Alicante - Costa Blancan upea satamakaupunki

Costa Blancalla sijaitseva Alicante nauttii erikoisen leudosta talvista ja kuumista kesistä. Alicanten vuoden keskilämpötila on 18 astetta ja kaupunki nauttii vuosittain keskimäärin 2800 aurinkoisesta tunnista. 

Alicante on samannimisen maakunnan pääkaupunki Espanjassa ja on Valencian itsehallintoalueen toiseksi suurin kaupunki. Alicanten asukasluku on hieman yli 300 000 ja kaupungissa sijaitsee mm. kansainvälinen lentokenttä sekä suora laivayhteys Baleaarien saarille. 

Alicanten nähtävyydet

Alicante - el Postiguet


Alicanten kaupungista ja sen lähiympäristöstä löytyy paljon erilaisia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kaupungin ehkä suosituin nähtävyys on sen päärannan edessä kohoavalla Benacantil-vuoren huipulla sijaitseva Santa Barbaran linnoitus, jota pidetään myös Alicanten symbolina. Linnoitukselle pääsee helposti rannalta maksullisella hissillä, mutta vuorelle voi myös nousta jalan. Santa Barbara tarjoaa lyömättömän näköalan yli kaupungin. 

Alicanten satama on myös vierailun arvoinen nähtävyys. Alicanten satama sai kansainvälistä huomiota vuosina 2006-2007, kun alueen asukkaat onnistuivat estämään alueen muuttamisen teollisuusalueeksi. Nykyisin sataman alueella on paljon erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita ja se onkin yksi Alicanten yöelämän keskuksia. 

Alicante Explanada

 

Explanada de Españan rantabulevardi on ehdottomasti Alicanten suosituin promenadi. Yli puoli kilometriä pitkää katua koristaa mosaiikkimainen 6.6 miljoonasta marmorilaatasta koottu kivetys sekä korkeat palmupuut. Tämä ravintoloiden ja kahviloiden täyttämä katu kulkee aivan Alicanten sataman vierestä. 

Aivan Explanada de Españan kohdalta alkaa Alicanten vanhakaupunki, jossa voi käydä ihailemassa kapeita katuja ja historiallisia rakennuksia. Erityisesti San Nicolasin ja San Augustínin kadut ovat täynnä vanhanaikaisia rakennuksia, joissa on kaari-ikkunat ja kauniit parvekkeet. Kannattaa jaksaa kiivetä aina Santa Cruzin kaupunginosaan asti, jossa näkee tyypillisiä kalkittuja taloja, värikkäitä kukkaistutuksia ja tiilimosaiikkeja. 

El Barrio, Alicante

Alicanten uskonnollisiiin päänähtävyyksiin kuuluuu goottilaistyylinen Santa Marian kirkko eli Iglesia de Santa Maria. Kaupungin vanhin kirkko rakennettiin 1300- ja 1500-lukujen välissä ja sen sisäänkäynnin kivivestokset ovat erinomainen esimerkki barokin tyylisuuntauksesta. 

Museoiden ystäviä ei jätetä kylmiksi Alicantessa. Alicanten arkeologinen museo tarjoaa katsauksen Alicanten alueen historiaan ja pitää sisällään arvokkaita arkeologisia löytöjä. Alicanten nykytaiteen museo MACA taas tarjoaa yli 800 taideteoksen kokoelman sisältäen mm. Mirón, Picasson ja Dalín töitä. 

Rantaloma Alicantessa

Postiguet beach from Alicante castle

 

Alicanten pääranta El Postiguet sijaitsee aivan sen sataman vieressä ja Benacantil-vuoren juurella. El Postiguet on vajaan kilometrin pituinen ja saattaa varsinkin loma-aikaan täyttyä auringonpalvojista. Rannan läheisyydestä löytyy kaikki mahdolliset palvelut. El Postiguetilta lähtee myös raitiovaunukuljetus läheiselle, pienelle Albuferetan rannalle

Vaikka El Postiguet onkin Alicanten pääranta, saattaa läheinen San Juanin ranta silti voittaa kilpailun Alicanten maakunnan kuuluisimmista rannoista. Playa San Juan on yli 6 kilometriä pitkä paikallisten suosima ranta noin kymmenen kilometrin päässä Alicanten keskustasta. Playa San Juanin läheisyydessä ei ole kovinkaan paljon palveluita, mutta rannan välittömässä läheisyydessä toimii kattava 18 väylän golf-kenttä. 

Paikallinen ruokakulttuuri

Paella with fish and shellfish in Alicante

 

Aivan kuten muukin Espanja, myös Alicante noudattaa terveellistä Välimeren ruokavaliota. Alicanten seudun ruokakulttuurissa vallitsevia eineksiä ovat riisi, kala sekä äyriäiset. Alicantessa voi nauttia lukemattomia riisiruokia, joista mainittakoon esimerkiksi paella alicantina, joka on valmistettu riisistä, kanasta ja meren elävistä sekä arròs caldós, joka on eräänlainen riisikeitto. 

