Uhkarohkeiden reitti Malagassa: Caminito del Rey

Málagassa sijaitsevan Caminito del Reyn (suom. kuninkaan polku) uudelleen avaaminen on ollut viime vuosien odotetuimpia tapahtumia Andalusiassa.
 
Caminito del Rey on päässyt uutisiin ympäri maailmaa ja itse Lonely Planet nimesi polun yhdeksi loistavimmista aktiviteeteista vuonna 2015
 
Caminito del Reyn virallista avajaispäivää vietettiin 28 maaliskuuta 2015. Tässä silmäys siitä, mitä matkailijat palavat halusta kokea Malagassa. Rohkenisitko sinä?
 

Taustaa Caminito del Reystä

Caminito del Rey rakennettiin vuosien 1901 ja 1905 välillä avittamaan materiaalien ja ihmisten kuljettamista kahdelle voimalaitokselle jotka sijaitsivat El Chorro-kallionrotkon molemmilla puolilla. Vuonna 1920 reitti aukaistiin virallisesti juhlallisin menoin ja Espanjan kuningas Alfonso XIII oli ensimmäinen polusta selviytyjä ja myös henkilö joka sai kunnian nimetä polun.  
 
El Chorron rotko eli La Garganta del Chorro on huimaava paikka. Yli 400 metristen pystysuorien kalliojyrkänteiden keskellä, 100 metrin korkeudessa kulkee kolme kilometriä pitkä kävelypolku. Polku on vain metrin levyinen ja sitä tukivat aiemmin ainoastaan huterat, seinämään kiinnitetyt teräspylväät. Tosin polku on nykyisin hyvässä kunnossa verrattuna entiseen, kun se oli vielä vaarallinen paikka jopa ammattikiipeilijöiden keskuudessa. El Chorron rotko tarjosi aikoinaan loistavan mahdollisuuden tuottaa energiaa vesivoimalla, joka oli tuolloin verrattain uusi käsite koko maassa. 
 
Caminito del Reyn polku Malagassa
 
Tarinan mukaan alkuperäisten rakenteiden asentamisesta vastasivat eräät vangit, jotka joutuivat uhmaamaan kuolemaa reitin rakentamisen aikana. Polku rakennettiin alun perin hiekasta ja sementistä ja sitä tukivat seinään upotetut metallipylväät. Vuosien aikana polun kaiteet ja rakenteet rapistuivat ja tekivät paikasta hyvin vaarallisen. Polku suljettiin kokonaan vuonna 2000, kun moni ihminen syöksyi kuolemaan yrittäessään suoriutua reitistä. 
 
Vaikka pahamaineinen paikka pidettiin suljettuna 15 vuoden päivät, monet uhkarohkeat kiipeilijät ja huimapäät uhmasivat kohtaloaan rotkolla säännöistä piittaamatta. Caminito del Reytä alettiin nopeasti luonnehtimaan maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi
 
Alla oleva video näyttää kuinka vaarallinen polku oli ennen uudistusta. 
 
 
Espanjan viranomaiset puhuivat vuosia polun kunnostamisesta. Vuoden 2013 lopussa saatiin vauhtia rattaisiin kun Málagan kaupunki ja viranomaiset lupautuivat jakamaan kunnostuksen 5,5 miljoonan euron kulut keskenään. Budjetista 2,2 miljoonaa käytettiin itse polun kunnostustöihin, loput menivät alueen muihin kuluihin, kuten pysäköintialueiden ja teiden kunnostukseen.
 
Polulla käy keskimäärin 250 000 vierailijaa vuosittain, tuottaen Malagalle 180 uutta työpaikkaa sekä noin 20 miljoonan euron tulot. Caminito del Reystä povataan tulevan Andalusian, ellei koko Espanjan suosituin nähtävyys. 

Liput Caminito del Reylle

Uuden polun avautuessa lippujen myynti siirtyi verkkoon ja niitä voi varata Caminito del Reyn kotisivujen kautta. Ensimmäiset kuusi kuukautta liput sai sivujen kautta ilmaiseksi, mutta nyt liput maksavat 6 euroa per henkilö
 
Polulle voidaan ottaa enimmillään 400 henkilöä samaan aikaan. Suurempia, 50 hengen ryhmiä päästetään tauoittain sisään puolen tunnin välein. Keskimäärin vierailijoita on päivässä noin 600. 

Aukioloajat

Caminito del Rey on avoinna seuraavan aikataulun mukaisesti:
 
1. huhtikuuta - 30. lokakuuta: klo 10-17.00
1. marraskuuta - 31. maaliskuuta: klo 10-14.00
Suljettu jouluaattona, joulupäivänä, uudenvuoden aattona sekä uudenvuoden päivänä. 

Uudistettu Caminito Del Rey 

Uusi Caminito del Rey Málagassa, Andalusiassa

Uudistetun vaellusreitin aukeaminen on saavuttanut suuren huomion medioissa ympäri maailmaa, myös suomalaismediat tiedottivat siitä näkyvästi.
 
Uuden reitin kokonaispituus on 7,7 kilometriä riippuen mistä pisteestä reitin aloittaa. Polulle voi lähteä rotkon kummaltakin puolelta, joko Ardalesin pohjoiselta puolelta tai Alorá/El Chorron eteläiseltä puolelta
 
Vaikka molemmat reitit ovat identtiset, on hyvä ottaa huomioon ainakin niiden korkeuserot valittaessa lähtöpistettä. Lisää kuvia uudesta reitistä löytyy Espanja-Loman Facebook-sivuilta

Reitti Ardalesista Àloraan

Ardalesista lähtevä reitti kestää noin neljä tuntia ja se kulkee alamäkeen. Sisäänkäynti sijaitsee Ardalesin järven ympäri kulkevan MA-444-tien lähellä. 
 
