Lajittele: Alora

Uhkarohkeiden Caminito del Rey on jälleen auki

Málagassa sijaitsevan Caminito del Reyn (suom. kuninkaan polku) uudelleen avaaminen on ollut yksi odotetuimpia tapahtumia Andalusiassa.
 
Uudistettu vaellusreitti, joka tunnetaan myös nimellä Camino del Rey, on saavuttanut suuren huomion medioissa ympäri maailmaa ja Lonely Planet listasi vierailun Caminito del Reyllä yhdeksi vuoden 2015 suositelluimmista aktiviteeteista maailmalla.
 
Caminito del Reyn virallista avajaispäivää vietettiin 28 maaliskuuta. Tässä silmäys siitä, mitä matkailijat palavat halusta kokea tänä kesänä. Rohkenisitko sinä?
 

Taustaa Caminito del Reystä

Caminito del Rey rakennettiin vuosien 1901 ja 1905 välillä avittamaan materiaalien ja ihmisten kuljettamista kahdelle voimalaitokselle jotka sijaitsivat El Chorro-kallionrotkon molemmilla puolilla. Vuonna 1920 reitti avettiin virallisesti juhlallisin menoin ja Espanjan kuningas Alfonso XIII oli ensimmäinen polusta selviytyjä ja joka antoi sille myös nimen. Siitä lähtien Caminito del Reytä on luonnehdittu yhdeksi Espanjan ihmeeksi. 
 
El Chorron rotko eli La Garganta del Chorro on todella huimaava paikka. Yli 400 metristen pystysuorien kalliojyrkänteiden keskellä, 100 metrin korkeudessa kulkee kolme kilometriä pitkä polku. Polku on vain metrin leveä ja sitä tukevat huteran oloiset, seinämään kiinnitetyt teräspylväät. Tosin polku on nyt hyvässä kunnossa verrattuna entiseen, kun se oli vielä vaarallinen paikka jopa ammattikiipeilijöiden keskuudessa.
 
Tarinan mukaan alkuperäisten rakenteiden asentamisesta vastasivat kuolemaan tuomitut vangit, jotka joutuivat uhmaamaan kuolemaa reitin rakentamisen aikana. Polku rakennettiin alun perin hiekasta ja sementistä, jota tukivat seinään upotetut metallipylväät. Vuosien aikana polkua ympäröivät kaiteet ja rakenteet rapistuivat ja tekivät paikasta hyvin vaarallisen. Polku suljettiin kokonaan vuonna 2000, kun moni ihminen syöksyi kuolemaan yrittäessään suoriutua reitistä. 
 
Vaikka pahamaineinen paikka pidettiin suljettuna 15 vuoden päivät, monet uhkarohkeat kiipeilijät ja huimapäät uhmasivat kohtaloaan rotkolla säännöistä piittaamatta. Caminito del Reystä tuli maailman vaarallisin vaellusreitti. 
 
Espanjan viranomaiset puhuivat vuosia polun kunnostamisesta. Vuoden 2013 lopussa Espanjassa saatiin vauhtia rattaisiin ja Málagan kaupunki ja viranomaiset lupautuivat jakamaan kunnostuksen 2,5 miljoonan euron kulut keskenään. Caminito del Reystä povataan tulevan Andalusian, ellei koko Espanjan suosituin nähtävyys. 

Liput Kuninkaan polulle

Uuden polun avautuessa lippujen myynti siirtyy verkkoon ja niitä voi varata täältä. Ensimmäiset kuusi kuukautta polku on ilmainen kaikille avajaisten kunniaksi, mutta sen jälkeen liput maksavat 6 euroa per henkilö
 
Polulle voidaan ottaa enimmillään 400 henkilöä samaan aikaan. Suurempia ryhmiä päästetään tauoittain sisään puolen tunnin välein. Viranomaiset ovat ennustaneet että ensimmäisen kuuden kuukauden aikana polulla vierailee päivittäin noin 600 henkilöä. 

Aukioloajat

Caminito del Rey on avoinna seuraavan aikataulun mukaisesti:
 
1. huhtikuuta - 30. lokakuuta: klo 10-17.00
1. marraskuuta - 31. maaliskuuta: klo 10-14.00
Suljettu jouluaattona, joulupäivänä, uudenvuoden aattona sekä uudenvuoden päivänä. 

Uudistettu Caminito Del Rey 

Uuden reitin kokonaispituus on 6.6 kilometriä riippuen mistä pisteestä reitin aloittaa. Voit aloittaa reitin rotkon kummaltakin puolelta, joko Ardalesin pohjoiselta puolelta tai Alorá/El Chorron eteläiseltä puolelta
 
Vaikka molemmat reitit ovat identtiset, on hyvä ottaa huomioon ainakin niiden korkeuserot valittaessa lähtöpistettä. 

Aloran eteläinen sisäänkäynti - El Chorro / Caminito del Reyn juna-asema

Mikäli saavut paikalle junalla, tämä on sinulle paras sisäänkäynti. Alorasta lähtevä reitti on vaikeampi, koska se hiljalleen noin 200 metriä ylämäkeen. 
 
Aloran sisäänkäynniltä lähtevä reitti kestää noin viisi tuntia. Ardalesista lähtevä alamäkeen kulkeva reitti kestää neljä tuntia. 
 
 
Kun tulet paikalle junalla, täytyy sinun ensin kävellä 1.5 kilometriä ensimmäiselle vartiotornille. Kävelymatka on hyvin viitoitettu. Sisäänkäynniltä joudut ensin kävelemään jyrkästi ylämäkeen kohti junaraiteita ja tunnelia. 
 
