Parhaat vinkit Cabo de Gatan luonnonpuiston vierailulle

Gabo de Gatan luonnonpuisto Almeriassa on Andalusian suurin luonnonpuisto ja yksi Espanjan suojelluimmista alueista. Luonnonpuiston sisään kätkeytyy mitä uskomattomampia rantoja ja monet niistä on vuosi toisensa jälkeen äänestetty Espanjan parhaimmiksi rannoiksi. 

Tämä tuulinen, karu ja autiomainen maisema on myös toiminut monen Hollywood-klassikkoelokuvan kuvauspaikkana. Täällä on kuvattu elokuvia kuten Indiana Jones sekä lännenelokuva Hyvät, pahat ja rumat.

Las Negras, Cabo de Gatan kansallispuisto

Gabo de Gata tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta niille, jotka haluavat irtautua hetkeksi Aurinkorannikon vilskeestä ja vilinästä. Olemme koonneet tähän artikkeliin paikallisten kertomat parhaat vinkit Gabo de Gatan vierailulle. Luontoparatiisi odottaa!

La Cala del Cuervon hyppykalliot

Adrenaliinihuumaa vailla? Cabo de Gatassa on mahdollisuus hypätä korkealta kallionjyrkänteeltä kristallinkirkkaaseen mereen La Cala del Cuervon poukamassa. Korkeimmillaan hypätä voi jopa 15 metristä.

La Cala del Cuervoon pääsee suuntaamalla Las Negrasin kylään San Josesta. Juuri ennen kun saapuu Las Negrasiin, täytyy kääntyä oikealle Camping Las Negras-tienviitan kohdalla ja jatkaa alas rannikkoalueelle. 

Las Negras, Cabo de Gatan kansallispuistossa

Las Negrasin leirintäalueen edessä olevalta rannalta lähtee pieni polku joka vie viereisille jyrkänteille. Kaunis polku jatkuu noin 1,5 kilometriä ja saapuu lopulta upealle El Playazon rannalle. 

Kun jatkaa polkua ylöspäin vastaan tulee vanha torni, jonka takana kulkee polku kallionjyrkänteelle. Kannattaa tiedustella vielä paikalla olijoilta mistä kohtaa hyppääminen on turvallisinta. Pohja on monesta kohtaa syvä ja hiekkainen, mutta on viisasta tähdätä oikeaan kohtaan. 

Sukeltajien suosikki Cala Hermanicas

Koko Cabo de Gatan luonnonpuisto on loistavaa sukellusaluetta. Erityisesti Los Escullosin rannan lähellä olevat kivimuodostelmat ja luolat ovat kauniita ja ovatkin monen Aurinkorannikon sukeltajan lempikohteita.  

Sukellusta Cabo de Gatan luonnonpuistossa

Cabo de Gatan vesi ja kasvisto ovat vertaanasa vailla. Alueen syvät vedet mahdollistavat veneiden saapumisen lähelle parhaimpia sukellusalueita. Myös snorklaajat viihtyvät alueella ja lyhyen kävelymatkan päässä rannoilta löytyy loistavia snorklauskohteita. Snorklaajat pääsevät ihailemaan korkeita kivimuodostelmia, joiden väliin jää syviä pudotuksia. Vaikka hyvät sukelluskohteet ovat lähellä rantaa, kannattaa silti aina uida seurassa.

La Cala Hermanicakselle pääsee ajamalla lounaaseen Los Escullosista kohti San Josea. Tie muuttuu jossain vaiheessa huonokuntoisemmaksi, mutta sitä voi ajaa normaalilla henkilöautolla varoen. Kannattaa pysäköidä kaksikerroksisen talonraunion viereen ja jatkaa polkua kävellen ylöspäin noin puoli kilometriä. Polku saapuu lopulta kiviselle La Cala Hermanicakselle, josta merenalainen seikkailu voi alkaa. 

Parhaat ruokapaikat Cabo de Gatassa

Ruokailu Cabo de Gatassa voi olla hyvinkin hintavaa, ellei tunne aluetta hyvin. Rannalla sijaitsevat, suosituimmat kylät ovat kaikki täynnä ylihinnoiteltuja ravintoloita. Voimme suositella lämpimästi puiston lempiravintolaamme, josta saa herkullista kotiruokaa kohtuuhinnalla. Bar La Plaza sijaitsee pienessä Fernan Perezin kylässä ja on hyvin suosittu myös paikallisten keskuudessa. 