Caminito del Reyn reitti Malagassa
 
Tien lähellä olevan kioski-ravintolan vieressä on pieni tunneli, jonka läpi täytyy kulkea ja jatkaa muutama kilometri eteenpäin polun sisäänkäynnille. Reitin varrella pääsee ihailemaan upeita maisemia läheiselle joelle ja tie on hyvin viitoitettu. 
 
Vaihtoehtoisesti voi polun alkupäähän suunnistaa Mirador-ravintolan vieressä olevan tunnelin läpi. Tämä tunneli on hieman pidempi, mutta se säästää hieman aikaa. Kannattaa ottaa mukaan taskulamppu, sillä tunnelia ei ole valaistu.  
 
Jos ei halua kulkea tunneleiden läpi, voi sisäänkäynnille kävellä myös vuoren yli ja jatkaa joen vartta eteenpäin. Mirador-ravintolan takaa kulkee polku vuoren yli.  
 
Uusi Caminito del Rey
 
Sisäänkäynti polulle sijaitsee aivan vanhan vesivoimalan vieressä. Polku kapenee nopeasti ja muuttuu todella jyrkäksi kun suuntaa kohti Desfiladero de los Gaitanesia ja Valle de Hoyoa. 
 
Uudistettu reitti jäljittelee mahdollisimman tarkoin alkuperäistä polkua. Uusi polku on tehty vahvoista puupaneeleista joita tukevat kallioon poratut tukirakenteet. Metrin levyiseen polkuun on upotettu lasisia ikkunoita, joista voi kurkata suoraan rotkoon. Loppupäässä vastaan tulee Balconcillo de los Gaitanesin rotkon riippusilta, jonka ylittäminen yli 100 metrin korkeudessa saa pään huimalle. 

Vinkkejä polulle

 • Polkua ei kannata lähteä ylittämään mikäli kärsii korkean paikan kammosta
 • Sisäänkäynniltä saa mukaan kypärän, jota täytyy pitää päässä koko ajan. 
 • Polun varrella ei ole ollenkaan wc:itä. 
 • Mukaan kannattaa ottaa vettä ja eväät.  
 • Juna-asema, jolla sinun täytyy poistua junasta on nimeltään El Chorro - Caminito del Rey. 
 • Lapsien täytyy kulkea aikuisten seurassa ja heidän täytyy olla yli 8-vuotiaita. 
 • Kovien tuulten (yli 35 km/tunti) aikaan polku pidetään suljettuna. 
 • Polku on yksisuuntainen, alkaa pohjoisesta ja päättyy eteläpäähän.
 • Alku- ja loppupään välillä kulkee linja-autoyhteys, joka maksaa 1,55€/henkilö.
 • El Chorron puolelta lähtevä linja-auto lähtee juna-asemaa lähellä olevalta liikenneympyrältä.
 • Ardalesista lähtevä linja-auto lähtee El Sillón del Reyltä (suom. kuninkaan tuolilta). Sillón del Rey sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kioski-ravintolalta.

Caminito del Reyn polku Malagassa

Saapuminen autolla

Kun ajaa paikalle Málagasta, täytyyy seurata tietä A-357 pohjoiseen kohti Cártamaa. Moottoritie jatkuu noin 65 kilometriä ja kun Ardalesin kylä jää vasemmalle, käännytään seuraavaksi oikealle tienviitan kohdalla jossa lukee  M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

Seuraavaksi käännytään vasemmalle MA-444-tielle, joka kiemurtelee Guadalhorcen luonnonpuistossa tarjoten mahtavia näköaloja vuoristoon ja järvelle. Vastaan tulee risteys josta El Chorron kylään, mutta tästä jatketaan vielä suoraan MA-444:ää eteenpäin leirintäalueen ohi. 

Ennen pientä tunnelia käännytään oikealla olevalle metsätielle, josta löytyy tienviitta Restaurante El Miradorille. Muutaman sadan metrin päässä voi jo alkaa etsiä pysäköintipaikkaa. Pysäköintialueiden rakentaminen on vielä kesken ja niiden edistymisestä löytyy lisää tietoa Caminiton kotisivuilta

 Junat El Chorrolle ja Caminito del Reylle Málagasta

Tällä hetkellä Málagasta kulkee vain kaksi junaa päivittäin El Chorro-Caminito del Reylle. Ensimmäinen lähtee Maria Zambranon asemalta kello 10.05 (pääteasemana Ronda) ja seuraava kello 16.48 (pääteasemana Sevilla Santa Justa). Matka kestää 40 minuuttia ja lipun hinta on 6 euroa. 

Takaisin Málagaan kulkee kolme junavuoroa El Chorrosta. Junien lähtöajat ovat klo 9.33, 15.03 ja 18.03. Tulevaisuudessa junavuoroja tullaan varmasti lisäämään. Kannattaa tarkistaa vuorot suoraan Espanjan rautatieliikenteen Renfen sivuilta tai soittaa numeroon 902 320 320. 

 

Heräsikö mielenkiintosi? Mitäpä jos varaisit näppärän lautan itsellesi kohteesta Málaga? Varaa lippusi kohteesta Málaga upeisiin paikkoihin kuten Africa ja Melilla. Klikkaamalla Directferries.fi-linkkiä pääset selaamaan sopivia aikatauluja ja hintoja matkallesi.