Alicanten alueella toimii myös maineikkaita viininvalmistajia. Alicante valmistaa erinomaisia, täyteläisiä puna-, rosé- ja valkoviinejä monastrell-rypäleestä. 

Alicante on myös kuuluisa nugaata muistuttavasta herkustaan, turrónista. Turrón valmistetaan manteleista, hunajasta, sokerista ja munan valkuaisesta ja sitä saa niin pehmeänä ja kovana versiona. 

Shoppailu Alicanten tyyliin

Avenida de Maisonnaven ympäristö on parasta aluetta niille, jotka haluavat keventää lompakkoaan. Kadun läheltä löydät parhaat kenkä- ja erikoisliikkeet, butiikit ja tavaratalot kuten El Corte Inglésin. Muita ostoskatuja ovat mm. Avenida Alfonso el Sabio, Rambla ja Calle del Teatro. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee valtava ostoskeskus Centro Comercial Gran Vía. Alicanten vanhassakaupungissa El Barriossa on myös paljon eriliaisia pienliikkeitä jotka ovat niin paikallisten kuin matkailijoiden suosiossa. 

Torstaisin ja lauantaisin voit vierailla eri markkinoilla ympäri kaupunkia. Alfonso el Sabiolla on päivittäiset markkinat ja sunnuntaisin antiikin- ja postimerkkien keräilijät kerääntyvät kaupungintalon aukiolle kaupittelemaan arvotavaroitaan. 

Nähtävää lähiympäristössä

Alicanten lähellä sijaitseva Tabarcan saari on oivallinen päiväretkikohde. Tabarca on virallisesti julistettu merensuojelualueeksi sen poikkeuksellisen puhtaan veden, kasviston ja eläimistön vuoksi. Alicanten satamassa toimii useita matkailuyrityksiä, jotka järjestävät retkiä Tabarcan saarelle. Meno-paluulippu maksaa noin 18 euroa aikuiselta. 

Tabarcan saari Alicanten edustalla

 

Noin 60 kilometrin päässä Alicantesta sijaitsee viehättävä Guadalestin vuoristolaiskylä. Guadalestin kylä sijaitsee aivan korkean vuoren huipulla ja sieltä avautuu kaunis näkymä Guadalestin viheriääseen laaksoon. Guadalestin kylässä on kaksi päänähtävyyttä: Maurien rakentama vanha Guadalestin linna ja Peñon de Alcalan valkoinen kellotorni vuoren huipulla. 

Kun palaat Guadalestin kylästä, voit käydä virkistäytymässä upeilla Algarin putouksilla lähellä Callosa d´en Sarrian kylää. Putoukset ovat yli 15 metriä korkeat ja lähteeseen putoava vesi poikkeuksellisen kirkasta.Algarin putoukset ovat toimineet usean sarjan ja mainoksen kuvauspaikkana ja onkin vaikea löytää yhtä ainutlaatuista paikkaa luonnosta ja virkistävästä kylvystä nauttimiseen.

Juhlatunnelmaa Alicantessa

Alicantessa juhlitaan muun Espanjan lailla useita kansallisia merkkipäiviä perinteiden mukaan. Helmikuussa vietettävät karnevaalit ovat tärkeä juhla kaupungille. Erityisesti karnevaalilauantaina eli El Sábado Ramblerona kaupungin Rambla-katu täyttyy äänekkäistä ja hullunkurisista juhlijoista. 

Pääsiäisen aikaan Alicantessa järjestetään perinteisiä kulkueita ja uskonnollisia hartauksia, joihin saapuu osallistujia ympäri Eurooppaa. Kellokeskiviikkona järjestetään uskonnollinen kulkue Santa Cruzin kaupunginosassa, jossa kannetaan palvottua vangitun Kristuksen patsasta. 

Paperipatsaita Alicantessa


Kaikista suurin tapahtuma Alicantessa on kuitenkin kesäkuun lopulla vietettävä Hogueras de San Juan, eli keskikesän juhla. Neljän päivän ajaksi koko kaupunki keskittyy juhlintaan ja kadut täyttyvät musiikkista, ruokakojuista ja valtavista paperipatsaista, joiden yksityiskohtia voi jäädä ihailemaan tunneiksi. Näitä valtavia paperipatsaita löytyy ympäri kaupunkia ja jokaisen valmistus on maksanut tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Hullunkurisinta kuitenkin on se, että kaikki nämä patsaat roihahtavat tuleen ilotulitusten tahdittamana juhlan viimeisenä päivänä. 

Mikäli Alicante on vain yksi pysäkkisi Costa Blancalla, katsasta artikkelimme jossa listaamme Costa Blancan viisi parhainta nähtävyyttä

Alicanten kartta