Itse polku alkaa sen korkeimmasta kohdasta ja kulkee ensin Desfiladero de los Gaitanesin läpi ja sitten yli Balconcillo de los Gaitanesin riippusillan. Tämän jälkeen edessä on 3 kilometrin pituinen, rotkon seinämää pitkin kulkeva polku jonka jälkeen saavut toiselle vartiotornille. Sen jälkeen kuljet alas Valle del Hoyoa kohti noin 2.7 kilometriä, jonka jälkeen polku päättyy lähelle järveä Ardalesin puolelle.  

Ardalesin pohjoinen sisäänkäynti

Tämä sisäänkäynti on helpompi, koska tie kulkee alamäkeen ja reitin kävely vie tunnin verran vähemmän aikaa. Tämä reitti alkaa aivan MA-444 tien läheltä, joka kulkee Ardalesin järven vieressä. El Mirador-ravintolan vieressä kulkee tunneli joka johtaa sisäänkäynnille. 
 
 
Tunnelin jälkeen saavut joelle ja tämä noin 50 minuuttia kestävä, ensimmäinen osuus polusta on noin 2.7 kilometrin pituinen. Ensimmäinen vartiotorni sijaitsee aivan vanhan vesivoimalan vieressä. Vartiotornin jälkeen polku kapenee nopeasti ja muuttuu käsittämättömän pystysuoraksi kun suuntaat kohti Valle de Hoyoa. 
 
Uudistettu reitti jäljittelee mahdollisimman tarkoin alkuperäistä polkua. Uusi tie on tehty vahvoista puupaneeleista joita tukevat kallioon poratut tukirakenteet. Tähän metrin levyiseen polkuun on istutettu lasisia ikkunoita, joista voi kurkata suoraan rotkoon. Loppupäässä vastaan tulee Balconcillo de los Gaitanesin rotkon riippusilta, jonka ylittäminen yli 100 metrin korkeudessa ei ole ihan pikku juttu kaikille. 

Vinkkejä polulle

  • Polkua ei kannata lähteä ylittämään mikäli kärsit korkean paikan kammosta. 
  • Saat sisäänkäynniltä kypärän, jota täytyy pitää päässä koko ajan. 
  • Polun varrella ei ole ollenkaan wc:itä. 
  • Ota mukaan vettä ja eväät. 
  • Jos saavut paikalle junalla, muista varata liput Alorán puoleiselle sisäänkäynnille. 
  • Juna-asema, jolla sinun täytyy poistua junasta on nimeltään El Chorro - Caminito del Rey. 
  • Lapsien täytyy kulkea aikuisten seurassa ja heidän täytyy olla yli 8-vuotiaita. 
  • Kovien tuulten (yli 35 km/tunti) aikaan polku pidetään suljettuna. 
  • Polku on yksisuuntainen, eli aloitat sen yhdestä päästä ja se päättyy rotkon toisella puolella. Sisäänkäyntien välillä kulkee linja-autoyhteys.

Saapuminen autolla

Autolla pääsee paikalle kahta eri reittiä Málagasta. Voit ajaa kohti Àloraa tai Ardalesia. Ardalesin reitti on nopein ja siitä on kartta tekstin alla. Kun lähdet Málagasta, seuraa tietä A-357 pohjoiseen kohti Cártamaa. Aja moottoritietä noin 65 kilometriä ja kun ohitat Ardalesin kylän, käänny seuraavaksi oikealle tienviitan kohdalla jossa lukee  M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

Käänny seuraavaksi vasemmalle tielle MA-444, joka kiemurtelee Guadalhorcen luonnonpuistossa tarjoten mahtavia näköaloja vuoristoon ja järvelle. Käänny vastaantulevasta risteyksestä oikealle kohti El Chorron kylää. 

Jos haluat aloittaa polun El Chorron puolelta, seuraa tietä alaspäin noin viisi kilometriä, kunnes saavut perille El Chorron kylään ja lopulta eteläiselle sisäänkäynnille. 

Saapuminen Ardalesin puoleiselle sisäänkäynnille

Seuraa yllä olevia ohjeita, mutta sen sijaan että kääntyisit oikealle kohti El Chorron kylää, pidättäyty MA-444 tiellä ja aja leirintäalueen ohi. Vähän ennen kun saavut tunnelille, käänny oikealle pienelle metsätielle jossa on Restaurante El Miradorin tienviitta. Jatka muutama sata metriä ja pysäköi minne voit. Tunneli on hyvin viitoitettu. Tulevaisuudessa viranomaisilla on tarkoitus rakentaa paikalle paremmat pysäköintialueet. 
 

Junat El Chorrolle ja Caminito del Reylle Málagasta

Tällä hetkellä Málagasta kulkee vain kaksi junaa päivittäin El Chorro-Caminito del Reylle. Ensimmäinen lähtee Maria Zambranon asemalta kello 10.05 (pääteasemana Ronda) ja seuraava kello 16.48 (pääteasemana Sevilla Santa Justa). Matka kestää 40 minuuttia ja lipun hinta on 6 euroa. 

Takaisin Málagaan kulkee kolme junavuoroa El Chorrosta. Junien lähtöajat ovat klo 9.33, 15.03 ja 18.03. Tulevaisuudessa junavuoroja tullaan varmasti lisäämään. Kannattaa tarkistaa vuorot suoraan Espanjan rautatieliikenteen Renfen sivuilta

 

Jaa artikkeli

Kommentit

X
Voita 750 euron arvoinen lahjakortti!
Tilaa uutiskirjeemme ja voit voittaa 750 euroa seuraavaa Espanjan lomaasi varten. Valitse 7500 loma-asunnon joukosta.

 Voita 750 euron arvoinen lahjakortti!