La Caletan sympaattinen kylä Teneriffalla

Kävelymatkan päässä vilkkaasta Costa Adejen loma-alueesta sijaitsee yksi Etelä-Teneriffan upeimmista rannikkokylistä, La Caleta (suom. poukama). La Caletaan voi lähteä herkulliselle kala-aterialle tai pulahtamaan sen turkooseissa vesissä. Etelä-Teneriffalla majoittuvien ei kannata jättää tätä sympaattista kylää väliin, jossa voi vieläkin havaita saaren pitkän kalastajakulttuurin jälkiä ja tunnelmaa. 

Kalastajakylästä makumatkailukohteeksi

La Caletan kylä, Teneriffa

 

La Caleta sijaitsee Teneriffan lounaisosassa, vain kivenheiton päässä suositusta Costa Adejen loma-alueesta. Loma-asunnon Los Cristianosista tai huvilan Las Americasista hankkineet pääsevät La Caletaan helposti linja-autolla ja Costa Adejesta voi kylään kävellä vajaassa tunnissa. 

Vaikka La Caletaa luonnehditaankin usein kalastajakyläksi, puuttuu kylästä kokonaan satama. Kalastajaveneet pysäköidään kylän lahden vesille ja maihin tullaan pienveneellä tai perinteisesti uiden. La Caletassa asuu enää kourallinen paikallisia, pääväestö koostuu kylälle sydämensä menettäneistä ulkomaalaisista. Vakituisia asukkaita kylässä on vain vajaa tuhat. 

Viime vuosikymmeninä La Caletasta on kuoriutunut oikea makumatkailukohde Teneriffalla. Kylän vuosikymmeniä toimineet kalaravintolat ovat tasokkaita ja sen sijainti upeassa merenpoukamassa tekee ruokailusta ikimuistoisen kokemuksen. 

Herkkusuun paratiisi 

La Caletan ravintolat

 

La Caletan ravintoloiden maine tunnetaan saarella ja kylästä on nopeasti kuoriutunut todellinen pyhiinvaelluskohde Teneriffalla lomaileville kulinaristeille. Ravintoloiden hinnat ovat täällä hieman normaalitasoa korkeammat, varsinkin merenrantabulevardilla sijaitsevissa näköalaravintoloissa. Kylästä löytyy kuitenkin muutama edullisempi kalapaikka, kuten Calle Las Artesilla sijaitseva Varadero

Masia del Marin kalalautanen La Caletassa

 

Ravintoloista mainitsemisen arvoisia ovat myös vuosikymmeniä kylässä toiminut, yksi Teneriffan parhaimpiin kalaravintoloihin kuuluva Masia del Marin perheravintola, jonka paella on vertaansa vailla. Upeaa auringonlaskua voi Masia del Marin lisäksi Bar Restaurante La Caletasta tai maineikkaan Restaurante La Viejan näköalaterassilta. 

La Caletassa on monen mielestä saaren kauneimmat auringonlaskut. Mikä sen mukavampaa kuin seurata drinkin äärellä miten upea aurinko tippuu läheisen La Gomeran saaren taakse kuin punasävyisenä hehkuva veriappelsiini. 

La Caletan rannat

Hiekkarantoja La Caletasta ei löydy. Kylän pääranta on kivikkoinen ja uimistarkoitukseen jopa hieman vaarallinen. La Caletan rantaviivalta löytyy kuitenkin upeita kallioita, joihin on kiinnitetty uimaportaita mereen. Ranta on paikoittain äkkisyvä ja vesi hämmentävän turkoosi ja kirkas. 

La Caleta, Teneriffa

 

La Caletan pohjoispuolella olevan kukkulan takaa löytyy lisää rantoja. Näille syrjäisemmille rannoille pääsee ainoastaan kävellen. Maasto on vaikeakulkuista ja paikoiten jyrkkää, joten on suositeltavaa pukea päälle hyvät kengät sekä ottaa mukaan vettä ja eväät. 

Kukkulan takaa ensimmäisenä vastaan tulee Playa de los Morteros. Vielä muutama vuosikymmen sitten Morterosin ranta oli hyvin harvan saarelaisen tiedossa. Morteros ei ole hiekkaranta, mutta myös sieltä löytyy upeita kallioita joista voi hypätä suoraan syvään mereen. Nykyisin upea merenrantapoukama on paikallisten ja myös telttailijoiden suosiossa, vaikka leiriytyminen alueella onkin kielletty. Rannalla asustaa pieni hippikommuuni, joka on myös rakentanut sinne pieniä majoja vastoin sääntöjä. 

Playa de los Morteros, La Caleta

 

Playa de los Morterosin jälkeen vastaan tulee seuraavaksi Playa Diego Hernandez, jolle pääsy on kärsivällisemmän ponnistelun takana. Playa Diego Hernandezia kutsutaan myös Playa Blancaksi (suom. valkoiseksi rannaksi) ja sitä luonnehditaan usein Teneriffan kauneimmaksi rannaksi.

Noin 80 metriä pitkän Diego Hernandezin rantaa koristaa kultainen, hieno hiekka ja vesi hämmästyttävän kirkasta. Hipit ovat löytäneet myös tämän paratiisin ja rannan ilmapiiri on rento ja salliva, joten uimapuvun voi jättää kevyin mielin hotellille. 

Playa Diego Hernandez, La Caleta, Tenerife

 

Playa Diego Hernandezille kannattaa lähteä laskuveden aikaan, jolloin rannan hiekalla on paljon tilaa pyyhkeelle. Jos vesi on korkealla, voi auringosta nauttia rannan kallioilla. 

Ranta sijaitsee aivan Golf Costa Adejen golfkentän vieressä. Playa Diego Hernandezille pääsee myös toisen sympaattisen kalastajakylän, El Puertiton kautta kävellen. El Puertito kuuluu La Caletan ohella Etelä-Teneriffan sympaattisimpiin kyliin

La Caletan perinnejuhlat

La Caletan juhlissa

 

La Caletassa vietetään joka vuoden elokuussa rentoa Virgen del Carmenin neitsyelle omistettua juhlaa. Juhlassa neitsyt saatetaan kauniissa kulkueessa vesille, jonka jälkeen ilta jatkuu musiikin, tanssin ja ilotulitusten tahdittamana aamuun asti. 

Kylän toinen suuri juhla on pyhitetty kylän ja koko Adejen suojeluspyhimykselle San Sebastianille, jolla on legendan mukaan lahja torjua vitsauksia. Juhlan aikana puinen San Sebastianin patsas saatetaan laulavan paraadin saattelemana La Caletassa sijaitsevalle La Enramadan rannalle. Paikalla on valtavan ihmismäärän lisäksi joukko erilaisia eläimiä: hevosia, vuohia, aaseja ja lampaita, joita paikalliset uittavat neitsyen koskettamassa vedessä uskoen, että rituaali pitää eläimet terveinä koko seuraavan vuoden.

 La Caletan kristallinkirkkaat vedet, Teneriffa

 

Nämä juhlat antavat matkailijoille loistavan tilaisuuden nauttia peruskanarialaisesta "fiestasta" keskellä Teneriffan ruuhkaisinta matkailija-aluetta. Juhlien aikaan La Caletassa tarjoillaan kaduilla herkullisia tapaksia ja virkistäviä juomia hilpeälle juhlakansalle. Vaikka molemmat juhlat ovat uskonnollisia, ovat ne jälleen yksi syy aamuun asti kestävään juhlaan karnevaalisaari Teneriffalla. 

La Caletan kartta