Bar La Plaza, Cabo de Gata

Fernan Perezin pienessä kylässä ei törmää moneen matkailijaan. Bar La Plaza sijaitsee kylän aukiolla, keskeisellä paikalla.  

Päivä Indiana Jonesina

Vanhat rauta- ja kultakaivokset lähellä Rodalquilaria ovat todellinen nähtävyys seikkailunhaluisille. Almerian alueella harjoitettiin aikoinaan kullankaivuuta ja viimeisimmät kaivokset suljettiin vasta vuonna 1990. Vuonna 1956 Rodalquilarian kaivokset olivat Länsi-Euroopan suurimpia ja 1950-luvulla pieni Rodalquilarian kylä oli jopa 1400 kaivoksella työskentelevän kotikaupunki. Tänä päivänä kylässä asuu vain noin 100 henkilöä. 

Sisäänkäynti Indiana Jonesin luoliin

Vierailu kaivoksissa on todellinen elämys, mutta tiettyä varovaisuutta täytyy noudattaa. Tunneleita on satoja ja joissain paikoissa saattaa tulla vastaan 200 metriä syviä kuiluja. 

Vierailu Rodalquilarin kaivoksille on tärkeä osa Cabo de Gatan luonnonpuiston tutustumiskäyntiä. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa näihin historiallisiin kaivoksiin, joilla oli suuri vaikutus Almerian maakunnan talouteen ja perintöön. 

Kaivoksia Cabo de Gatassa, Almeriassa

Kaikista parhaiten kaivoksista pääsee nauttimaan ammattitaitoisen oppaan mukana, joka osaa kertoa mielenkiintoisesti alueen historiasta. 

Jos kuitenkin päättää tutustua kaivoksiin ilman opastusta, pääsee perille parhaiten ajamalla kukkulaa ylös Rodalquilarista. Tie saattaa olla paikoittain vaikeakulkuinen, mutta tätäkin tietä pystyy ajamaan tavallisella autolla varoen. Kun nousee rinnettä ylöspäin, tulee näköalapaikalle josta avautuu upea näkymä yli Rodalquilarin. 

Kuva Indiana Jones luolan sisältä

Noin kilometrin päässä tulee vastaan tienliittymä, josta lähtee polku oikealle. Auton voi pysäköidä siihen ja jatkaa matkaa jalan. Indiana Jones-elokuvan luola on lähellä vuoren huippua oikealla. 

Jatkamalla tietä eteenpäin saavutaan seuraavaksi suurelle kaivosalueelle. Kun jatkaa oikealla olevaa polkua ylöspäin näkee kaksi tunnelia, joissa molemmissa kuvattiin Indiana Jones-elokuvan pätkiä. Isompaa tunnelia on helpompi lähteä tutkimaan ja se tarjoaa hulppeita näköaloja, jos jaksaa kävellä sen loppuun asti. 

Smaller tunnel Indiana Jones, Cabo de Gata

Kun vierailee tunneleissa kannattaa pysyä päätunnelissa ja pysytellä pois pienemmistä luolista. Joissain luolissa on valtavia kuiluja ja valaistuksen puuttuessa niitä on vaikea nähdä. Indiana Jones-elokuvan lavasteet, kuten tekoseinät ovat vieläkin paikalla.  

Paras ranta perheille: Playa el Playazo

Cabo de Gatasta on vaikea löytää sitä parhainta rantaa, koska niistä kaikki ovat omalla tavallaan paratiisimaisia. Muutamat niistä ovat kuitenkin moneen kertaan äänestetty koko Espanjan kauneimmiksi rannoiksi, kuten upea Playa el Playazo

Playa El Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Myös täällä sijaitsevat Playa de los Muertos, Playa de Mónsul ja Playa de los Genoveses ovat löytäneet paikkansa Espanjan upeimpien rantojen listalta monena vuotena peräkkäin. 

Lähellä Rodalquilarin kylää sijaitseva Playa el Playazo on yksi suosikkirannoistamme joka sopii myös erinomaisesti lapsiperheille. Rannalle on helppo päästä ja se on suojaisa ja matala. 

Lisää tietoa upeasta Playa el Playazon rannasta