Torreviejan vaaleanpunaiset ja sinivihreät järvet

Sympaattinen suolantuotannostaan tunnettu Torrevieja sijaitsee meren ja kahden suureen suolajärven välissä Alicanten maakunnassa. Toinen suolajärvistä on sinivihertävä ja toinen häikäisevän vaaleanpunainen. 

La Matan ja Torreviejan luonnonpuisto on todella suuri luonnonihmeiden kokoelma, jossa voi törmätä flamingoihin, jotka levähtävät suolajärvillä muuttomatkallaan. Suolajärvillä on paljon kävelyreittejä ja levähdyspaikkoja innokkaille retkeilijöille ja pyöräilijoille. La Matan suolajärvi on väriltään sinertävän vihreä, kun taas Torreviejan suolajärvi on vaaleanpunainen. Nämä suolajärvet ovat syy siihen, miksi Torreviejan kalastajakylästä muodostui työläiskaupunki 1800-luvulla. 

Vaikka kasvisto La Matan ja Torreviejan luonnonpuistossa on suolaveden vuoksi hieman karua, alueella on paljon erilaisia ruoko- ja pensaskasveja. 

Torreviejan suolajärvet

Torreviejan suolajärvillä on tavattu yli 2000 flamingoa niiden pesimäaikaan. Suolajärvien rauhoitetulta alueelta löytyy yli 100 erilaista lintulajiketta ja muita eläimiä, kuten käärmeitä, gekkoja, jäniksiä ja kettuja. 

Torreviejan uusi alku

Torreviejan onni kääntyi 1900-luvun alussa kun Espanjan kuningas Carlos IV määräsi suolantuotannon siirrettäväksi läheiseltä La Matan järveltä Torreviejaan. Torrevieja kasvoi nopeasti ja se on nyt yli 100 000 asukkaan kotikaupunki. Torreviejassa asuu myös paljon ulkomaalaisia ja suomalaisiakin on vajaat 2000. 

Torreviejan pinkit suolajärvet

La Matan ja Torreviejan luonnonpuisto on noin 3700 hehtaarin kokoinen. Vaaleanpunainen Torreviejan järvi on noin 1400 hehtaarin kokoinen ja sinivihreä La Mata 700 hehtaaria. Molemmat yhdistyvät kanaalin kautta mereen. 

Miksi järvi on vaaleanpunainen?

Torreviejan suolajärven hämmästyttävä vaaleanpunainen väri johtuu Halobacterium-bakteerin pigmentistä. Tätä samaa bakteerikantaa löytyy myös Kuolleesta merestä ja Salt Lake Cityn suuresta suolajärvestä. Väriä aiheuttaa myös levä nimeltään Dunadiella Salina, joka ajoittain värjää järven räikeän punaiseksi. Artemia Salina-niminen suolavesien katkarapu asustaa näissä järvissä ja sen väri on myös vaaleanpunainen johtuen sen syömästä bakteerikasvustosta. Myös flamingot saavat kauniin vaaleanpunaisen sävytyksen höyheniinsä herkuteltuaan järvien ravuilla. 

Suolavuorien kaupunki

Suolantuotanto alkaa kun Torrevieja lämpenee hellerajoille kesäkuussa. Aluksi merivettä päästetään La Matan suolajärven vesiin. Suolajärvet ovat neljä metriä merenpinnan alapuolella, joten avaamalla kanaalien sulkuportit saadaan ohjattua merivettä järveen. Kun vesi saavuttaa La Matan järven, vesi alkaa haihtua. Tässä vaiheessa jokaisessa vesilitrassa on 30 grammaa suolaa. Veden annetaan haihtua vielä hetken, kunnes suolapitoisuus per litra on saavuttanut 150 grammaa. Tämän jälkeen vesi siirretään Torreviejan järveen, jossa veden suolapitoisuus saavuttaa huikeat 300 grammaa litraa kohden. Tässä vaiheessa suola alkaa kiteytyä ja jähmettyä järven pohjaan, jonka jälkeen se on valmis kerättäväksi. 

Suolavuoria Torreviejassa

Aikoinaan tämä kaikki tehtiin täysin manuaalisesti, mutta nykyisin koneet tekevät kaiken työn. Tankkimainen kone liikkuu järvellä ja nostaa suolaa järven pohjasta ja kuljettaa sitä järven keskellä sijaitsevalle keinotekoiselle saarelle. Saarella suola pestään moneen kertaan ja kuljetetaan sen jälkeen järven lähellä sijaitseville suolavuorille. 

Suolavuorien pyramidin muoto estää suolan huuhtoutumisen sadevesien mukana, koska vesi vain valuu vuoren reunaa pitkin alas. Suola jaetaan tämän jälkeen erilaisiin kategorioihin, riippuen siitä mihin sitä on tarkoitus käyttää. Suolaa voidaan käyttää 14 000 eri tarkoitukseen, kuten lasin, PVC:n, tekstiilien, kemikaalien ja lääkkeiden valmistukseen. Sitä käytetään myös Suomen kaltaisissa maissa talvisten teiden sulattamiseen. 

Torreviejan suolajärvillä asustaa monta lintulajia

Suuri osa myös Torreviejan suolasta viedään ulkomaille, kuten Norjaan, Italiaan, Portugaliin, Englantiin, Yhdysvaltoihin, Irlantiin ja Tanskaan. Espanjassa suolaa lähetetään pääasiassa Galiciaan, Kataloniaan ja Baskimaahan elintarviketeollisuutta varten. Tänä päivänä Torrevieja tuottaa 700 000 tonnia suolaa vuodessa ja siitä onkin kehittynyt tärkeä elinkeino Alicanten alueella. 

Nykyinen tuottaja takaa suolan tuotannon vuoteen 2039 asti, joten se tulee olemaan oleellinen osa Alicanten alueen teollisuutta myös tulevaisuudessa. Tuottaja on myös sitoutunut kaikkiin ympäristösäännöksiin ja promotoi Torreviejaa matkailukohteena. Matkailijat voivat tutustua suolan tuotantoon ja järvien historiaan niistä kertovassa museossa. 

Torreviejan ainutlaatuinen Meren ja suolan museo

Torreviejan flamingoja

Torreviejan Meren ja suolan museossa (Museo del Mar y de la Sal) voi tutustua suolan tuotannossa käytettyjen laivojen pienoismalleihin sekä tuotannossa käytettyihin esineisiin. Museossa on myös nähtävänä vaikuttavia suolasta valmistettuja käsitöitä, jotka ovat alueen erikoisuus. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. 

Torreviejan kartta