päästä nauttimaan alueen parhaimmista nähtävyyksistä. Vaikka yhteen reissuun ei saisikaan mahdutettua koko Andalusian päänähtävyyksiä, tänne on aina helppo palata takaisin.